La începutul lunii noiembrie, la nivel naţional, sunt în derulare proiecte imobiliare de anvergură începute în prima parte sau la jumătatea anului, care valorează în total peste 4 miliarde de euro, potrivit datelor publice analizate de specialiştii ONV LAW, informează un comunicat remis redacţiei. Acestea se află în diverse stadii, unele fiind aproape finalizate, altele cu termene de livrare pentru prima jumătate a anului 2023.
Potrivit sursei citate, chiar dacă sectorul imobiliar traversează o perioadă cu multe provocări, din cauza preţurilor mari la energie sau a lipsei materialelor de construcţii, investitorii s-au adaptat rapid la situaţia socio-economică actuală, astfel că multe segmente sunt încă în plină dezvoltare.
Potrivit analizei ONV LAW, dezvoltatorii imobiliari oferă acum termene de livrare mai lungi şi se orientează către materiale de construcţii accesibile.
Proiecte cu o valoare de peste 3 miliarde de euro sunt anunţate din bugetul de stat pentru finalul anului şi vor continua probabil şi în prima jumătate din 2023. Cele mai multe investiţii se fac în infrastructura rutieră, modernizarea clădirilor sau a instituţiilor publice.
Totodată, cele mai mari investiţii în proiecte rezidenţiale însumează în prezent o valoare care ar putea depăşi 100 de milioane de euro. Astfel de investiţii se fac în oraşele dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Bucureşti sau Constanţa.
De altfel, există dezvoltatori imobiliari care activează în România şi au planuri de expansiune în unele ţări din Europa.
Sectorul cel mai efervescent rămâne în continuare cel al parcurilor logistice şi industriale. Cererea pentru aceste spaţii rămâne ridicată după pandemie, iar proiectele care au termene de livrare în următoarele luni, însumează investiţii de peste 500 mil. EUR, subliniază sursa citată.
Majoritatea proiectelor sunt investiţii cu capital străin, iar cele mai multe sunt dezvoltate în judeţe din vestul ţării.
"Cererea este în continuare ridicată în zona real estate, care este probabil cea mai sigură investiţie în momente de incertitudine economică, însă există şi o zonă de lipsă de predictibilitate pentru investitori în acest moment în piaţă. În acest context, suspendarea PUZ-urilor de sector şi, ulterior, anularea PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 şi 6 au condus la blocaje majore ale investiţiilor imobiliare la nivelul Capitalei, ce au avut un impact financiar negativ atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru bugetul local. Mai mult, anularea în primă instanţă a Planului Urbanistic General actual şi estimarea autorităţilor că elaborarea noului PUG ar putea să dureze înca trei ani, constituie un nou element de incertitudine în sectorul imobiliar din Bucureşti", declară Sînziana Bărbieru, partener ONV LAW.
Cele mai recente statistici publice arată că, la finalul celui de-al doilea trimestru al anului, investiţiile în real estate au crescut cu 4,1%, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Ritmul accelerat s-a mai temperat în septembrie, faţă de luna precedenta. Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a fost în scădere cu 4%, dar cel a clădirilor nerezidenţiale a crescut cu 1,1%, se menţionează în comunicat.