Procurorul general demisionar, Ilie Botoş, a pledat ieri, în faţa Comisiilor juridice ale Parlamentului, pentru modificarea Constituţiei în sensul eliminării limitelor impuse pentru interceptări telefonice şi pentru des-făşurarea unor activităţi specifice ale procurorilor în cazul crimei organizate şi terorismului.
Ilie Botoş a precizat că legea fundamentală prevede un termen de maximum 120 de zile pentru interceptări telefonice dispuse de procurori şi 180 de zile pentru alte activităţi specifice desfăşurate de procuror în cazul crimei organizate şi teroris-mului. "Suntem printre puţinele ţări care avem incluse aceste limite în Constituţie, ceea ce face imposibilă modificarea lor prin Codul Penal sau alte legi speciale", a spus Ilie Botoş.
Pe de altă parte, răspunzând întrebării senatorului PNL Norica Nicolai referitoare la colaborarea dintre serviciile secrete şi instituţiile din sistemul juridic, Ilie Botoş a afirmat că între structurile specializate ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus-tiţie - DIICOT şi DNA - şi serviciile de informaţii - SRI şi SIE - există protocoale foarte clare.
De asemenea, Ilie Botoş a afirmat că în afara acestor protocoale există metodologii care se modifică în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. Procurorul general, care a demisionat în urmă cu o lună, a explicat că serviciile de informaţii monitorizează un anumit caz, iar după valorificarea unor date ce pot constitui infracţiuni, le pun la dispoziţia Parchetului care începe monitorizarea judiciară. Această monitorizare judiciară include interceptări telefonice şi măsuri specifice de supra-veghere operativă.