IMPOZITUL PE CONSTRUCŢII SPECIALE / THEODOR STOLOJAN: "Suntem în plină splendoare de guvernare românească"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 22 mai 2014

"Suntem în plină splendoare de guvernare românească"

Taxa pe construcţiile speciale, care trebuie achitată parţial pe 26 mai, trebuie suspendată, pentru că este necesar să fie clarificat modul de aplicare şi trebuie făcute evaluări, ne-a declarat ieri europarlamentarul PDL Theodor Stolojan. Domnia sa susţine că această taxă a fost introdusă fără consultarea mediului de afaceri şi fără nici un studiu de impact.

Domnul Stolojan ne-a declarat că mediul de afaceri a arătat încă de la bun început că această taxă ridică multe neclarităţi persoanelor juridice, cu privire la modul de aplicare a legii, care ar fi putut fi eliminate mai devreme, prin norme metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice.

O altă categorie de probleme semnalate de mediul de afaceri a fost legată de unele excepţii necesare, care ar fi putut fi introduse printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum a fost instituită şi această taxă, arată europarlamentarul PDL.

"De exemplu, în urma acestei taxe, Nuclearelectrica trebuie să plătească impozit pentru reactoare. Acestea sunt considerate construcţii speciale, au o valoare de inventar imensă şi, dacă se va aplica impozitul, practic va fi omorât aproape tot profitul companiei", mai susţine europarlamentarul PDL.

Mai mult, domnia sa ne-a spus că cei care au înfiinţat parcuri industriale şi care au scutiri de impozit pe clădiri pentru construcţiile de acolo, acum trebuie să plătească, potrivit legii, impozitul pe construcţii speciale, pentru că legea spune că cine nu este supus impozitului pe clădire plăteşte impozit pe construcţiile speciale.

Domnul Stolojan ne-a declarat: "La vremea emiterii acestei ordonanţe, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a dat o declaraţie publică potrivit căreia se înţelesese cu fostul ministru al Finanţelor Publice Daniel Chiţoiu ca cei care au avut «proasta inspiraţie» să investească în silozuri, sere şi solarii să nu fie supuşi acestei taxe pe construcţii speciale, deoarece guvernanţii susţineau că doresc să încurajeze agricultura şi investiţiile în domeniu. În consecinţă, domnul Daniel Chiţoiu a promis că va rezolva problema. Între timp însă, a venit doamna cu studiile de la Harvard (n.r. Ioana Petrescu)".

Europarlamentarul PDL a amintit că la începutul lunii mai, a cerut Ministerului Finanţelor Publice să emită norme metodologice ale acestei ordonanţe. Domnia sa a adăugat: "Într-o emisiune tv, primul ministru Victor Ponta, flancat de doamna ministru de la Finanţele Publice şi de ministrul Bugetului Liviu Voinea au luat în derâdere această cerere, spunând că nu este nevoie de norme metodologice, că legea este clară şi că trebuie aplicată. Am cerut chiar demisia ministrului Finanţelor Publice dacă nu emite aceste norme metodologice.

Între timp, văzând protestele din mediul de afaceri, doamna de la Harvard a ajuns la concluzia că totuşi este nevoie de norme metodologice şi am înţeles că Guvernul ar fi aprobat în această săptămână nişte clarificări.

Această doamnă plină de aroganţă şi suficienţă (n.r. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor) care, la începutul lunii mai, când am cerut normele clarificatoare, zicea că nu e nevoie de ele, iată că acum a ajuns la concluzia că sunt necesare".

Între timp, a început campania electorală, iar firmele s-au trezit că, pe 26 mai, trebuie să se prezinte la agenţii fiscali, la direcţiile de finanţe, să declare construcţiile speciale şi să plătească jumătate din impozitul calculat.

Europarlamentarul PDL ne-a mai precizat: "Guvernanţii s-au bazat pe faptul că Ordonanţa va trece prin Parlamentul României şi acolo parlamentarii, prin amendamente, vor introduce excepţiile cerute de mediul de afaceri. Între timp însă, companiile vor plăti o parte din taxă pe 26 mai şi ce e plătit e bun plătit. Vom vedea cum va ieşi ordonanţa din Parlament. Acesta este un mod de a trata mediul de afaceri care nu mai merită nici o calificare".

Domnul Stolojan susţine că această impozitare este şi mai complicată decât se arată, pentru că funcţionarii de la Finanţe nu pot lua de bun ce declară întreprinderile pe propria răspundere şi va trebui ca un evaluator independent să verifice declaraţiile.

Domnia sa ne-a explicat: "Evaluatorul poate constata că, la orice firmă, care de exemplu foloseşte strunguri, instalaţii de laminare, utilaje, acestea nu pot fi aşezate pe pământ, ci trebuie să stea pe o fundaţie de beton. De exemplu, la un laminor, fundaţia de beton ajunge la 30 m în pământ.

De regulă, cheltuielile cu fundaţiile nu s-au înregistrat în contabilitatea întreprinderilor separat, precum construcţii speciale. Ele au mers la grămadă cu valoarea utilajului, la «poziţia» echipamente, maşini, utilaje. Întreprinderile trebuie acum să separe cât era valoarea de inventar a fundaţiei şi să o treacă la construcţii speciale, pentru că impozitul se aplică la valoarea când a fost construită fundaţia, acum 10-20 ani, şi trebuie adusă la valoarea de azi".

AOAR şi CIS spun că, din această taxă, aplicată la doar 31 de mari companii se strâng 1,1 miliarde lei la buget. Guvernul a făcut o evaluare de 1,5 miliarde lei, faţă de 0,5 miliarde lei cât este prevăzut în buget. "Dintr-o dată ajugem la 1,5 miliarde lei, iar investitorii susţin că, de fapt, suma va fi mult mai mare. Suntem în plină splendoare românească de guvernare", a conchis Theodor Stolojan.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa nu imi amintesc de guvernul Boc si de impozitul forfetar a carui nesimtire a atins apogeul prin indexarea din anul urmator a impozitului forfetar. Ar mai fi de specificat cataloagele de reevaluare, introducerea a doua clase de impozitati cei cu cladirile reevaluate si cei fara reevaluare pentru a putea fi avantajati premiantii portocalii, etc. Stolojan este fascinant cand se limiteaza sa barfeasca despre economie insa atacurile astea furibunde ne arata o persoana rapace, ancorata in principii meschine si nimic altceva. La fel ca tovarasa Vass pe care a lansat-o. Principiul ar fi ca toti sa plateasca aceleasi taxe, fara nici un fel de exceptii. Nu vad de ce sa existe exceptari nici pentru institutiile statului, nici pentru culte religioase nici pentru sport. Execptiile determina ca cei exceptati sa se labarteze la nesfarsit pe proprietatea celor mai "prosti" care platesc impozite. Nu este nici o mirare ca Bisericile pur si simplu au ajuns sa ne inconjoare de pretutindeni, ca cele mai impunatoare cladiri din orice oras sunt finantate de la buget si anomaliile ar putea continua.

    1. Lasa politichia;

      Impozitul forfetar a fost introdus de PSD in guvernul Boc! 

      impozitul forfetar a fost introdus de peogea sau plogea sau cum il chema pe ala dela finantele lui boc. aberatiile fac parte din politica comerciala a oricarui guvern indiferent cine face parte din el. ghertoiu era un "yesman" care-si vedea propriul sau interes, un contabil obisnuit cu creionul chimic, fara viziune economica. iar asta mica dela harvard este doar teoreticiana fara practica economica.

      nu trebuie sa ne mai mire nimic!

      doar sa-i votam ca prostii si apoi sa ne lamentam cu si ca babele. 

      Pentru ca PDL a [...] romanii cu impozitul forfetar, PSD are dreptul si obligatia morala sa [...] romanii cu alte cateva zeci de impozite aberante.

      In genunchi si cascati guritzele! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb