Actualizare Liderii coaliţiei de guvernare au decis să renegocieze PNRR
Liderii coaliţiei de guvernare au decis într-o şedinţă desfăşurată astăzi să ceară Comisiei Europene renegocierea programului naţional de rezilienţă (PNRR), un program de 29,2 miliarde euro care trebuie absorbiţi până la finalul anului 2025. "Este un context regional dificil, în care se prefigurează o criză alimentară şi una energetică, aşa că România va încerca să atragă fonduri din PNRR pe aceste zone", a declarat pentru G4Media Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL.
Principalele direcţii pentru rediscutarea PNRR vor fi: proiecte de irigaţii, proiecte energetice, granturi pentru recapitalizarea firmelor şi refacerea listei spitalelor modernizate.
Orizontul de timp pentru renegocierea PNRR este finalul lunii iulie. Ar însemna că guvernul are la dispoziţie aproximativ două luni pentru a convinge atât Comisia Europeană, cât şi statele membre, dat fiind că o refacere a PNRR trebuie aprobată şi de Consiliul UE (reprezentanţii statelor membre) cu unanimitate.
---
Coaliţia guvernamentală discută renegocierea PNRR, vizate fiind, printre altele, capitolul irigaţii şi independenţa energetică, informează News.ro.
Discuţiile privind introducerea capitolului referitor la irigaţii în PNRR se impun din cauza crizei alimentare de la nivel mondial pe care o poate genera războiul din Ucraina. Introducerea irigaţiilor în PNRR este susţinută în egală măsură de PNL şi de PSD.
Un alt subiect pentru care se doreşte renegocierea este cel legat de independenţa energetică, urmând să fie solicitaţi mai mulţi bani pentru exploatarea de gaze şi energie verde.
De asemenea, liderii coaliţiei vor extinderea listei spitalelor care ar urma să beneficieze de finanţările din PNRR. În total, este vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe oraşe, ca obiective regionale, nu doar marile centre.
Recent, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila declara: "Noi nu vrem să modificăm lista de spitale din PNRR, vrem să o extindem. Noi am primit o listă cu 49 de spitale, care au fost alese după criterii netransparente şi după ce am ajuns la minister au venit foarte multe propuneri din ţară, circa 70 de propuneri, care însemnau studii de fezabilitate deja realizate şi încercăm, şi asta trebuie să fie o decizie a Guvernului României".
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat încă de la începutul lunii mai că realitatea din momentul de faţă va obliga România să renegocieze PNRR, invocând creşterea preţurilor la materiale de construcţii, ceea ce ar împiedica România să realizeze sută la sută cei peste 400 de km de autostradă asumaţi.
"Dar mai există şi altceva, să nu uităm că Comisia Europeană şi-a propus ca obiectiv independenţa energetică a Uniunii Europene, iar programul european se cheamă Repower EU. Din acest punct de vedere, statele membre, după cum se pare că arată lucrurile, vor fi nevoite ca să includă în PNRR capitolul de independenţă energetică, moment în care se va deschide uşa renegocierilor cu UE şi aici depinde de felul în care noi, cu argumente, vom ştii să facem PNRR cât mai bun pentru România", a declarat Boloş.
De asemenea, în 22 mai, ministrul afirma că readucerea capitoului privind irigaţiile în PNRR ar trebui să fie un obiectiv de ţară, însă acest lucru ar trebui discutat la nivelul coaliţiei de guvernare.
La rândul său PSD susţine rediscutarea PNRR pentru capitolele irigaţii şi pensii.