Jocurile de noroc din ţara noastră reprezintă o piaţă de 657 de milioane de euro, valoare aferentă anului 2012, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
Bogdan Belciu, partener PwC, a explicat că această cifră reprezintă suma jucată minus câştigurile revenite jucătorilor, menţionând că marja medie de profit în domeniu este de circa 9%.
Studiul, prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, arată că piaţa de profil a avut de o creştere de 2%, în 2012 faţă de anul precedent, fiind în scădere semnificativă comparativ cu anul 2009, când se cifra la 813 milioane euro.
În anul analizat, piaţa "păcănelelor" s-a situat la 422 milioane euro, domeniul pariurilor în cotă fixă - la 110 milioane euro, celelalte jocuri alcătuind un domeniu de 125 milioane euro.
Evoluţia pieţei de profil a avut un trend descendent după anul 2009 ca urmare a schimbărilor legislative din anul respectiv, potrivit lui Bogdan Belciu, care a subliniat, ieri, că segmentul jocurilor online este nereglementat, statul neîncasând nimic din această piaţă.
Încasările la buget din taxele şi impozitele aferente industriei jocurilor de noroc de tip slot machine şi pariurilor în cotă fixă, dar şi sectoarelor adiacente s-au ridicat, în 2012, la un total de 333 milioane euro (269 de milioane în mod direct şi 69 de milioane - indirect), având o contribuţie de 709 milioane de euro (171 milioane - direct şi 538 milioane - indirect) la PIB (0,5%). Studiul citat arată că indutria analizată totalizează 24.500 de salariaţi, alţi 14.500 de angajaţi activând în sectoarele conexe.
Salariile, taxele de exploatare şi chiriile pentru spaţii totalizează aproximativ 70% din cheltuielile operaţionale din sector, subliniază PwC.
Cifra de afaceri realizată de organizatorii de slot machine a fost, în 2012, de 2,1 milioane de euro. În domeniul "păcănelelor", sălile dedicate au avut încasări de 216 milioane euro, barurile şi alte locaţii mici - 139 milioane euro, iar agenţiile de pariuri - 67 milioane euro.
"La noi, piaţa este destul de fragmentată, adică jumătate dintre operatori deţin circa 80% din numărul de aparate, pe când în pieţele concentrate primii 20% din operatori deţin acelaşi procent din numărul de aparate", a spus Bogdan Belciu.
Ţara noastră se situează sub media europeană în ceea ce priveşte numărul de aparate de joc raportat la populaţie.
În acelaşi timp, ca venit brut din activităţi de pariuri în cotă fixă per capita, suntem, de asemenea, sub media europeană, arată studiul PwC.
Recent, un număr important de parlamentari au depus o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea jocurilor de tip slot machine din toate locaţiile cu excepţia cazinourilor şi agenţiilor Loto.
Industria de profil a reacţionat vehement faţă de acest proiect, susţinând că adoptarea unei astfel de reglementări ar conduce la neîncasări la bugetul de stat de sute de milioane de euro şi la pierderi de zeci de mii de locuri de muncă.