ÎN 15 ANI DE EXISTENŢĂ, CSC a plătit peste 206 milioane lei pentru protecţia socială a constructorilor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 mai 2013

Anul trecut, CSC a efectuat plăţi de 42,5 milioane lei pentru protecţia socială a muncitorilor din construcţii.

Anul trecut, CSC a efectuat plăţi de 42,5 milioane lei pentru protecţia socială a muncitorilor din construcţii.

Casa Socială a Constructorilor (CSC), organizaţie paritară de protecţie socială a sectorului de construcţii din ţara noastră, aniversează, as­tăzi, 15 ani de existenţă. În perio­a­da 1998-2012, CSC a plătit peste 206,22 milioane lei pentru protecţia socială a mai mult de 340.000 de lucrători în construcţii şi avea 192,02 milioane lei active financiare disponibile pentru protecţie socială la 1 ianuarie 2013. În perioada 2001-2012, CSC a eliberat companiilor membre 910 scrisori de garanţie pentru participare la licitaţii, în valoare totală de 94,47 milioane lei.

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Consiliului de Administraţie al CSC şi preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii din România (ARACO), a declarat: "2012 a fost un alt an complicat din punct de vedere economico-social, cu mai multe rânduri de alegeri politice, cu un prim semestru care a fost promiţător economic, însă cu un final de an care prefaţa complicaţiile anului 2013. În acest context încărcat de riscuri, CSC a reuşit să îşi onoreze nivelul prestaţiilor din ultimii ani şi a răspuns operativ şi eficace solicitărilor pentru plăţile de protecţie socială atât în iarna grea din 2012, cât şi la începutul timpului nefavorabil din finalul anului".

La rândul său, Dan Cristescu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al CSC, şi preşedinte al federaţiei sindicale FGS Familia, apreciază: "În 15 ani, activităţile CSC au crescut valoric de la zero salariaţi asistaţi social, la o medie de 30.000 de asistaţi social pe iarnă şi de la zero fonduri administrate pe an, la peste 52 milioane de euro. CSC devine, astfel, un Fond Privat, administrat cu înţelepciune de parteneriatul social din sectorul de construcţii din ţara noastră. Realizările Casei de până acum o recomandă ca o reţetă de succes şi cu toate că norii negri ai economiei mondiale şi europene s-au adunat înfricoşător asupra sectorului nostru, viitorul nu pare sumbru. Prudenţă dar şi dezvoltare; diversificare de produse şi servicii, dar şi chibzuinţă; curaj, dar şi responsabilitate, sunt principalele ingrediente care au condus la succes până astăzi. CSC este nava Amiral a Sistemului de autoreglementări sectoriale în Construcţii - S.A.Se.C".

În prezent, CSC oferă noi produse precum formare profesională, evaluare, recrutare, pregătire muncitori detaşaţi şi migranţi, pregătire proiecte noi, cursuri şi expertiză privind sănătatea şi securitatea în muncă, lucrul cu multinaţionalele. Sunt în pregătire serviciile polivalente pentru concediile medicale şi de odihnă, ale unui Card al Lucrătorului în Construcţii, pentru pregătirea unui Fond Mutual Privat pentru constructori şi diseminarea "Vocii Constructorilor" prin intermediul unui Studio TV cu emisie pe internet.

Anul trecut, CSC a efectuat plăţi de 42,5 milioane lei pentru protecţia socială a muncitorilor din construcţii. Astfel, numărul muncitorilor protejaţi prin acest sistem paritar de protecţie a fost de 39.000. Suma medie consumată pe salariat în 2012 a fost de 1.091,3 lei.

Companiile membre ale CSC plătesc 1,5% din valoarea producţiei de construcţii, realizată şi încasată de la beneficiar, respectiv din valoarea producţiei-marfă vândute şi încasate, pentru producătorii de materiale de construcţii. Contribuţia lunară a salariaţilor este de 1% din salariul de bază brut (fără sporuri), fiind obligatorie pentru acordarea protecţiei sociale. Contribuţia beneficiarilor de investiţii este de 0,5% din valoarea devizului de construcţii, cu corespondent în devizul general al lucrării. Această cotă este datorată de toţi beneficiarii de investiţii (investitori sau proprietari), indiferent de sursa de finanţare şi de forma de proprietate. Plata acestei cote nu este condiţionată de calitatea de membru CSC a executanţilor de lucrări de construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb