ÎN CONTEXTUL ÎNTÂRZIERII TRANSPUNERII ÎN LEGISLAŢIA NOASTRĂ: Autorităţile române - chemate la Bruxelles, pe tema Directivei privind prevenirea spălării banilor

Teona Tomoiagă
Politică / 25 septembrie 2018

Autorităţile române - chemate la Bruxelles, pe tema Directivei privind prevenirea spălării banilor

Reprezentanţi ai Guvernului vor discuta, mâine, la Bruxelles, pe tema calendarului de transpunere în legislaţia noastră a Directivei UE, privind prevenirea spălării banilor sau finanţării terorismului, potrivit unui document trimis de Ministerul Afacerilor Externe către Preşedintele Senatului Călin-Popescu Tăriceanu, obţinut de ziarul "BURSA".

Conform documentului, mâine, de la orele 11.00, vor avea loc consultări între autorităţile române şi comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen Vera Jourova.

Conform surselor noastre din Ministerul Afacerilor Externe, la Bruxelles vor fi prezenţi şi Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

Documentul citat susţine că:

"Având în vedere stadiul cauzei C-549/18 şi sancţiunile pecuniare propuse de Comisia Europeană, al căror cuantum este influenţat în mod decisiv de durata încălcării obligaţiei de transpunere, considerăm necesar ca delegaţia română să fie în măsură să prezinte un calendar ferm pentru intrarea în vigoare cât mai rapidă a unui proiect de act normativ care să transpună integral directiva.

În acest context şi ţinând cont de faptul că proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative - elaborat în scopul transpunerii integrale a Directivei 2015/849/UE - se află în dezbaterea Parlamentului (la Senat, prima cameră sesizată, L390/2018), vă adresăm rugămintea de a desemna un reprezentant al Senatului la consultările cu doamna comisar Vera Jourova.

Permiteţi-ne să subliniem că este important ca persoana desemnată pentru a participa să poată exprima puncte de vedere care angajează instituţia reprezentată şi să fie împuternicită să ia decizii şi să îşi asume responsabilităţi în numele acesteia în legătură cu chestiunile ce vor fi puse în discuţie."

Ministerul Afacerilor Externe va fi reprezentat la nivel de ministru delegat, conform documentului citat.

Ţara noastră riscă să i se aplice amenzi de milioane de euro printr-o condamnare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în timp ce va deţine Preşedinţia Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, l-a avertizat recent ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu (PSD), pe preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, în două scrisori intrate în posesia HotNews.ro. Motivul unei eventuale condamnări a ţării noastre îl constituie neadoptarea legii de prevenire şi combatere a spălării banilor, pentru întârzierea căreia social-democratul Negrescu a indicat printre responsabili şi Ministerul Justiţiei, condus de Tudorel Toader, susţinut de ALDE.

Legea trebuia să fi fost în vigoare deja în ţara noastră încă cel târziu în 26 iunie 2017. Proiectul de lege a fost aprobat cu întârziere de Guvern, în 31 mai 2018, iar acum se află abia în Senat, ca primă cameră sesizată, cu termen de adoptare tacită în 20 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Astfel, în scrisoarea din 29 august, Negrescu l-a avertizat pe Dragnea că "există o probabilitate ridicată ca României să îi fie impuse sancţiuni pecuniare pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE". Ministrul Negrescu a calculat că ţara noastă riscă o amendă de 2,33 milioane euro adunată doar până în 19 iulie 2018. Până astăzi, s-ar cumula probabil aproape 2,7 milioane de euro, amendă pe care România o riscă din bugetul de stat. Pe urmă, în cazul nefericit în care CJUE ne şi condamnă, România mai adună amenzi de câte 22.000 de euro pe zi până publică în Monitorul Oficial şi îşi operaţionaliează legea contra spălării banilor. Aşadar, sancţiunile pot căpăta proporţii şi mai mari, precizează sursa citată.

În scrisoarea sa din 29 august 2018 către Dragnea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, spune că încă din anul 2017, de când Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României, Guvernul de la Bucureşti a promis că până în februarie 2018 avea să aibă în Monitorul Oficial legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, ceea ce nu s-a întâmplat, de fapt, nici până în ziua de astăzi.

Negrescu îi reclamă lui Dragnea un "blocaj instituţional" mai întâi la nivel guvernamental, adică al iniţiatorilor: Ministerul Justiţiei (MJ) şi Ministerul Finanţelor (MFP), precum şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB).

"Având în vedere blocajul instituţional evident în care se găsea proiectul, ministrul delegat pentru afaceri europene a dispus convocarea, la data de 17 mai 2018, a unei reuniuni - la care au participat reprezentanţi ai MJ, MFP şi ONPCSB (anumite instituţii iniţiatoare, deşi au fost invitate, au absentat) şi în cadrul căreia au fost discutate, punctual, observaţiile instituţilor avizatoare", i-a povestit Negrescu lui Dragnea, potrivit HotNews.ro.

Senatul a adoptat ieri o propunere legislativă privind prevenirea, combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamente admise, transmite Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 13 abţineri.

De asemenea, a fost supus votului plenului raportul comun de admitere a proiectului cu amendamente admise, în condiţiile solicitării reprezentantului Executivului de adoptare a variantei iniţiale aprobate prin OUG, pe motiv că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea unei Directive UE. S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 12 abţineri.

"Fiind vorba de transpunerea Directivei UE, nu susţinem amendamentele admise din raportul celor două comisii", a precizat oficialul Guvernului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Conform surselor noastre din Ministerul Afacerilor Externe......

    Aha Make; deci sursa este BURSA!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb