ÎN ANUL 2021 BASF a înregistrat o cifră de afaceri 78,6 miliarde de euro

G.B
Companii / 28 februarie 2022

Martin Brudermuller

Martin Brudermuller

Cifra de afaceri a grupului BASF s-a ridicat la 78,6 miliarde de euro în 2021, cu 33% mai mult decât în anul precedent. Venitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) excluzând cheltuielile excepţionale, în valoare de 11,3 miliarde de euro, din 2021, a fost mai mare cu 3,9 miliarde de euro, iar EBITDA în valoare de 11,4 miliarde de euro a depăşit nivelul anului precedent cu 4,9 miliarde de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

"A fost un an puternic şi de succes pentru BASF....Preţurile de vânzare au crescut cu 25%, volumele cu 11%. Toate segmentele au înregistrat o creştere a preţurilor şi a volumului în 2021", a declarat preşedintele Consiliului Directorilor, dr. Martin Brudermuller, care a prezentat Raportul BASF 2021 împreună cu directorul financiar, dr. Hans-Ulrich Engel.

Potrivit sursei citate, la o valoare de 7,8 miliarde de euro, veniturile înainte de impozite şi dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepţionale au fost mai mult decât duble faţă de anul 2020. Aceasta a reprezentat o creştere de 67% în comparaţie cu nivelul pre-pandemic din 2019. Evoluţia pozitivă a veniturilor BASF a fost determinată, în principal, de segmentele Substanţe chimice şi Materiale. Segmentele Tehnologii de acoperire şi Soluţii industriale au contribuit, de asemenea, considerabil la redresarea puternică.

Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) a fost de 13,5%, după 1,7% în anul precedent şi semnificativ peste costul ratei capitalului, de 9%. Creşterea ROCE a rezultat, în principal, datorită veniturilor EBIT mai mari, de 7,7 miliarde de euro în 2021, cu mult peste nivelul anului anterior.

Costuri suplimentare datorate creşterii preţurilor la energie în Europa

Operaţiunile BASF legate de automobile au continuat să fie afectate negativ de deficitul de semiconductori. În 2021 şi în special în trimestrul al patrulea, preţurile mai ridicate la materiile prime şi costurile crescute ale energiei şi logisticii au împovărat, de asemenea, evoluţia veniturilor în toate segmentele. Pentru locaţiile europene ale BASF, costurile suplimentare datorate creşterii continue a preţurilor la gaze naturale, din 2021, s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Numai al patrulea trimestru din 2021 a reprezentat 0,8 miliarde de euro din această sumă.

Brudermuller a anunţat: "Vom implementa noi creşteri substanţiale de preţ în lunile următoare pentru a transfera mai departe costurile semnificativ mai mari şi pentru a ne îmbunătăţi marjele în operaţiunile din aval". Procedurile de stabilire a preţurilor în aceste operaţiuni duc la o întârziere în transferul costurilor.

Fluxurile de numerar ale Grupului BASF în întregul an 2021 şi în al patrulea trimestru din 2021

Fluxurile de numerar din activităţile de exploatare în 2021 s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, comparativ cu 5,4 miliarde euro în anul precedent. Creşterea considerabilă s-a datorat în primul rând îmbunătăţirii venitului net, care a ajuns la 5,5 miliarde euro. Fluxul de numerar disponibil a crescut la 3,7 miliarde euro în 2021, de la 2,3 miliarde euro în anul precedent.

În al patrulea trimestru din 2021, fluxurile de numerar din activităţile de exploatare au crescut cu 1,2 miliarde euro, până la 3,3 miliarde euro. Fluxul de numerar disponibil a fost de 1,8 miliarde de euro, o creştere de 84% faţă de trimestrul al patrulea din 2020.

Evoluţia cifrei de afaceri şi a veniturilor Grupului BASF în al patrulea trimestru din 2021

Cifra de afaceri a Grupului BASF, în al patrulea trimestru din 2021, a crescut cu 24% faţă de trimestrul anterior, ajungând la 19,8 miliarde de euro. "În ciuda comparaţiei cu trimestrul puternic al anului precedent, BASF a reuşit, în trimestrul al patrulea din 2021, să crească volumele în toate segmentele, cu excepţia celui de Materiale", a declarat directorul financiar Engel.

EBITDA excluzând cheltuielile excepţionale a crescut cu aproximativ 100 de milioane de euro, până la 2,2 miliarde euro. EBITDA s-a ridicat la 2,3 miliarde euro, comparativ cu 2 miliarde euro în trimestrul al patrulea din 2020.

EBIT excluzând cheltuielile excepţionale a fost de 1,2 miliarde de euro, comparativ cu 1,1 miliarde de euro în al patrulea trimestru din 2020. EBIT a fost de 1,2 miliarde de euro în trimestrul al patrulea din 2021, comparativ cu 932 de milioane de euro în trimestrul al patrulea din 2020.

Valoare propusă a dividendelor de 3,40 euro per acţiune

În cadrul Adunării Anuale a Acţionarilor BASF din acest an, Consiliul Directorilor şi Consiliul de Supraveghere vor propune plata unei valori a dividendelor de 3,40 euro per acţiune, reprezentând o creştere de 10 cenţi. În total, BASF va plăti 3,1 miliarde de euro pe baza numărului de acţiuni la sfârşitul anului. "Prin propunerea noastră de dividende, acţiunea BASF oferă un randament atractiv al dividendelor de 5,5% raportat la preţul de închidere per acţiune, de la finalul anului 2021", a spus Brudermuller.

Atingerea obiectivelor non-financiare

BASF îşi propune să-şi reducă emisiile absolute de CO2 cu 25% până în 2030, comparativ cu valoarea de referinţă din 2018. În 2021, emisiile de CO2 s-au ridicat la 20,2 milioane de tone metrice - o scădere faţă de cele 20,8 milioane de tone metrice emise în 2020. "Această scădere este remarcabilă, având în vedere creşterea puternică a volumelor", a spus Brudermuller.

Mult mai devreme decât era planificat, BASF şi-a atins obiectivul propus pentru anul 2025 de a ajunge la vânzări în valoare de 22 de miliarde de euro pentru produsele care aduc o contribuţie substanţială la sustenabilitate în lanţul valoric. Vânzările acestor produse Accelerator s-au ridicat la 24,1 miliarde euro în 2021. "Prin urmare, vom ajusta această ţintă de direcţie a portofoliului în cursul anului 2022", a spus Brudermuller.

Investiţii în proiecte de creştere

Cheltuielile de capital planificate de BASF, în valoare de 25,6 miliarde euro, între 2022 şi 2026, sunt cu 2,7 miliarde euro mai mari decât în ​​perioada anterioară de planificare, 2021-2025. "Motivele principale sunt reprezentate de cele două proiecte majore de creştere: noua locaţie Verbund din Zhanjiang şi activităţile privind materialele pentru baterii", a spus Hans-Ulrich Engel. "Aceste două proiecte sunt esenţiale pentru a stimula creşterea viitoare a BASF", a adăugat el.

Investiţiile în afacerile existente ale BASF rămân stabile la un nivel mediu de 2,6 miliarde de euro pe an. Engel a anunţat că BASF va fi foarte disciplinată în ceea ce priveşte investiţiile necesare pentru a menţine şi a dezvolta profitabil aceste afaceri. "Acest lucru ne va permite să finanţăm proiectele de creştere cu o medie de aproximativ 2,6 miliarde de euro pe an. Cheltuiala de capital (Capex) pentru proiectele noastre de creştere va atinge vârful în 2024", a spus Engel. Pentru 2022, BASF plănuieşte cheltuieli de capital totale în valoare de 4,6 miliarde euro, comparativ cu 3,4 miliarde euro în 2021. Bugetul anual pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare se ridică la aproximativ 2,1 miliarde de euro.

Previziunile Grupului BASF pentru anul 2022

"Am avut un început de an foarte puternic, cu cifrele din ianuarie 2022 peste valoarea celor din aceeaşi lună a anului precedent", a spus Martin Brudermuller.

BASF se aşteaptă ca creşterea economică globală de 3,8% să fie mai moderată în 2022, ca urmare a redresării foarte puternice din 2021. "Deoarece restanţele la onorarea comenzilor din industrie sunt mari, ne aşteptăm ca producţia industrială globală să crească cu 3,8% şi producţia chimică cu 3,5%", spune Brudermuller. BASF anticipează un preţ mediu al petrolului de 75 de dolari per baril (Brent) şi un curs de schimb valutar de 1,15 dolari per euro.

Pe baza acestor ipoteze, BASF estimează o cifră de afaceri între 74 şi 77 de miliarde de euro pentru 2022. Compania se aşteaptă ca venitul din operaţiuni (EBIT) - excluzând cheltuielile excepţionale - al Grupului BASF să fie între 6,6 miliarde de euro şi 7,2 miliarde de euro. ROCE ar trebui să fie între 11,4% şi 12,6%. Se estimează că emisiile de CO2 se vor situa între 19,6 şi 20,6 milioane de tone în 2022.

Intervalele de prognoză ale BASF iau în considerare incertitudinea care rezultă în special din efectele întreruperilor lanţului de aprovizionare, evoluţia ulterioară a pandemiei de coronavirus şi evoluţia preţurilor la energie, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb