Comisia Europeană (CE) a emis un draft de ghid, în domeniul bancar, care subliniază că, în cazul în care dreptul intern, incluzând normele de procedură, nu poate fi interpretat în conformitate cu dreptul UE, instanţele naţionale trebuie să înlăture aceste reglementări şi să se bazeze direct pe dreptul Uniunii.
Curtea a confirmat că instanţele naţionale au obligaţia de a asigura efectul deplin al DCA (Directia 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii), refuzând să aplice, dacă este necesar, din oficiu, orice dispoziţie contrară a legislaţiei naţionale, chiar ulterioară.
Prin urmare, nu este necesar ca instanţele să solicite sau să aştepte anularea unei astfel de dispoziţii prin mijloace legislative sau prin alte mijloace constituţionale.
Aici se includ cazurile în care dreptul intern nu prevede examinarea ex officio a clauzelor contractuale abuzive sau chiar o împiedică, deşi această examinare este impusă de DCA, sau în cazul în care dreptul intern încalcă în alt mod DCA sau principiile echivalenţei sau efectivităţii.
În acelaşi timp, statele membre au obligaţia de a modifica normele care nu respectă DCA, inclusiv în cazurile în care există o incertitudine cu privire la interpretarea acestora.
DCA conţine cerinţe de transparenţă pentru vânzătorii sau furnizorii care nu utilizează clauze contractuale negociate individual. Acestea sunt exprimate în normele potrivit cărora clauzele contractuale trebuie să fie (redactate) într-un limbaj clar şi inteligibil [articolul 4 alineatul (2) şi articolul 5 din DCA] şi în cerinţa potrivit căreia consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a se familiariza cu clauzele contractuale înainte de încheierea Contractului.
"În conformitate cu DCA, cerinţele de transparenţă au trei funcţii: Potrivit articolului 5 a doua teză, clauzele contractuale care nu sunt redactate într-un limbaj clar şi inteligibil trebuie interpretate în favoarea consumatorului; În conformitate cu articolul 4 alineatul (2), obiectul principal al contractului sau caracterul adecvat al preţului şi al remuneraţiei stabilite în contract fac obiectul unei aprecieri în temeiul articolului 3 alineatul (1) numai în măsura în care aceste clauze nu sunt redactate într-un limbaj clar şi inteligibil; Neîndeplinirea cerinţelor de transparenţă poate constitui un element al aprecierii caracterului abuziv al unei anumite clauze contractuale şi poate chiar să indice caracterul abuziv", se notează în draftul Comisiei Europene.
În privinţa ţării noastre, în legătură cu acţiunile în încetare referitoare la protecţia intereselor consumatorilor, în special în legătură cu acţiunile în încetare în interesul colectiv al consumatorilor, care urmăresc să împiedice utilizarea în continuare a clauzelor contractuale abuzive de către vânzători sau furnizori individuali sau grupuri ale acestora, este evidenţiat cazul Bogdan Matei şi Ioana Ofelia Matei împotriva SC Volksbank România SA, aspectele examinate referindu-se la clauze abuzive în contractele încheiate între un vânzător sau furnizor şi un consumator - Articolul 4 alineatul (2), la aprecierea caracterului abuziv al clauzelor contractuale, excluderea clauzelor referitoare la obiectul principal al contractului sau la caracterul adecvat al preţului sau remuneraţiei, în măsura în care aceste clauze sunt exprimate în mod clar şi inteligibil - Clauze care conţin un "comision de risc" perceput de creditor şi care îl autorizează pe acesta, în anumite condiţii, să modifice în mod unilateral rata dobânzii.
Scopul principal al draftului de ghid este de a prezenta, într-un mod structurat, interpretarea furnizată de Curte cu privire la noţiunile şi dispoziţiile esenţiale din DCA, în lumina cauzelor specifice cu care au fost sesizate instanţele statelor membre. Astfel, Comisia ar dori să crească gradul de conştientizare cu privire la această jurisprudenţă în rândul tuturor părţilor interesate, cum ar fi consumatorii, întreprinderile, autorităţile statelor membre, inclusiv instanţele naţionale, şi practicienii din domeniul dreptului, în întreaga UE şi, prin urmare, să faciliteze aplicarea sa concretă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2019, 20:52)
Din pacate traim in Romania si asta nu se va intampla . Suntem buni sa dam banii la vestitele firme de avocatura care ne iau banii degeaba, pentru ca bancile nu respecta legile in romania. " MULTI, DAR PROSTI......