Grupul Electrica (EL) şi-a asumat, pentru 2018, un plan de investiţii în infrastructura de distribuţie în valoare de 900 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al societăţii remis, ieri, redacţiei.
Cătălin Stancu, director general al companiei, a declarat: "Modernizarea reţelelor de distribuţie continuă să fie prioritatea Grupului Electrica, astfel că, pentru anul acesta, ne-am propus investiţii record, în valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambiţios plan din sectorul energetic. Ţinta noastră este creşterea eficienţei operaţionale şi a calităţii serviciilor oferite, astfel încât timpul mediu de întrerupere neplanificată per utilizator - SAIDI - să ajungă la nivelul din ţările central europene".
Structura investiţiilor va viza, cu precădere, finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a reţelelor de distribuţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului (40%), îmbunătăţirea eficienţei energetice şi reducerea pierderilor (40%), precum şi creşterea eficienţei operaţionale, se mai specifică în documentul citat, în care se mai menţionează: "Totodată, la nivel de Grup, vor fi realizate investiţii importante în modernizarea infrastructurii informatice şi a sistemelor de tehnologia informaţiei, având în vedere atât cerinţele legale privind protecţia datelor, dar şi efectul pozitiv asupra calităţii serviciilor prestate".
Anul trecut, investiţiile în infrastructura de distribuţie realizate de Electrica s-au ridicat la 727 de milioane de lei, din care 235 milioane lei în SDEE Transilvania Sud, 238 milioane lei în SDEE Muntenia Nord şi 254 milioane lei în SDEE Transilvania Nord, potrivit raportului menţionat, care adaugă: "Valoarea cumulată a investiţiilor realizate în 2017, la nivelul Grupului Electrica, este cu peste 30% mai mare faţă de 2016 şi mai mult decât dublă faţă de 2014".
Conform comunicatului menţionat, în cei patru ani de la privatizarea prin listarea la bursă, Grupul Electrica a investit 2,1 miliarde de lei în infrastructura de distribuţie, investiţii a căror finalitate o reprezintă îmbunătăţirea semnificativă a calităţii serviciilor la nivelul întregii comunităţi beneficiare.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Electrica a achiziţionat de la Fondul Proprietatea (FP) participaţiile pe care acesta le avea la filialele companiei, valoarea tranzacţiei fiind de 752,03 milioane de lei.
Companiile de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătraţi. Cele trei societăţi din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 judeţe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.
În primele nouă luni ale anului 2017, Electrica a raportat un profit net în scădere cu 79,6%, de 95 de milioane de lei, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când valoarea acestui indicator s-a situar la 466 milioane de lei.