Împrumutul de 150 milioane euro pentru Republica Moldova, ratificat de Cameră

Alexandru Costea
Internaţional / 13 octombrie 2015

Actualizare 21:33 Ponta: "Prin împrumutul acordat, arătăm locuitorilor de pe malurile Prutului că suntem împreună şi la bine şi la greu"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că prin împrumutul de 150 de milioane de euro pe care ţara noastră îl acordă Republicii Moldova, decidenţii din cele două state arată locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului că pot fi împreună şi la bine şi la greu, transmit surse din presă.

"Îl avem la Bucureşti pe domnul Streleţ, primul-ministru al Republicii Moldova, un pic mai târziu decât trebuia, dar nu din vina domniei sale. (...) Mă bucur, însă, că a ajuns la Bucureşti într-o zi specială, în care Camera Deputaţilor a aprobat în unanimitate şi vreau să spun acest lucru pentru cei de pe malul celălalt al Prutului, Acordul de împrumut între România şi Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro", a declarat premierul român la Bucureşti într-o declaraţie comună de presă cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ.

Ponta a adăugat că este, probabil, acordul cel mai rapid negociat din istoria României şi, cu siguranţă, din istoria Republicii Moldova, şi a adăugat că "tot ce înseamnă instituţii şi oameni politici şi partide politice din România au susţinut acest demers important".

"În 25 de ani, pentru fraţii noştri, că noi aşa le spunem şi le spunem din inimă, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete. În ultimii doi ani am reuşit să trecem la lucruri concrete", a declarat premierul.

Ponta a completat dând ca exemple realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, programul privind microbuzele şcolare, investiţiile de 20 de milioane de euro în reabilitarea şi construcţia de grădiniţe, precum şi proiectul privind dezvoltarea sistemului SMURD şi în Republica Moldova.

" Dar, cel mai important lucru, Republica Moldova are astăzi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din altă parte decât din partea noastră pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care o au în special din cauza sancţiunilor economice pe care Federaţia Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental. Anul trecut, Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Or, pentru că au fost sancţionaţi pentru asta eu cred că este datoria noastră să-i ajutăm. La nevoie se vede cine ţi-e prieten şi cred că prin ceea ce am făcut astăzi şi facem în continuare arătăm că pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem împreună şi la greu şi la bine", a declarat premierul român.

Victor Ponta a subliniat în context că ajutorul acordat Republicii Moldova este un împrumut care va fi returnat României în cinci ani.

"Am constatat că şi unii din deputaţi nu cunosc aceste lucruri şi am obligaţia să explic cetăţenilor României să dau socoteală despre modul în care folosim banii publici. În primul rând, cei 150 de milioane (de euro - n.r.) reprezintă un împrumut. Republica Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de cinci ani. Dobânda este exact dobânda cu care se împrumută şi România, deci o dobândă foarte mică, mai mică chiar decât a FMI. Deci, pentru România nu este nicio afacere, nu e un câştig, dar nu e nicio pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat şi care are nevoie acum de acest sprijin", a declarat premierul.

Ponta a mai menţionat că cel mai mare proiect de investiţii între România şi Republica Moldova este cel în domeniul energiei.

"Îi spuneam domnului prim-ministru Streleţ că ieri (luni - n.r.) BERD a desemnat consultantul, banii vin tot de la BERD, pentru studiul de fezabilitate pentru interconectarea România-Moldova pe energie electrică. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru gaz între Ungheni-Chişinău este deja în lucru şi se finalizează sper în acest an. (...) În final, însă, pentru energie electrică şi pentru gaz undeva la 250 de milioane de euro vor fi investiţiile comune. Practic, România nu doar că a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, am trecut înaintea Federaţiei Ruse, dar va fi şi ancora de siguranţă din punct de vedere energetic şi poarta prin care Republica Moldova se leagă de sistemul energetic european", a declarat premierul român.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a declarat că împrumutul de 150 de milioane de euro pe care România a decis să-l acorde Republicii Moldova reprezintă un gest pentru care Chişinăul îşi exprimă întreaga recunoştinţă şi a adăugat că autorităţile moldovene se vor strădui ca banii să fie cheltuiţi pentru promovarea reformelor şi modernizarea ţării vecine.

"E un gest care merită toată recunoştinţa noastră şi aveţi această recunoştinţă. Spuneaţi anterior şi spun şi eu acum că nu sunt prea multe ţările care pot spune unei alte ţări: spuneţi cu ce vă putem ajuta. Asta este atitudinea României, mulţumim pentru această atitudine. Noi ne vom strădui ca acest ajutor să fie o temelie bună pentru dezvoltarea noastră în continuare ca să putem, exprimându-ne, aşa, într-o manieră mai figurativă, să putem înota singuri mai departe şi să ne descurcăm singuri. Mulţumim foarte mult", a declarat premierul moldovean în declaraţia comună cu Victor Ponta la finalul întrevederii oficiale pe care cei doi înalţi demnitari au avut-o la Palatul Victoria.

Valeriu Streleţ a precizat că a discutat cu premierul român circumstanţele în care Republica Moldova a recurs la acest ajutor din partea României şi a confirmat rapiditatea cu care s-a derulat procesul privind acordarea împrumutului.

"Vreau să mulţumesc pentru această implicare, în mod special pentru acest caz, pentru acest gest de susţinere a Republicii Moldova, dar şi în mod general pentru toate proiectele care au fost promovate şi pentru dinamismul relaţiilor noastre bilaterale pe care-l avem în ultimii doi ani, chiar patru ani. (...) Am avut plăcerea să constat că se trece la fapte concrete şi că avem multe fapte concrete de făcut înainte. Avem de asigurat interconexiuni pentru sistemul nostru energetic, pe sistemul de alimentare cu gaze şi energie electrică, în aşa mod ca energia europeană şi implicit românească să ajungă la fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Urmează să facem şi alţi paşi comuni care vor aduce Republica Moldova mai aproape de România şi, implicit, mai aproape de Europa", a declarat premierul moldovean.

Streleţ a precizat că Republica Moldova trece printr-o perioadă "deloc simplă".

"Şi, în acest context, le-am spus-o şi celor de la Bruxelles de unde vin astăzi că avem nevoie de suport acum, să nu intrăm într-un cerc vicios: că faceţi reforme, dar fără suport bugetar, dacă le veţi face veţi primi. Am apreciat gestul Guvernului României. (...) am apreciat şi implicarea domnului preşedinte Iohannis.(...) Urma să punctez în discursul meu pregătit pentru Camera Deputaţilor tot sentimentul profund al nostru de recunoştinţă şi gratitudine pentru autorităţile române, pentru primele persoane în stat, dar în mod special pentru poporul român pentru o atitudine sinceră de suport, înţelegere, fapt care s-a reflectat astăzi în votul unanim din Camera Deputaţilor", a declarat premierul moldovean.

Streleţ a precizat că resursele financiare ce vor fi primite de Republica Moldova în acest an şi în anii viitori nu vor fi consumate pentru "obiective neproductive". "Noi avem în vedere promovarea reformelor şi modernizarea Republicii Moldova în aşa mod ca prin proiecte comune să ridicăm nivelul nostru de dezvoltare şi să ne apropiem de România, să ne apropiem de Europa prin paşi concreţi ", a mai declarat premierul Republicii Moldova.

(S.A)

----------

Camera Deputaţilor a ratificat, astăzi, Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între ţara noastră şi Republica Moldova, potrivit căruia ţara noastră acordă un împrumut de 150 milioane de euro ţării vecine, potrivit premierului Victor Ponta.

Potrivit Acordului, România, prin Ministerul Finanţelor, acordă Republicii Moldova o asistenţă financiară rambursabilă în sumă de 150 milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la BNR.

Destinaţia împrumutului este finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistenţa financiară rambursabilă se va acorda în tranşe.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu acest acord, Senatul fiind for legislativ decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb