IGCTI va lansa licitaţia pentru atribuirea a încă două licenţe 3G pînă la sfîrşitul acestui an

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 noiembrie 2005

Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) va lansa, pînă la sfîrşitul acestui an, licitaţia pentru acordarea a încă două licenţe de telefonie mobilă din generaţia a treia - 3G, a declarat preşedintele IGCTI, Cătalin Marinescu.

Pînă în prezent doi operatori de telefonie mobilă - Connex şi Orange - au achiziţionat licenţe 3G - doar Connex operează în piaţă, Orange anunţînd aceste servicii pentru 2006. Ţinta, IGCTI este ca, pînă în 2008, să fie patru operatori pe piaţa românească.

"România se va situa la nivelul anului 2008 pe picior de egalitate cu ţările UE în ceea ce priveşte serviciile 3G, în condiţiile în care am plecat cam în momentul în care această tehnologie a început să se dezvolte şi pe piaţa din Europa", a spus Marinescu, citat de Rompres.

Potrivit preşedintelui IGCTI, Cosmote România şi-a exprimat clar intenţia de a licita pentru o licenţă 3G, dar au mai fost şi alte semnale provenind de la firme străine.

"Au fost firme care s-au interesat de condiţiile de licitaţie, dar nu am primit nici o solicitare concretă", a explicat Marinescu. Condiţiile de participare la licitaţia de atribuire a unei licenţe 3G sunt cele prevăzute în Hotărîrea de Guvern care a guvernat şi licitaţia anterioară, şi anume, 35 milioane dolari pentru eliberare, plătibili în cinci ani, la care se adaugă condiţiile din caietul de sarcini - cele care determinau o barieră de intrare - cifra de afaceri pe domeniu în România. Licenţele 3G se acordă pe o perioada de 15 ani şi pot fi reînnoite la cererea titularilor, pe o perioadă de 10 ani, fără plata unor taxe suplimentare. Connex şi Orange au dreptul de a deţine o singură licenţă de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în vederea furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia în bandă de frecvenţe cuprinsă între 1.900 MHz şi 1980 MHz, precum şi în banda de frecvenţe cuprinsă între 2.110 MHz şi 2.170 MHz. Tehnologia 3 G a fost lansată în octombrie 2001 de compania japoneză DoCoMo şi a cunoscut o dezvoltare accelerată mai ales în cursul lui 2004 cînd a fost adoptată comercial de marii operatori internaţionali. Primele servicii din Europa au fost lansate în Marea Britanie şi Italia de grupul Hutchinson din Hong Kong. În România, primele discuţii despre posibilitatea lansării 3G au apărut în 2002, dar s-au concretizat abia în noiembrie 2004, cînd operatorii de telefonie mobilă Connex şi Orange au cîştigat licitaţia lansată de Ministerul Comunicaţiilor.

Telefonia mobilă de generaţia a treia este destinată transmisiilor multimedia de mare viteză şi voce. Capacitatea foarte mare de transmisii de date de care dispune face posibil transferul cu o înalta fidelitate a semnalelor audio şi video. În anul 2004 existau 45 milioane de utilizatori ai serviciilor 3G - conform Wireless World Forum. Pentru finele lui 2005 acest număr este estimat să crească pînă la 85 milioane. Numărul reţelelor 3G implementate la nivel global a ajuns la 113 în 2004, dublu faţă de anul 2003, majoritatea fiind localizate în Europa şi Asia. Tehnologia 3G va oferi pe lîngă serviciile GPRS/EDGE existente - accesul mobil la Internet, WAP, mobile e-mail, MMS picture sau MMS video, video streaming, servicii de localizare - serviciul de videotelefonie, serviciu specific UMTS, ceea ce oferă posibilitatea de a vedea în timp real, pe ecranul telefonului mobil, persoana apelată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb