Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a şocat recent opinia publică, după ce a anunţat că suntem o piaţă de mâna a zecea, unde se importă produse cu probleme, ori expirate, ori cu viermi.
Acum Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la consum caise şi nectarine provenite din Turcia, deoarece depăşeau limita maximă admisă pentru un fungicid.
Potrivit unui comunicat ANSVSA, în urma verificărilor din perioada 5-11 mai, inspectorii ANSVSA au descoperit "depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia".
Este vorba despre o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl, utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.
La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.
În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid.
În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.
Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
ANSVSA susţine că atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.
Recent, ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat într-un interviu că ţara noastră este o piaţă de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate: "Sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet. Se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?"
De asemenea, ministrul a mai spus că, tot în ţara noastră, ajung la consum peşti cu viermi, întrucât nu sunt evisceraţi. Achim Irimescu a explicat că, până ajunge peştele la refrigerat, viermii din intestine migrează în muşchi. "Şi ăsta e un peşte contaminat", a mai subliniat ministrul Irimescu.
Specialiştii au spus că viermele anisakis, la care s-a referit ministrul Agriculturii, se găseşte în merluciu, hering, macrou, sardine, morun şi somon. Ioan Liviu Mitrea, parazitolog de la Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară, susţine că aceşti viermi ajung în tubul digestiv unde se pot fixa în stomac, în intestin, duoden, producând inflamaţii, edeme, uneori ulceraţii şi apar gastrite şi duodenite.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a spus că nu poate verifica toate importurile, menţionând că probe şi analize se fac la cel mult 3% dintre alimentele aduse din alte ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2016, 10:59)
poate criticile impotriva lui Irimescu au fost cam pripite, nu credeti? ce mi se pare mie aiurea este ca nu se controleaza tot ce se importa sau ce se produce intren. de ce doar 3%?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 19.05.2016, 17:13)
Pe timpul ministrului Constaqntin...nu orea se discuta de aceste neajunsuri care au repercusiuni asupra populatiei.. Oare de ce???? Nu cred ca tocmai acum sau trezit importatorii sa aduca fructe ...cu aceste reziduri. Nu cumva ...ministrul Constatin stia de aceste neregului.. asa cum sunt sigur ca se stia si de cazul dezinfectantilor din spitale....
Pupaza peste colac ...v ine acum Constantin sa depuna si o motiuna de cenzura contra actualului ministru..