ÎN FAŢA COMISIEI SRI: George Maior: "Solicit audierea lui Liviu Dragnea şi Victor Ponta"

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2018

George Maior: "Solicit audierea lui Liviu Dragnea şi Victor Ponta"

Unul dintre cele mai vânate personaje, în ultima perioadă, de către membrii coaliţiei PSD-ALDE este George Maior, ambasadorul Româ-niei în SUA, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii. Maior şi-a atras antipatia foştilor săi colegi de partid, deoarece el a fost primul politician care a spus adevărul în legătură cu scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis şi pentru că a susţinut că protocoa-lele încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului nu au afectat actul de justiţie.

Pentru afirmaţiile sale privind protocoalele secrete, George Maior a fost chemat, ieri, în faţa Comisiei SRI din Parlament, ca să dea explicaţii, după ce, în prealabil, fusese audiat, săptămâna trecută, pe subiectul Giuliani, de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

Înainte de audiere, ambasadorul nostru la Washington a declarat:

"Respect Comisia şi am răspuns acestei invitaţii care are legătură cu activitatea de director, nu cu declaraţiile diplomatice sau cu activităţile mele diplomatice. În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, bineîn-ţeles că mi-o menţin, ea este concordantă cu realitatea, concordantă cu ceea ce practic a declarat şi Guvernul american. Consider că am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană când este vorba despre o persoana privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declaraţie din partea americană care să îmi confirme acest lucru".

PSD şi ALDE vor schimbarea lui George Maior din funcţia de ambasador

George Maior a precizat că audierea sa de săptămâna trecută în legătură cu poziţia avută faţă de scrisoarea lui Giuliani reprezintă un interes politic. El a mai spus: "Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni politice, care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional.

Printre persoanele care au solicitat lui Teodor Meleşcanu, ministrul de externe, rechemarea în ţară a lui George Maior şi schimbarea lui din funcţia de ambasador în SUA, se numără Liviu Dragnea, liderul PSD, şi Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE. Liviu Dragnea a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD care a avut loc la Neptun, că i-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Referitor la acest aspect, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat la RFI: "Solicitarea preşedintelui PSD Liviu Dragnea (...) este în afara oricăror reguli ale diplomaţiei şi creează un precedent foarte, foarte periculos. Să nu uităm că este vorba despre un candidat care a avut agrementul statului gazdă şi din acest punct de vedere este de neînţeles, pentru cine practică o diplomaţie cât de cât civilizată. Se pune întrebarea de ce, nu datorită încălcării unor reguli în munca de reprezentare în statul respectiv, la un moment dat poate interveni o astfel de modificare. Deci diplomaţii români, spre deosebire de diplomaţii din restul lumii, trebuie să ştie că sunt dependenţi de şedinţele de partid şi mai puţin de munca lor diplomatică? Asta ar însemna că ambasadorii noştri trebuie să ştie faptul că misiunea lor începe şi se sfârşeşte atunci când politicul decide, ca şi cum ei ar reprezenta partide politice în exterior, şi nu Româ-nia, ceea ce este o aberaţie grosolană... Dacă diplomaţii se subordonează partidelor politice, din acel moment nu se mai poate discuta despre relaţii internaţionale cât de cât coerent".

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a declarat că George Maior nu mai poate reprezenta România în plan extern:

"Atâta vreme cât intră în aceste jocuri şi angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor preşedintelui care reprezintă puterea legitimă alea-să de cetăţenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei".

În legătură cu afirmaţiile sale despre scrisoarea lui Giuliani, George Maior a menţionat că nu s-a consultat în prealabil cu preşedintele Klaus Iohannis: "Nu am avut nicio discuţie cu domnul preşedinte, am avut ieri o discuţie cu domnul Meleşcanu, în care am explicat foarte detaliat argumentele care cred că reprezintă un punct de vedere valid".

Fostul şef al SRI susţine că protocoalele nu au afectat justiţia

Audierea lui Maior a iscat reacţii negative din partea opoziţiei parlamentare. Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu, a declarat că va depune o plângere împotriva lui Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI, pe care îl acuză de încălcarea regulamentului.

Parlamentarul USR a spus: "Ca şi în trecut, membrii comisiei de control a SRI au aflat din presă despre faptul că îl vor audia pe ambasadorul României la Washington, domnul George Maior, într-o speţă care nu are nicio legătură cu atribuţiile comisiei. Pur şi simplu, domnul Manda vrea să îl audieze pe Maior pentru comentariul făcut de acesta despre scrisoarea trimisă de avocatul american Rudolf Giuliani".

După ce a ieşit de la audiere, George Maior a declarat: "Am spus că domnul Horia Georgescu a fost un bun profesionist la Agenţia Naţională de Integritate, doar că serviciul nu produce dosare, doar transmite informaţii. Am discutat de protocoale, de proceduri interne. Am susţinut necesitatea acestor protocoale, am susţinut că serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii şi puterea adevărului va prevala în faţa unor alegaţii. Am cerut comisiei să reflecteze serios dacă multiplele alegaţii asupra interceptărilor privind ofiţeri acoperiţi şi presiuni asupra justiţiei sunt reale, să se aducă dovezi şi să se audieze şi alte persoane, de pildă Liviu Dragnea sau Victor Ponta".

Ambasadorul României în SUA a fost audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI. Prima dată a fost în luna februarie, când a dat informaţii despre activitatea SRI din perioada în care conducea această instituţie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. In opinia lui Dragnea si a lui Tariceanu, oameni care s-ar vrea presedinti ai Romaniei, daca o persoana care a furat 10 milioane lei si fapta a fost dovedita prin interceptarea de catre SRI a telefonului acesteia, persoana este nevinovata si ramane si cu banii. La fel si in cazul unui criminal care-i spune sotiei acasa ca si-a omorat vecinul, dar discutia este inregistrata de microfoanele SRI montate la locuinta acestuia.Si el e nevinovat si poate sa-si omoare si celalalt vecin. La fel si cu interlopii de care s-a umplut Romania! Vom transforma inchisorile in scoli, ca nu vom mai avea puscariasi, iar Romania va fi tara cu cei mai cinstiti locuitori. Cred ca Dragnea si Tariceanu ar desfiinta si SRI daca nu am fi un NATO si UE! Votati PSD! Votati Dragnea! Votati Tariceanu. Mi-e rusine ca sunt roman cu asemenea conducatori.

    1. Dar nici cu Veorica nu mi-e rusine!...

      conducatori sau tradatori?

      Iohannis a furat 2 imobile de la stat și a încasat ilegal de la Raiffeisen 320 000 Euro, inclusiv partea așa-zisului coproprietar. :))

      Hoț cu acte. :))))) 

      Si care e problema? Vrei sa-l pui in capul listei de hoti? Crezi ca e vreo problema ca lista nu incepe cu Dragnea, iar el este deabia pe locul al doilea?

      Din contră, e mai bine că românii au votat un hoț care să-i reprezinte. E și fâșneț. :)))

      Veorica Dancila, Carmen Dan si Tudorel Toader il reprezinta pe Liviu Dragnea, contra poporului.

      Da, poporul și-a luat-o la temelie prin tăierea bugetului SRI. În 2010 poporul a beneficiat de -25%. :))

      Veorica Dancila este exemplul viu al faptului ca bugetul invatamantului poate fi redus la zero.

      Retine cuvintele cheie "Veorica", "redus" si "zero". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb