Iliberalism şi fake news: istoria se repetă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 februarie 2019

Cristian Pîrvulescu

Pe 9 aprilie 1917, a doua zi de Paşte, un tren pleca din Zurich. Un vagon al acestui tren - care a trecut prin Germania fără a fi controlat - ducea o mână de revoluţionari de profesie spre o Rusie aflată în plină efervescenţă. O săptămână mai târziu, călătorii coborau în Gara Finlandia din Sankt-Petersburg. În Rusia era 3 aprilie şi era a doua zi a Paştelui ortodox. Operaţiunea, pe care Germania a susţinut-o din încă din 1915, a costat câteva zeci de milioane de mărci şi ar fi trebuit să grăbească scoaterea Rusiei din război şi să creeze condiţiile mutării trupelor Puterilor Centrale pe Frontul de Vest. Dar, deşi Rusia a încheiat un an mai târziu pacea, victoria nu a mai venit. Era prea târziu, iar intrarea SUA în război schimbase radical balanţa. În schimb, din cauza acestui tren, istoria lumii s-a schimbat în mod fundamental.

Mai bine de un secol mai târziu, pe 29 ianuarie 2019, o ştire a cutremurat liniştea locuitorilor Capitalei României: apa din Bucureşti era contaminată şi devenise nepotabilă. Iar ştirea devenea credibilă pentru că era promovată chiar de Ministerul Sănătăţii. În fond, românii nici nu ar fi trebuit să se mire, căci conducătorii lor îi avertizaseră deja că există o conspiraţie a multinaţionalelor şi agenţilor acestora împotriva securităţii naţionale. Ori, tocmai o astfel de multinaţională gestionează serviciile de alimentare cu apă şi canalizare. Doar că ştirea era contrafăcută, era un fake news. Plecând de la un adevăr, şi anume că apa era tratată cu clor şi prezenta un miros puternic, s-a fabricat o minciună. Iar ministra Sănătăţii s-a comporta ca o autentică egerie al propagandei totalitare. S-a jucat cu fricile oamenilor! Şi, a scăzut încrederea în sursele oficiale de comunicare! Într-o ţară normală, după o astfel de situaţie, oficialul şi-ar fi dat demisia! Dar, mai este România o ţară normală?

Să ne întorceam la tumultosul an 1917! Dacă la aceea epocă s-ar fi făcut sondaje de opinie, nimeni dintre cei chestionaţi nu ar fi identificat în acei călători excentrici, ce erau transportaţi clandestin, pe viitorii stăpâni ai Rusiei. Cei câţiva oameni porniţi din Zurich spre Petersburg se credeau însă "agenţi istoriei". Şi au acţionat în acest sens! Odată debarcaţi în Rusia, nu doar au pus mâna pe putere, dar de atunci, prin urmaşii lor, nici nu au mai părăsit-o niciodată. Preluând din mers întreaga moştenire negativă a Rusiei ţariste, dar augmentată de forţa unei dictaturi totalitare fără precedent în istorie, aceştia au ajuns să domine o bună parte a lumii. Căderea comunismului le-a mai domolit apetitul universal, dar, odată momentul de criză depăşit, au revenit la vechile obiceiuri: divizarea adversarilor şi împrăştierea ştirilor contrafăcute. Contrafăcute, nu false, pentru că doar astfel pot fi credibile!

Relaţia Rusiei cu "teoriile" conspiraţiei este anterioară sovietismului. Cea mai cunoscută "teorie" a conspiraţiei, Protocoalele înţelepţilor Sionului, fusese o invenţie a temutei Ohrane ţariste. Iar antisemitismul, înainte de a deveni un instrument moral al nazismului, fusese o practică curentă în Rusia, continuată, ciclic şi în epoca sovietică. De altfel, antisemitismul sovietic a atins maximul chiar în 1952-1953, înaintea morţii lui Stalin. Dar moartea dictatorului a împiedicat un genocid de tipul celui organizat de Hitler. Antisionismul şi anticapitalismul, dublate de negarea libertăţilor individuale (iliberalism) şi propovăduirea "adevărurilor" propagandei (fake news) sunt elementele tipice ale oricărei "teorii", a conspiraţiei care se respectă.

Istoria se repetă, dar într-o altă formă şi într-o etapă. Probabil de aceea cei mai mulţi, chiar şi cei avizaţi, nu resimt această repetiţie. Şi totuşi, propaganda s-a întors iar ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul lunii ianuarie în Bucureşti este doar vârful aisbergului!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Ca Vila ... spuse tare "Iată !" " ?

    Tăți sântem i€'-gali în fața legi ca cu vesta 

    Unu' cu Ticou' altu' cu Cayenu' ? 

    Auauauauau e imnul vestei? 

    Fake news să fie că "apa, aeru' si fraieru' " nu să gată veci? 

    Apa satelor e cu detergent că canalizare la sfântu' așteaptă? 

    Doar dín apă România poate trăi ?

    1. Te crezi spiritual. Asa o fi la scoala de retardati.

    Pîrvulescule, multinaționala favorizată de un serviciu secret, cu altă academie decât gheorghiu, a afirmat că nu a fost avertizată de către ANAR pentru că fake news și pentru că tu nu gheorghiu. :)))))))))

    1. Multă vreme am crezut că acele Protocoale sunt o făcătură, dar cum explicaţi dumneavoastră faptul că exact ceea ce se scrie în acele protocoale se întâmpă acum? Au fost agenţii ţarişti dotaţi cu atâta clarviziune încât au reuşit să vadă peste timp?

    2. Din articol se pare că nu simpatizaţi deloc cu şleahta lui Lenin, dar, cu toate acestea, fix ideologia lor o implementaţi aici. V-aţi întrebat de ce? 

    Sa fie oare mai grav sa isterizezi populatia cu un fake news cum ca "victima unui viol va fi obligata sa se confrunte cu violatorul, potrivit noilor modificari la Codul Penal" asa cum mintea Esca de la Pro TV dar si mitomanul de Barna de la USR?

    DSPMB au avut dovezi ca apa din sectoarele 5 si 6 aveau depasita concentratia de clor. Iar azi au aparut si stirile despre poluarea cu amoniu de pe raul Arges. 

    Ulterior, Mihai Savin, directorul adjunct al Apa Nova, a declarat că exista suspiciuni ca pe râul Argeș ar fi avut loc o deversare de substanțe periculoase. „Vom înregistra sesizări la toate autoritatile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu”, a spus acesta.Intrebat despre ce bănuieli există, acesta menționat că: „După ce am analizat variația amoniului pe râul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii și topire a zăpezii. Nu pare. Sunt niște fluctuații de scurtă durată, ceea ce poate să pară niște deversări de ceva în apă.Au fost două fluctuații. A fost un varf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 miligram/l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După puțin mai târziu iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l”, a precizat acesta. 

    Reactia DSPMB si a Min Sanatatii a fost perfect valabila. Fake news pare a fi acest articol. 

    Forțată alăturarea celor două evenimente. Ca mai toate enunțurile lui CP.

    ... dormiti linistit domnule autor ... progresistii occidentali au declarat "masculul alb" toxic!!! ... probabil pentru a-i respecta libertalile individuale ... istoria se repeta, intr-o alta forma, intr-o alta etapa, in alta parte a lumii ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb