Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că nu este de acord cu modificarea Constituţiei în acest moment, ci eventual după alegerile parlamentare din toamnă, fostul şef de stat susţinând că un asemenea proces nu trebuie făcut pe fugă.
Ion Iliescu a explicat, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional (BPN), ce părere are despre modificările Constituţiei propuse de liderul PSD Mircea Geoană: "Eu n-aş aborda niciun fel de temă azi care să schimbe Constituţia. Nu cred că asta e calea potrivită în momentul de faţă, să schimbăm cu ceva Constituţia. Aşa ceva nu se face de pe o zi pe alta, eu sunt de acord, după alegeri, în viitorul Parlament să constituim o nouă comisie, să analizăm ce amendamente ar trebui, să nu le abordăm din fugă".
Iliescu a susţinut că modificările constituţionale din ultimii ani au avut loc în contexte care impuneau acest lucru, res-pectiv, mai întâi trecerea de la regimul comunist la cel democratic, şi apoi punerea în acord a Constituţiei din 1991 cu statutul României de membru NATO şi UE.
Fostul preşedinte a arătat că au mai existat momente în care s-a cerut să se modifice Constituţia cât mai repede, amintind în acest sens noaptea de 22 decembrie 1989, dar că soluţia care s-a ales a fost una prin care acest proces să se realizeze în timpul necesar.
"La Constituţia din 1991 s-a lucrat timp de un an în cadrul Parlamentului, care avea atribuţii de putere constituantă, în timp ce pentru a doua modificare, din 2003, a fost nevoie de doi ani de zile de activitate în cadrul unei comisii multipartinice a Parlamentului", a detaliat Iliescu.
"Personal nu sunt de acord cu schimbarea Constituţiei cu fiecare mandat", a spus preşedintele de onoare al PSD, care a precizat că modificarea Constituţiei se elaborează într-un proces foarte minuţios.
Precizăm că preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional (BPN), că ieri după amiază urma să se finalizeze redactarea textului de lege cu privire la modificarea Constituţiei pe tema imunităţilor, iar azi să înceapă strângerea de semnături din partea parlamentarilor social-democraţi, astfel încât documentul să fie depus pentru dezbatere la începutul sesiunii parlamentare.
1. Iliescu este de mult o istorie fascinanta
(mesaj trimis de Caranda în data de 26.08.2008, 18:52)
Drumul la care a pornit Romania dupa 1989, este un drum lung si anevoios, pentru ca vrem sa schimbam mentalitati, vrem sa lasam politicianul ultimilor 18 ani fara privilegii.
Am pornit la drum si vrem sa aducem in prim planul politicii romanesti oameni noi, cinstiti si onesti, incoruptibili si capabili sa puna interesele comunitatilor din care provin mai presus de interesul personal. Dar pentru acest lucru avem nevoie de o constitutie clara si precisa, prin aplicare careia toti sa fim egali in fata legi, nu ca acum cand unii au obligatii, iar parlamentarii romanii au numai privilegii.
Daca reusim numai pe jumatate acest lucru, atunci inlocuitorii nostri de maine se pot bucura de un inceput si vor avea satisfactia ca finalizeaza un vis frumos, inceput cu noi in 1989 si transformat de ei in realitate.
Aceata speranta nu ne poate fi furata de aceste jocuri perpetue ale intamplarii, sau de cei care copiaza ideile politice doar pentru a le discredita in ochii electoratului. Afirm toate acestea, pentru ca romanii vor deja certitudini, pe care sa-si poata sprijinii viitorul, nu mai vor ca destinul lor sa fie negociat de umbrele trecutului. Ion Iliescu este o personalitate a vietii noastre politice trecute, dar se pare ca nu poate traii in present. Nu putem merge spre viitor intorsi catre trecut, iar Ion Iliescu nu intelege acest lucru. Dar timpul va rezolva si aceasta dilema, care va deveni o istorie fascinanta.