ÎN CONTEXTUL EXPLODĂRII PREŢURILOR DIN ENERGIE Guvernul va subvenţiona facturile la electricitate şi gaze

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 16 septembrie 2021

"Sper că într-o săptămână-două ordonanţa de urgenţă va fi adoptată, ca să intre în vigoare la 1 noiembrie", a declarat Virgil Popescu.

"Sper că într-o săptămână-două ordonanţa de urgenţă va fi adoptată, ca să intre în vigoare la 1 noiembrie", a declarat Virgil Popescu.

13 milioane de cetăţeni vor beneficia de subvenţia de 18 bani pe kWh acordată la energia electrică Peste 2,3 milioane de gospodării vor beneficia de reducerea cu 25% a facturii la gaze Compensarea se va face între stat şi furnizori, fără nicio obligaţie din partea consumatorilor

Guvernul va compensa, de la bugetul de stat, facturile la energie electrică şi la gaze naturale, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Energiei şi ministru interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, care a prezentat în primă lectură, în şedinţa Executivului, un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte cum vor fi subvenţionate noile preţuri din domeniul energiei.

Ministrul Energiei a precizat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

"Această diferenţă de 18 bani pe kWh la consumator va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. Avem consumatori între 30 kW şi 200 kW lunar. Acest prag de 30 kW înseamnă că avem case nelocuite sau locuinţe de vacanţă, deci nu are rost să le subvenţionăm, pentru că oamenii nu locuiesc acolo. Peste 200 kW lunar considerăm că este un consum mare, deci nu mai vorbim de oameni cu venituri medii. Când spunem consum între 30 şi 200 kW vorbim despre 5.172.193 de gospodării. Dacă înmulţim cu 2,5 persoane pe gospodarie - conform datelor oferite de Ministerul Muncii, vorbim despre aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, cărora li se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Cum va funcţiona acest mecanism de subvenţionare la energie electrică şi gaze? La sfârşitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferenţiat pe facturi, vor întocmi nişte borderouri automate din sistemele informatice pe care le vor prezenta în declaraţiile de taxe şi impozite pe care le depun la ANAF şi li se vor scădea direct din acele declaraţii. Cetăţenii nu va trebui să facă nimic. Automat, toţi cei încadraţi în plaja de consum între 30 kW şi 200 kW vor beneficia de subvenţie", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Domnia sa a precizat că, pentru subvenţionarea facturilor la gaze naturale, s-a stabilit un preţ de referinţă şi mai multe tranşe de consum anual. De exemplu, pentru o garsonieră tranşa este cuprinsă între 100 şi 300 metri cubi anual, pentru un apartament cu două camere între 300 şi 600 metri cubi anual, iar pentru trei camere între 600 şi 900 metri cubi anual, din care aproximativ 60% se consumă pe timp de iarnă, conform ministrului de resort.

"Persoanele fizice vor beneficia de un ajutor de 25% în funcţie de consum, aplicat la final pe factură, stornând valoarea facturii cu tot cu TVA. Referinţa poate fi updatată în funcţie de evoluţia pieţei, iar acest lucru este prevăzut în proiectul de ordonanţă de urgenţă. Dacă condiţiile de piaţă de la 1 ianuarie 2022 se vor modifica, noi vom putea interveni şi vom putea modifica în sus sau în jos referinţele respective", a mai spus Virgil Popescu.

El a precizat că nu este adeptul plafonării, de principiu, a preţurilor energiei, dar că ea poate fi aplicată doar pentru o perioadă limitată de timp, maximum 6 luni, conform legii concurenţei.

"Plafonarea presupune un efort bugetar pentru a plăti diferenţa de preţ", a menţionat Virgil Popescu. Ministrul Energiei a reiterat că subvenţionarea facturilor la energie electrică va interveni pentru 5.172.193 de gospodării dintr-un total de 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale - pentru 2.326.551 de gospodării dintr-un total de 3.600.000 de gospodării.

"Sper că într-o săptămână-două ordonanţa de urgenţă va fi adoptată, ca să intre în vigoare la 1 noiembrie", a concluzionat Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. O decizie buna, n-am mai putut dormi as-noapte de bucurie... Care o fi impactul bugetar a acestor masuri?

    Cam cate miliarde de euro ?? Vad ca nu intreaba nimeni.. presa doarme.  

    1. Daca derbedeul asta a ajuns ministru, a putut sa mareasca pretul ca prietenii lui sa incaseze mai multi bani si acum le face parte si din buget. Neamul liberal de hoti asta stie sa faca.

      Votati liberalii in continuare si apoi platiti pretul la curent si la gaze, alimente, carburanti !

      Dupa brilianta guvernare Catu oricum veti fi mai indatorati, veti plati noi taxe pe centralele de apartament pe autoturisme, dar veti avea canalizari inspre satele de nicaieri, piscine la tara, si alte astfel de investitii vizionare.  

    idiotii i-au mancat din palma lui Klaus Schwab (WEF) cu Green Deal si The Great Reset si acum.... piuie ca au eliminat carbunele si le-a sarit pretul in sus ...

    si baga subventii :)) ...  

    cum ziceam la alt articol... cand esti idiot , o tragi... scoti bani din buzunar!  

    1. La Germania a CRESCUT energia generata prin carbuni. Dar noi, ca suntem mai destepti inchidem mine.

      da, nu suntem noi mai destepti .... doar mai tzutzari la tot ce mictioneaza UE la noi .... inchiderea minelor a fost si e cea mai tampita idee posibila... va creste energetic masiv dependenta de Moscova.

      idiotii astia din PNL ....  

      Va fi ca la programul Rabla - reducerea de pret din factura va fi inclusa in pretul baban final.

      Daca furnizorul de energie avea de gand sa scumpeasca kilowattu la 1.2 lei, il va scumpi la 1.38 lei si 0.18 lei ii va plati statul. Daca pretul nu se plafoneaza nu-i nicio afacere pentru consumatori... preturile pot creste oricat si se vor scadea 18 bani per kwh din ele. 

    Nu e suficienta ,,compensarea" cresterii pretului energiei. Ce ne facem cu explozia celorlalte preturi, datorate ei?

    Nu sunt de acord cu subvenționarea. Ori se face pentru toată populația ori pentru nici unul. Cel ce a muncit mai puțin sau pe bani mai puțin de ce trebuie sa-i suport eu o parte din factura. Este ca și cu “ adoptați un delfin”. Nu este corect. Și eu sunt persoana fizica, sunt pensionar cu pensie exclusiv din contribuții , dar nu ma încadrez in condițiile stabilite de guvern pentru subvenție. Nu sunt de acord nici cu subvenția la lemne pentru sobe, din același motiv. Fiecare sa se descurce!

    Ce mascat ne fura, acum se pot da banii la firmele straine, dar cand se incerca sa se dea bani la firmele de stat erau numai urlete si sareau unii pe aici ca le fura banii, acum unde sunteti ma va convine ca va fura, acum este bine. Scadeti pretul la energia electrica si la gaze naturale jegurilor, nu umflati profiturile companiilor straine jecmanind populatia si bugetul. Mariti alocatiile la copii cu bani astea, pentru copiii nu ati avut bani, dar sa umflati buzunarile companiilor straine aveti. Demisia lui Virgil Popescu care a inchis Termocentrala Mintia aproximativ 1200 de MWh. Porniti Termocentrala Mintia si pretul va scadea. Hotilor, mafiitilor, tradatorilor. PNL partid antinational.

    1. vorbesti numai tampenii, pretul la energie electrica a crescut pt ca a crescut pretul certificatului CO2 pe bursele internationale si pretul gazului este dictat de Gazprom

      Ha Ha Ha rusii sunt de vina pentru tot. Cum gasisti voi tot felul de scuze, ca in loc sa tineti energia pe carbune pana in 2050 voi ati pus-o la pamant fara sa puneti nimic in loc. Tu vorbesti numai prostii, auzi la el rusii sunt de vina. Nu ma prostia voastra ca ati distrus independenta energetica a Romaniei si nimeni nu va aresteaza. Termoficarea din orase a fost pusa la pamant, iar acum stam la mila altului fara sa avem nicio conurenta. Da cand anul trecut pretul la gaz era cu 50% mai ieftin si furnizorii nu au ieftinit si iesea habarnistul de Virgil Popescu si se ruga de ei sa scada pretul, ai uitat.Tara asta are gaz dar numai este al nostru ca a fost vandut, este al altora, la fel si petrolul. Asa ca lasa gargara.

    Si cum se va aplica decizia in cazul celor care locuiesc la bloc unde nu sunt contoare individuale ?

    Exista un singur contor pentru o scara de bloc cu 30-40 de apartamente si se emite o singura factura ! 

    Unii dintre ei sunt toata ziua la munca , deci consum nesemnificativ , altii vor stau toata ziua (si toata noaptea) la placa pe aragaz ... 

    La o scara de bloc , o singura factura, comuna !!! 

    Cum hotareste guvernu' in acest caz cine se incadreaza intre 30 kW şi 200 kW lunar ???

    NU GUVERNUL VA SUBVENTIONA FACTURIEL!!! - ALOOOOO?!?!?

    GUVERNUL NU ARE BANI!!! - POPORUL ARE!!! 

    adica poporul (totalul prostimii) va subventiona facturile la electiricitate si gaze zub forma de: etc taxe marite, etc noi taxe, etc impozite, etc... 

    Saracimea plateste (bine aia mai putin saraca) si pentru saracimea mai saraca. 

    Deci urmeaza distractie mare in piata!!! 

    Popor sa va tineti bine in urmatorii 3 ani ca nu o sa mai recunoasteti preturile la servicii si etc !!! 

    O facem lata, inca odata....!!! 

    Cand bula energiei atinge maxim = ala e semnal maxim din ciclu. 

    Stiati ca: median household income a cazut efectiv in cap din 2019??? 

    Veniturile la nivel GLOBAL au cazut efectiv in CAP!!! 

    IN TERMENI REALI ABSOLUT - fara etc manevre de interpretari economice. 

    Aceasta bula va lasa urme adanci in sufletele unei vechi generatii!!!! 

    Hai cu politicile GOV de curatare "fiare vechi" mertane si bmxuri din piata; de haudii nu mai zic. 

    Se pare ca in Romania a fost denaturat sever "luxul" in asa bula de "bani". 

    asa economie "drogata financiar" nu a mai fost de pe vremea bunicului. 

    PS: cred ca cineva ii sapa groapa si ii pregateste coliva "RON"-ului - prea ii da cutite la ficati. 

    Au bubuit M-urile alea in piata ca mi-am pus alt monitor doar ca sa incadrez (pentru grafic istoric si cu zoom pe ciclurile de on si off pa printarea din piata) tot ciclul de varsare in piata. 

    RON-ul = ort-ul (moneda) popii

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Explica-le proștilor că nu media veniturilor e importantă ci MEDIANA, adică acea valoare la care se afla cei mai mulți din gloata.

      Iar în Romania mediana e pe la 350 de euro, adică 80% din populația activă, poți s-o tai, poți s-o omori, că nu are mai multa bani disponibili. 

      Așa că scumpirea gravă a subzistenței se suporta din ăia 350 de euro.

      Văd că pe Ursula nu o mai preocupa inechitatea sau faptul că lumea moare de foame și de frig in case, doar vaccinul o preocupă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb