Textul prezentat de Guvern al legii turismului nu va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă, de ani de zile, industria turismului şi, prin urmare, nu va ajuta la atingerea potenţialului turistic de care ţara noastră dispune, transmite Grupul de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
După 15 ani de dezbatere şi nenumărate forme "finale" ale Legii Turismului, Guvernul României a pus în dezbatere publică şi transparenţă decizională o nouă versiune.
Potrivit Coaliţiei, industria turismului din ţara noastră a solicitat în repetate rânduri o lege care să pună sub o unică umbrelă toate reglementările din turism, care să rezolve problema promovării potenţialului turistic românesc pe plan intern şi internaţional, să ajute la rezolvarea celei mai mari provocări a industriei, care este lipsa forţei de muncă şi să diminueze semnificant birocraţia din domeniu.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României transmite: "În ceea ce priveşte promovarea, solicitarea a fost, şi este în continuare, reglementarea corectă a ceea ce numim Organizaţia se Management a Destinaţiei (la nivel local, regional şi naţional), reglementare discutată acum peste 10 ani cu Organizaţia Mondială a Turismului, prevăzută în Master-Planul de turism de la acel moment, şi chiar şi în planul de guvernare actual. Din păcate, modul în care se abordează această temă în actualul text de lege nu este unul care să corespundă aşteptărilor şi standardelor internaţionale actuale şi mai mult, va contribui la crearea de probleme".
Totodată, Coaliţia consideră că faptul că promovarea ţării noastre printr-o entitate de tip "parteneriat public-privat" nici măcar nu este menţionat în actul legislativ, aşa cum se regăseşte în alte state europene, reprezintă o mare dezamăgire pentru industria turistică românească.
Legat de forţa de muncă, aşteptările industriei au fost şi sunt să regăsească într-un act legislativ actual o viziune şi o strategie pe termen scurt, mediu şi lung, mai precizează sursa citată.
"Ne referim aici atât la lipsa unui număr suficient de mare de personal în acest moment, cât şi la calitatea acestuia. Educaţia în domeniu a avut enorm de mult de suferit în ultimii 20 de ani, inclusiv prin desfiinţarea învăţământului liceal tehnologic şi lipsa învăţământului dual în domeniu. În ultima perioadă s-au făcut multe eforturi din partea mediului de afaceri pe această zonă, dar fără un sprijin real şi constant din partea statului rezultatele sunt şi vor fi modeste", mai transmite Coaliţia.
În pofida multor întâlniri şi dezbateri între mediul privat şi autorităţile statului, textul actual al Legii Turismului nu corespunde solicitărilor industriei şi nu va ajuta la ieşirea din conul de umbră în care această industrie, care ar putea contribui cu cel puţin 10% la produsul intern brut al ţării, se află de foarte mult timp, consideră membrii Coaliţiei.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită decidenţilor aplicarea măsurilor propuse încă de acum mulţi ani într-o lege modernă şi care să fie implementată doar după elaborarea unui studiu de impact şi a strategiei de turism (inclusiv în ceea ce priveşte promovarea) a României.
Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte 45 de organizaţii şi membri asociaţi. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliţia pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54.000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB.
Scopul acesteia este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.