InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 -2022 pe 60 de produse tip vopsea de ou, ţinând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018, 2019, 2021 şi 2022, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
1.Din punct de vedere al gramajului şi al capacităţii de vopsire.
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulată, vopsea gelificată, tablete de vopsea, stampile cu vopsea şi vopsea hârtie ornamentală. Iar cantităţile au fost cuprinse între 5 şi 28 de grame.
Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsă între 10 şi 120 de ouă.
În 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conţine 10 aditivi. În 2021 cu 40g de vopsea vopsim 120 de ouă, dar cu un numar de 9 aditivi.
În studiul din 2015, observam că doar cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 şi 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 şi 60 de ouă, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult faţă de anii precedenţi, se puteau vopsi doar 30 de ouă.
În studiul din 2022, se poate observa că s-au menţinut atât gramajul cât şi capacitatea de vopsire, respectiv:
• cu 10g se pot vopsi 30 de ouă, dar cu un număr cuprins între 5 şi 8 aditivi alimentari,
• cu 16g de vopsea se pot vopsi 100 de ouă, cu un număr de 11 aditivi,
• cu 20g putem vopsi între 40, 50 sau 60 de ouă, cu un număr de 6, 8,9,10 sau 11 aditivi
• cu 21g se pot vopsi între 30 sau 60 de ouă, cu un număr de 9 sau 10 aditivi alimentari
2. Din punctul de vedere al numărului de aditivi
Media numărului de aditivi din studiul produselor realizat în 2022 s-a dublat faţă de media numărului de aditivi identificaţi în studiul din 2015.
Respectiv : în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiţi într-un produs era de 3 faţă de 5 media aditivilor regăsiţi în studiile din 2016, 2018 şi 2019. Iar media din studiile din anii 2021 şi 2022 este de 7 aditivi.
Numărul maxim de aditivi găsiţi în studiul anilor 2015-2022 este :
7 - numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din anul 2015;
10 - numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiile din 2016 şi 2018;
12 - numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2019;
12 - numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2021 (regasit în 3 produse distincte) ;
11 - numărul maxim de aditivi găsit într-un produs în studiul din 2022 (regăsit in 7 produse distincte)
În studiile anilor 2015- 2021 fiecare produs a avut în componenţă minim 1 aditiv alimentar spre deosebire de studiul din anul 2022 în care am regasit 1 produs ce nu are în compoziţie niciun aditiv alimentar.
• 10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015;
• 16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016;
• 22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018;
• 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019;
• 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021;
• 34 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2022.
Astfel observăm o creştere a numărului de aditivi diferiţi cu 240% în 2022, faţă de 2015 şi cu 6.25% faţă de anii 2021 şi 2019.
Şi în 2022 se menţine folosirea celor mai utilizati aditivi, la care se adaugă E211 (regăsit în 33 de produse şi E202 (regăsit în 31 de produse)
- acidul lactic (E270)- prezent în 2022 in 40 produse
- azorubina (E122)- prezent în 2022 în 39 produse
- albastru briliant FCF (E133)- prezent în 2022 în 30 produse
- tartrazina (E102)- prezent în 2022 în 30 produse
- acidul citric (E330)- prezent în 2022 în 27 produse
- benzoat de sodiu (E211)- prezentin în 2022 în 33 produse
- sorbat de potasiu (E202)- prezent în 2022 în 31 produs, se mai arată în comunicat.