Ilan Laufer: "Lipsa finanţării - o problemă ce trebuie rezolvată inclusiv cu sprijinul băncilor"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 28 august 2017

Ilan Laufer

Ilan Laufer

(Interviu cu Harry-Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri)

"Educaţia antreprenorială ar trebui studiată în şcoli"

"Mediul de afaceri de la noi s-a maturizat foarte mult în ultimii ani"

"Sectorul IT&C are un potenţial uriaş de dezvoltare"

"Estimăm că vom avea un număr foarte mare de solicitări pentru toate programele pe care le derulăm"

Mediul de afaceri autohton s-a transformat foarte mult în ultimul deceniu, devenind competitiv, ne-a declarat, recent, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Harry-Ilan Laufer.

Potrivit domniei sale, creşterea economică înregistrată de ţara noastră în ultimele două trimestre este îmbucurătoare şi favorizează un climat propice pentru investitorii străini.

Cu toate acestea, lipsa finanţării şi a forţei de muncă, problematica evaziunii fiscale şi necesitatea accelerării investiţiilor în infrastructură sunt câteva probleme cu care se confruntă mediul de afaceri de la noi, ne-a mai spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, precizând că, alături de programele deja iniţiate, are în vedere noi strategii pentru identificarea unor alte surse de finanţare pentru IMM-uri.

"Este important să gândim strategii pentru crearea ecosistemului antreprenorial, foarte necesar pentru mediul de afaceri autohton", a mai afirmat domnia sa, adăugând: "Ecosistemul antreprenorial înseamnă educaţie antreprenorială, înseamnă crearea de parteneriate şi elaborarea unei legislaţii cu scopul de a finanţa mai uşor start-upurile".

Reporter: Cum vedeţi mediul de afaceri de la noi din ţară? Este acesta competitiv?

Ilan Laufer: Dacă discutăm despre mediul de afaceri de la noi din ţară, este evident că s-au întâmplat foarte multe lucruri în ultimii ani de zile, şi cred că acesta s-a maturizat şi a devenit mai competitiv, comparativ cu ceea ce se întâmpla acum 10-15 ani.

Lucrurile cu siguranţă s-au transformat de atunci. Sunt de părere că trebuie să adoptăm o serie de măsuri care să permită o mai bună colaborare între mediul de afaceri şi Guvern, respectiv autorităţile locale.

Aici sunt câteva lucruri de menţionat: mai întâi, Legea Prevenţiei, redenumită Legea Prevenirii, care îi va obliga, practic, pe inspectorii care vin în control la diferitele societăţi comerciale, indiferent că sunt de la ANAF sau din altă parte, să aplice, pentru mai mult de 500 de contravenţii, măsuri de prevenţie şi educare. Cred că acesta este cel mai important aspect, ca statul, prin organele cu atribuţii de control, să nu mai vină şi să caute motive să amendeze companiile. Cred că este mai corect să existe un mod prin care societăţile comerciale să beneficieze de prevenţie, această lege având şi un rol educaţional.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) va lansa, în maximum un an de zile, o platformă care să centralizeze toate aceste contravenţii, toate obligaţiile, dar şi drepturile pe care o societate comercială le are atunci când se desfăşoară un control.

Pe noua lege, urmează ca, pentru acele 581 de contravenţii, să se aplice doar un plan de conformare, iar inspectorii să revină în control în decurs de trei luni de zile. Este important de menţionat aici faptul că legea prevede ca agenţii economici să nu săvârşească aceeaşi contravenţie în decurs de trei ani.

Este importantă şi Legea transparenţei decizionale în administraţiile publice centrale şi locale (fosta Lege a lobby-ului). Aceasta facilitează dialogul între părţi şi intenţionează să deschidă un pod suplimentar de comunicare între instituţiile statului şi mediul de afaceri.

Totodată, pentru întărirea mediului de afaceri este importantă şi Legea Parteneriatului public-privat, şi vom continua dezbaterea cu ministerele şi cu mediul de afaceri în acest sens. Legea aceasta este, acum, în dezbatere publică şi mai trebuie doar să ajungem la un numitor comun asupra draftului propus de Guvern, cu mediul de afaceri şi cu instituţiile implicate.

Reporter: Cu ce probleme se confruntă mediul de afaceri de la noi?

Ilan Laufer: Una dintre problemele mediului de afaceri de la noi este reprezentată de lipsa finanţării, iar acest lucru poate fi îndreptat doar printr-o politică aplicată, gândită special pentru mediul de afaceri, dar şi cu sprijinul băncilor, deoarece şi ele au un rol foarte important. Trebuie să găsim pârghii şi canale suplimentare pentru a finanţa mai uşor IMM-urile.

De asemenea, mediul de afaceri din ţară se confruntă şi cu o lipsă a forţei de muncă şi trebuie să gândim o soluţie şi în acest sens. Din nou, educaţia antreprenorială contează foarte mult, iar tinerii, viitorii antreprenori, trebuie să aibă curaj şi dorinţă de a pune pe picioare o afacere şi să nu se mai teamă de eşec.

Mai mult, evaziunea fiscală afectează mediul de afaceri pentru că distruge egalitatea de şanse între cei care activează în piaţa liberă. Astăzi, principala problemă, din acest punct de vedere, este la TVA, ţara noastră reuşind să colecteze sub 75% din TVA-ul facturat, ceea ce eu cred că echivalează cu o evaziune fiscală uriaşă, de ordinul miliardelor de lei anual. Ministerul Finanţelor lucrează la soluţia cu split TVA (n.r. sistemul de plată defalcată a TVA). Consider că, printr-o coordonare foarte bună, această măsură poate combate evaziunea fiscală.

Reporter: Cum evoluează programele de finanţare a investitorilor care au fost deja demarate?

Ilan Laufer: Start-up Nation se află în proces de evaluare şi contractare, la acest moment, iar săptămâna trecută au fost semnate primele acorduri de finanţare. Acest program este în plină desfăşurare.

Evaluăm în continuare planurile de afaceri şi ne dorim, şi facem tot ceea ce ţine de noi, să ne încadrăm în termenul limită de 27 septembrie, prevăzut în planul proiectului. Avem peste 19.720 de solicitări pentru Start-up Nation, şi tindem spre o absorbţie de 100% a fondurilor, atât din bugetul de stat, cât şi din fondurile europene.

În Programul de Internaţionalizare avem 383 de companii înscrise, şi suntem, şi în cazul acestui proiect, în perioada de evaluare, care durează 15 zile, după care îi vom invita şi pe beneficiarii acestui program să semneze acordurile de finanţare. Grantul maxim acordat în cadrul acestui program este de 50.000 de lei.

Mai avem şi Programul de comerţ şi servicii, lansat în urmă cu o săptămână, cu un buget de aproximativ 50 de milioane de lei şi cu granturi individuale de 250.000 de lei şi pentru care aşteptăm, de asemenea, un număr mare de solicitări.

Totodată, pe data de 21 august am lansat Programul de microindustrializare, cu granturi de până la 450.000 de lei, pentru extinderea activităţii pentru fabrici şi făbricuţe, în special, şi estimăm că şi pentru acesta vom avea foarte multe cereri, astfel că vom cheltui banii eficient.

Reporter: Ce alte proiecte aveţi în plan?

Ilan Laufer: În ceea ce priveşte proiectele viitoare, pot spune că ecosistemul antreprenorial se află în topul listei mele de priorităţi. Consider că este foarte important ca acest ecosistem să existe la noi în ţară, trebuie să îl creăm.

Acesta este necesar pentru mediul de afaceri şi implică mai mult decât partea de educaţie antreprenorială, pe care eu pun un deosebit accent.

Ecosistemul antreprenorial înseamnă educaţie antreprenorială, înseamnă crearea de parteneriate şi elaborarea unei legislaţii cu scopul de a finanţa mai uşor start-upurile, stabilirea de parteneriate între noi şi instituţiile de învăţământ superior. Din păcate, educaţia antreprenorială lipseşte în ţara noastră, iar mediul de afaceri are foarte mare nevoie de ea.

În opinia mea, educaţia antreprenorială ar trebui studiată în şcoli, încă de la clasele gimnaziale, chiar clasa a V-a. Ar trebui să existe workshop-uri, prin care elevii să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă activitatea de antreprenor şi să înceapă să înveţe ce înseamnă o afacere.

Noi vrem să implicăm şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi să vedem cum putem porni acest ecosistem.

De asemenea, cred că pentru mediul de afaceri este important ca ministerul pe care îl reprezint să demareze un proces de identificare a unui numitor comun între instituţiile de învăţământ superior, incubatoare, şi legislaţia actuală ce face referire la finanţarea acestor start-upuri. Mă refer aici la fonduri precum Venture Capital, Crowd Funding, Angel Investors şi altele.

Caravana Start-up Nation, pe care am derulat-o în 35 de judeţe a avut un astfel de rol informaţional şi educaţional.

Urmează să facem un follow-up al caravanei şi să organizăm şapte evenimente regionale, şi unul în Bucureşti, pentru Start-up Nation şi pentru promovarea tuturor programelor din minister, cu scopul de a găsi soluţii alternative de finanţare pentru firmele implicate. La aceste evenimente vor participa inclusiv companii multi-naţionale şi vom avea workshop-uri organizate în funcţie de domeniul de activitate, speakeri, mentori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri care vor oferi sprijin. Ne dorim să identificăm soluţii aplicate pentru companiile care vor veni la aceste evenimente.

Reporter: Ce programe derulează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru a-i încuraja pe românii din afara graniţelor să revină în ţară pentru a-şi desfăşura aici o afacere?

Ilan Laufer: O susţinere ca să-ţi deschizi o societate nu există nicăieri în lume. Mai întâi porneşti afacerea, după care există programe, cum este şi Start-up Nation, care să îţi vină în ajutor. Start-up Diaspora şi Start-up Plus sunt două programe gândite pentru românii din afara graniţelor, care vor să îşi deschidă o afacere, însă ele sunt derulate de Ministerul Fondurilor Europene. Sunt foarte mulţi români din străinătate care au aplicat şi în programul Start-up Nation, însă nu pot spune că este un program dedicat lor. O problemă este, din nou, lipsa forţei de muncă, şi există o viziune în care ar trebui să facem tot ceea ce se poate pentru a-i aduce pe românii plecaţi, înapoi în ţară, dar trebuie să gândim un anumit pachet de repatriere şi, deocamdată, nu există o iniţiativă clară în acest sens. Sunt, însă, sigur că va apărea curând, o să lucrăm la acest aspect.

Reporter: Ce măsuri ar trebui să luăm pentru a atrage mai mulţi investitori străini? Cum stă ţara noastră la acest capitol?

Ilan Laufer: Ţara noastră stă foarte bine în ceea ce priveşte investitorii străini. Uniunea Europeană îşi revine din punct de vedere economic, iar noi am învăţat foarte multe din criza pe care am traversat-o în perioada 2008-2012.

Suntem prima ţară din UE, din acest punct de vedere, şi trebuie să facem tot posibilul pentru a rămâne pe acest trend ascendent.

Reporter: Cum apreciaţi creşterea economică de 5,9% anunţată de INS pentru primul semestru al acestui an, şi din ce sector de activitate vine aceasta, în opinia dumneavoastră?

Ilan Laufer: Creşterea aceasta economică este, cu siguranţă, un avantaj pentru noi. Consider că este o carte de vizită în faţa investitorilor străini, care vor avea un motiv în plus pentru a veni la noi în ţară. În opinia mea, economia se îndreaptă într-o direcţie bună.

Ţara noastră este campioană şi în trimestrul al doilea, din această perspectivă, am avut 5,7%.

Consumul în economia noastră reprezintă mult mai puţin decât în alte state, iar dacă această creştere economică vine de aici, atunci înseamnă că oamenii cheltuiesc mai mult. Consider că această creştere este solidă, nicidecum artificială, şi că poate continua acest trend ascendent.

Lucrurile ţin, însă, şi de climatul internaţional, dar şi de investiţiile pe care ţara noastră trebuie să le facă, şi care sunt necesare, mai ales la nivelul infrastructurii rutiere, aspect care îi preocupă pe mulţi dintre investitorii străini. Odată cu accelerarea proiectelor mari de infrastructură, mai ales a autostrăzilor, aspect foarte important pentru investitorii străini - deoarece le facilitează angajările şi le reduce costurile de transport - cred că această creştere economică poate atinge, la nivelul ţării noastre, şi 6-7%, dar trebuie să continuăm să implementăm măsuri pentru a încuraja investiţiile din toate punctele de vedere, programe, legislaţie, infrastructură.

Reporter: Ce sector al economiei credeţi că are potenţial mai mare de dezvoltare?

Ilan Laufer: Cu siguranţă, sectorul IT&C, tot ceea ce înseamnă inovaţie tehnologică, tot ceea ce ţine de online, toate au un potenţial uriaş de creştere la noi în ţară, deoarece suntem pe locul cinci, în lume, la viteza de broadband.

Totodată, legat de acest subiect, pot spune că un mai bun acces al populaţiei la sistemul bancar ar putea duce şi la scăderea evaziunii fiscale. Din păcate, suntem pe ultimele locuri, în Europa, la folosirea mecanismelor online de plată, însă pe locul doi la transferul de date, lucru care se întâmplă, în principiu, din lipsă de informare. Oamenii trebuie să înveţe cum să utilizeze cât mai eficient toate aceste mecanisme, în special pe cele de plată online.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb