Sezonul turistic balnear din 2021 va fi dictat de gradul de imunizare, de gradul de vaccinare şi de ridicarea restricţiilor sanitare din balneologie si Spa. Grupul hotelier Ensana Health Spa Hotels Sovata mizează pe ridicarea restricţiilor sanitare aferente industriei balneare şi spa pentru revenirea la normalitate, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Andrei Rusu, Director de Operaţiuni la Ensana Health Spa Hotels Sovata, a declarat: "Pentru noi, problema cea mai mare este legată de restricţiile de functionare a piscinelor, deoarece la Sovata totul porneşte de la apă şi de la nămol. Doar prin acces la APA care vindecă, Spa-ul şi baza de tratament îşi pot atinge potenţialul maxim.''
Potrivit sursei citate, 2020 a fost un an atipic pentru grupul hotelier din Sovata, în care toate cele trei hoteluri din portofoliu - Brădet, Sovata şi Ursina au fost închise minim 3 luni, pentru ca ulterior să existe perioade de rotaţie în privinţa opririi operaţiunilor ( hotelurile Ursina si Sovata - au fost închise aprox 6 luni anul trecut). Astfel, în 2020, suma medie cheltuită în cadrul hotelurilor Ensana a fost de 1450 de lei/ familie, echivalentul voucherelor de vacanţă.
"În 2020, noi am mizat pe turiştii noştri fideli, cei interesaţi de terapii balneare, însă, din nefericire aceştia au fost cei mai afectaţi de pandemie. Erau oameni care alegeau minim un sejur de 7-10 zile de tratament, care consumau servicii din zona "Remediu Tradiţional Sovata" şi "Remediu de testare", dar şi pachete de recuperare respiratorie şi tratament ginecologic", punctează Directorul de Operaţiuni la Ensana Health Spa Resort Sovata.
Totuşi, 2020 a adus şi veşti bune. Tipologia turistului s-a schimbat, pentru că, de anul trecut, tinerii şi cei de vârstă medie au devenit conştienţi de valoarea prevenţiei a întăririi sistemului imunitar. "Totodată, începând cu prima vacanţă şcolară din acest an, foarte multe familii cu copii au inceput sa ne caute. Motivaţia? Din cauza pandemiei şi a lipsei de mişcare, copiii au probleme de obezitate, pe care caută să o trateze la Sovata. Trasee în aer liber, salina Praid, pârtii, cure de teren, excursii montane.
În 2021, locaţiile Ensana din Sovata se aşteaptă la un trend de creştere: atât a numărului de nopţi petrecute în staţiune (de la 3 la 4), dar şi a veniturilor cu minim 20% faţă de anul trecut. Anul acesta, la fel ca în 2020, Ensana Health Spa Resort Sovata mizează pe turismul balnear. "2021 se anunţă un an al turismului medical, deoarece mulţi oameni şi-au amânat tratamentele alternative regulate din cauza pandemiei, pe când, pe de altă parte, foarte mulţi, care au trecut prin forme gravă de boală, au nevoie de programe de recuperare susţinute şi serioase", constantă Rusu.
Conform comunicatului, în această direcţie, grupul hotelier Ensana a dezvoltat un pachet de recuperare respiratorie şi recuperare post Covid care se desfăşoară la nivelul a 16 locaţii din cele 26 pe care grupul hotelier le deţine în toată Europa.
"Curele respiratorii şi de recuperare post Covid sunt foarte căutate, declară Andrei Rusu. Există o cerere mare din partea turiştilor, iar noi estimăm că acest tip de tratament va reprezenta cam 40% din totalul operţiunilor balneare din acest an. Acestuia i se vor adauga un procent de 40% pe zona de afecţiuni reumatologice şi cam 10% pe remedii ginecologice", adaugă reprezentantul Ensana.
Şi în acest an, hotelurile Ensana din Sovata pun siguranţa turiştilor şi a angajaţilor pe primul loc."De mai bine de un an, punem mare accent pe siguranţa turiştilor noştri, astfel încât să rămânem sănătoşi. Aici, la Sovata, nu am avut niciun caz de infectare - nici în rândul angajaţilor, nici în rândul turiştilor. Continuăm cu implementarea măsurilor de siguranţă deja arhicunoscute: menţinerea distanţei minime de 1,5-2 m, purtarea obligatorie a măştii în interiorul clădirilor, prezenţa dezinfectanţilor in zonele publice, dezinfectarea camerelor, folosirea la jumătate din capacitate a resturantului. La SPA, avem interdicţii în ceea ce priveşte înotatul în piscine, astfel putem oferi doar acces la bazinele de tratament cu apa sarata sau dulce, în baza unui consult prealabil din partea unui medic si pe baza unei programari, pentru un interval de o ora.
Din acest sezon, ne redefinim standardele de curăţenie şi siguranţă şi vom monitoriza în mod activ şi vom dezvolta soluţiile noastre pentru a asigura o atentie continuă asupra sănătăţii şi siguranţei oaspeţilor şi angajatilor noştri", adaugă Rusu.
Anul trecut, în luna iulie, grupul hotelier Ensana a deschis cel mai nou hotel din portofoliul, Ursina Ensana Health Spa Hotel, după o investiţie de mai bine de 8 milioane de euro. Hotelul Ursina este clasificat la 3 stele, are 144 de camere, un spa ultra modern şi o bază de tratament. În 2202, din cauza pandemiei, hotelul a putut funcţiona doar 3 luni.