O treime dintre societăţile cu obiect de activitate în sectorul prelucrării şi procesării cărnii au avut pierderi sau o deteriorare a rezultatului în 2014, iar bilanţurile negative înregistrate de companiile medii şi mari acoperă profiturile în creştere ale firmelor mici, relevă datele unei analize realizată de Coface remisă astăzi redacţiei.
"Conform datelor financiare disponibile pentru anul 2014 pentru toate companiile care activează în sectorul prelucrării şi procesării cărnii, veniturile înregistrate la nivel sectorial rămân stabile, iar rezultatul net consolidat tinde către pragul minimum de rentabilitate. Deşi doar o treime dintre companii înregistrează pierderi sau un rezultat net în deteriorare, marginea consolidată la nivel sectorial este foarte aproape de zero, ceea ce indică faptul că pierderile înregistrate de companiile medii şi mari acoperă profiturile în creştere ale companiilor mici", se arată în documentul citat.
Potrivit acestuia, concentrarea sectorului între primii 10 jucători a scăzut de la 45% în anul 2012 la 32% în anul 2014, dinamica fiind înregistrată pe fondul intrării în insolvenţă a două companii din top 3 jucători, respectiv Marex (al doilea jucător, cu o cifră de afaceri de 473 milioane lei înainte de insolvenţă) şi Elit (al treilea jucător, cu o cifră de afaceri de 317 milioane lei înainte de insolvenţă).
Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor Publice, spune Coface, firmele care au ca domeniu principal de activitate "prelucrarea şi conservarea cărnii' au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 5,2 miliarde lei, în creştere cu 3%, comparativ cu anul anterior.
În 2014, companiile din sectorul analizat nu au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe.
"Astfel, eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustări pentru depreciere, ponderea investiţiilor noi în total active a fost de numai 5% pentru anul 2014, nivel similar comparativ cu anul anterior. Media amortizării înregistrate la nivel sectorial a rămas relativ neschimbată în anul 2014, respectiv 9%, comparativ cu nivelul înregistrat în perioada 2012 - 2013. În acest context, activele raportate la nivel sectorial au înregistrat un ritm de învechire de două ori mai rapid decât înnoirea acestora, crescând necesarul de investiţii pe termen mediu", se explică în document.