Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la cea de-a 75-a aniversare a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), că nu poate exista dezvoltare economică fără securitate, fără rezolvarea problemelor de securitate actuale.
Referindu-se la acest aspect, preşedintele a menţionat conflictele din regiunea Mării Negre, unde în ultimii ani Federaţia Rusă a militarizat mai multe zone şi a avut o atitudine agresivă, ostilă, faţă de vecinii săi.
Klaus Iohannis a spus: "Din păcate, continuăm să asistăm, în regiunea noastră, la acţiuni deliberate care vizează subminarea securităţii. Centura de conflicte nerezolvate din jurul Mării Negre - care are importanţă strategică pentru securitatea transatlantică - rămâne o sursă importantă de instabilitate, afectând cooperarea regională şi securitatea internaţională în ansamblul său.
Prezenţa militară pe teritoriile altor ţări, fără consimţământul acestora, militarizare, gesturi agresive, ameninţări de utilizare a forţei şi folosirea tacticilor hibride pentru a submina stabilitatea internă reprezintă dezvoltări îngrijorătoare şi trebuie respinse de noi toţi".
Domnia sa a precizat că ţara noastră rămâne un susţinător puternic al ordinii internaţionale bazate pe reguli, construită în jurul ONU, care reprezintă cea mai bună speranţă de a gestiona astfel de provocări.
Klaus Iohannis a menţionat că Româ-nia va acţiona ca pilon de stabilitate în regiune şi va participa în continuare la operaţiuni ONU de menţinere a păcii din întreaga lume, din Afganistan şi Sudan până în Georgia, Haiti şi Mali.
Preşedintele s-a referit şi la răspândirea globală a terorismului şi a condamnat atacurile teroriste, inclusiv a celor care vizează reprezentanţi ai misiunilor diplomatice. El a amintit de recentele atentate terorist de la Kabul, unde şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români, iar al treilea se află într-o stare gravă.
Iohannis a reiterat că ţara noastră se menţine în tabăra statelor care combat terorismul la nivel internaţional, folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv dreptul internaţional.