ÎN AL TREILEA TRIMESTRU DIN 2015, Aproximativ 25% dintre angajatorii români intenţionează să crească numărul de angajaţi

Marius Constantin
Companii / 9 iunie 2015

Potrivit unul studiu Manpower, privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, 25% dintre angajatorii români anunţă intenţii de creştere a numărului de angajaţi în al treilea trimestru al anului 2015, iar 11% anticipează scăderi, rezultând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +7%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II, dar şi decât în trimestrul III din 2014.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca în intervalul iulie - septembrie 2015 numărul de angajaţi să crească în mai mică sau mai mare măsură în nouă din cele 10 sectoare de activitate şi şapte din cele opt regiuni, arată un comunicat transmis azi redacţiei.

Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România a declarat: "Piaţa este mai dinamică decât în trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forţei lor de muncă şi doar 62% nu anticipează modificări".

Cu o singură excepţie, în ultimele 10 trimestre angajatorii din Industria prelucrătoare au fost cei mai optimişti din ţară şi continuă să prognozeze un ritm de angajare susţinut şi în trimestrul al treilea din 2015. Previziunea Netă de Angajare în sector este de +19%, cu 7 puncte procentuale sub cea din trimestrul II şi cu doar 1 punct procentual mai puternică decât în trimestrul III al anului trecut.

Cea mai abruptă scădere faţă de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, este însă raportată de către angajatorii din sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare este de +9%, faţă de +22% în trimestrul al doilea. Intenţiile de angajare s-au restrâns faţă de trimestrul trecut în opt din cele 10 sectoare de activitate, au rămas stabile într-unul, şi au crescut cu o marjă mică în cel de-al zecelea. Perspectivele sunt însă pozitive în ansamblu, cu excepţia sectorului Energie electrică, apă, gaze, în care previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, şi nu a atins cote pozitive decât o singură dată în ultimii doi ani.

Intenţiile de angajare au slăbit faţă de trimestrul al doilea şi din punct de vedere regional, cu până la 23 de puncte procentuale în regiunea Nord-est şi 18 puncte procentuale în regiunea Sud, angajatorii din regiunea Centru fiind singurii care şi-au consolidat prognoza faţă de trimestrul anterior cu doar 1 punct procentual, de la +13% la +14%. Prognoza este însă în mare parte luminoasă, cu excepţia regiunii Sud-vest, unde perspectivele de angajare rămân staţionare, cu o Previziune de 0%. Cei mai optimişti sunt angajatorii din regiunea Vest, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +21%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul anterior, dar considerabil mai puternică decât în trimestrul III/2014, faţă de care s-a întărit cu 15 puncte procentuale. Pentru regiunile Nord-est şi Bucureşti şi Ilfov angajatorii au prognoze moderate, raportând Previziuni de +8%, respectiv +7%.

Angajatorii din organizaţiile cu peste 250 de angajaţi şi cei din organizaţiile mijlocii (între 50 şi 249 de angajaţi) sunt din nou cei mai dispuşi să-şi crească numărul de angajaţi, raportând Previziuni de +15%, respectiv +12% pentru intervalul iulie - septembrie. Cu toate acestea, optimismul acestor angajatori s-a diminuat oarecum faţă de trimestrul trecut, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul organizaţiilor mici, unde Previziunea Netă de Angajare de +5% este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II/2015. În schimb, ritmul de angajare din organizaţiile foarte mici, cu până la 10 angajaţi, a încetinit considerabil faţă de trimestrul anterior (cu 9 puncte procentuale), angajatorii raportând o Previziune Netă de Angajare de 0%.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 59.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb