La Târgul Internaţional Food & Drink Event (IFE 2015), ce se desfăşoară la Londra în perioada 22-25 martie 2015, participă 19 companii româneşti din domeniul agroalimentar, arată un comunicat remis azi redacţiei.
În pavilionul organizat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi cu sprijinul BPCE Londra, au prezentat produse (carne de vită şi pui, preparate din carne, patiserie şi dulciuri, conserve de legume şi fructe, fructe confiate, dulceţuri, produse lactate, bere şi altele) companiile: Aaylex Prod, Artesans Del Sucre, Avicarvil, Caroli Foods Group, Cosmfan Carmangerie, Cristim 2 Prodcom, Dunicec, Lamira Design, Mariflor Prodcom, Moara Cibin, Natural, Orlando Import - Export 2001, Pop Industry, Prefera Foods, Rostar Logistic Investment, Tigrino, Tracian Beef, Unilact Transilvania şi Vascar.
Pavilionul a fost vizitat de Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britaniei şi Irlandei de Nord, cu ocazia deschiderii oficiale a IFE 2015, acesta, abordând, cu fiecare firmă expozantă, subiecte referitoare la capacităţile de producţie, relaţiile şi strategiile de export pe piaţa Marii Britanii, precum şi aşteptările producătorilor români din domeniul agroalimentar. Pe parcursul evenimentului au loc prezentări de produse, o mare parte din programele zilnice ale expoziţiei fiind dedicate seminariilor, studiilor de caz şi tendinţelor din domeniu, precum şi mijloacelor de internaţionalizare ale firmelor.
În cadrul târgului un rol important îl deţine programul "Meet the Buyer", care oferă posibilitatea întâlnirilor între firmele expozante şi mari importatori şi distribuitori de produse alimentare şi băuturi.
Participarea firmelor româneşti la evenimentul de la Londra are loc în cadrul programului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare parţială de la bugetul de stat, coordonat în parteneriat public-privat prin Consiliul de Export, prin care se caută identificarea unor noi oportunităţi de afaceri pentru producătorii români şi, în acelaşi timp, realizarea diversificării geografice şi structurale a ofertei româneşti de export.
Anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3.487,7 milioane euro, în creştere cu 6,32%. Exportul românesc în Marea Britanie a însumat 2.153,4 milioane euro, în creştere cu 6,09%. Excedentul balanţei comerciale a României cu Marea Britanie a fost de 819,1 milioane Euro.
În 2014, firmele româneşti au exportat produse agroalimentare în Marea Britanie în valoare de circa 112 milioane euro, reprezentând o creştere cu 19% comparativ cu situaţia anului precedent. Faţă de situaţia anului 2013, în anul 2014 s-a înregistrat o pondere mărită a produselor cu valoare adăugată mare în structura exportului românesc de mărfuri agro-alimentare.
La ediţia de anul acesta a Târgului au fost prezente peste 1.350 de companii din 57 de ţări, fiind estimată prezenţa a peste 30.000 de vizitatori.