ÎN GURA PIEŢEI! Cei care nu l-au votat au aşteptări mari de la Iohannis!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2014

Cei care nu l-au votat au aşteptări mari de la Iohannis!

Schimbarea şefului statului este motiv de ample discuţii la toate nivelurile de înţelegere şi percepţie a fenomenului politic. Opiniile analiştilor şi politicienilor, aşteptările acestora, sunt deja cunoscute fiind intens popularizate de televiziuni. Dar ce aşteaptă de la noul preşedinte oamenii simpli? Dar cei care sunt dezamăgiţi că favoritul lor nu a fost ales?

O cercetare sociologică realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a demonstrat că majoritatea persoanelor în vârstă au votat cu Victor Ponta. Pornind de la această informaţie am încercat să aflăm cam care sunt aşteptările pensionarilor activi - care încă mai fac piaţa, îşi duc nepoţii la şcoală, desfăşoară diverse activităţi-de la preşedintele ales Klaus Iohannis. Ca şi altă dată am luat la pas câteva dintre pieţele bucureştene. Firesc, cele mai multe speranţe şi îngrijorări sunt legate de pensii. De altfel, în această toamnă electorală au existat două campanii distincte pe acest subiect : "Doar Ponta măreşte pensiile", "Pentru că a mai făcut-o, Iohannis va tăia pensiile". O mare parte dintre vârstnicii cu care am vorbit şi-au exprimat teama vizavi de viitorul lor financiar. "Pentru noi va fi greu, neamţul ştie că noi suntem cu PSD-ul şi nu o să ne ierte. De la 1 ianuarie mă aştept să-mi taie pensia. Nimeni nu mai are nevoie de noi în ţara asta, toţi vorbesc doar de diaspora". "Să facă aşa cum a promis, o economie puternică, funcţională, care să ducă la prosperitate şi automat la creşterea salariilor şi pensiilor. Aşteptările sunt mari de la el, că e genul care tace şi face". Un domn care în primă fază susţinea că nu a mers la vot, pentru că nu mai are încredere în nimeni, are totuşi unele informaţii "pe surse": "Ce să aştept? Toţi m-au dezamăgit de la Ceauşescu până la Constantinescu şi Băsescu. Ce să votezi? Nu ai ce. Iohannis? E neamţ, ştiu sigur că în primăvară se măresc toate pensiile. Sursă sigură. Cu mâna pe inimă îţi spun că eu pe el l-am votat. Păi nu ei au făcut România Mare, Împăraţii germani! Aaa, da, pardon regii". Sunt şi oameni care au aşteptări mai puţin palpabile: "Ce să vreau de la el, să-mi tripleze pensia. Să fim serioşi, nu se poate. Să consultăm puţin Constituţia şi să vedem ce poate şi ce nu poate un preşedinte. Iohannis trebuie să devină un factor de echilibru, să nu genereze conflicte inutile şi pe cât se poate să le stopeze pe cele generate de alţi politicieni. Să vegheze la aplicarea legilor şi să împiedice Guvernul şi Parlamentul să alunece în direcţii periculoase. Asta poate face şi văzându-i evoluţia din campanie cred că o va face".

Există însă mulţi oameni care văd în preşedinte un personaj capabil să facă absolut orice, în orice moment, fără nicio oprelişte. "Prima măsură, să-l dea afară pe Oprescu, nu face nimic, doar gura e de el. Pe Ponta să-l lase că îmi place, e tânăr, se zbate şi e foarte competent, ştie multe. Să nu-i dea casă lui Băsescu şi să-i confişte terenurile de la Nana, nu zic ca alţii de puşcărie, că nu vreau răul nimănui, da' să nu-i mai dea nicio funcţie şi nici pensie". "Mafia trebuie stârpită, inclusiv mafia pieţelor. Nu e posibil ca într-o piaţă să fie cartofii 1,5 lei şi în alta 80 de bani, sau într-un loc pâinea un leu şi în altul 65 de bani. Să fie un singur preţ peste tot, aşa cum este în Germania". "Să se descurce, să aducă investitori, să facă locuri de muncă. Să ne plătească nemţeşte...(n.r. urmează o porţie sănătoasă de râs) da noi să muncim româneşte. Ştii matale cum!".

Cum atribuţiile preşedintelui sunt limitate de Constituţie, având în vedere şi aşteptările oamenilor, este evident că mulţi dintre cei care l-au votat şi mai ales cei care nu l-au votat vor fi dezamăgiţi de noul preşedinte.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Foarte interesant si instructiv, sper, pentru politicieni.

    Dar, mai mult ca sigur, cei intervievati, la viitoarele alegeri, il vor vota pe de data aceea pe Iohannis, chiar daca nu vor fi multumiti de el. 

    1. pai e de dreapta si e neamt, crezi ca are vreo importanta ce face?

     

    Sa astepte! la coada pentru promisiunile lui Ponta; la Iohannis, primii suntem noi cei care l-am votat. 

    Verstanden?

    1. Ce cauti pe net in timpul orelor de program?

      Ohne Gelaber. Arbeit. 

    "Nimeni nu mai are nevoie de noi în ţara asta, toţi vorbesc doar de diaspora"

    --- mi se pare cutremuratoare replica asta. Abia astept un om foarte de dreapta sa fie intr-o nevoie sa i-o spun in fata. 

    In rest materialul este exceptional. In loc sa prinda niste trepanati care raspund ca voteaza cu Iliescu pentru amuzamentul chibitilor fascisti de pe dreapta feisbucilor, in material se prezinta niste opinii foarte onorabile (chiar daca multe gresite, dar nu rauvoitoare cum sunt tinerii fascisti de dreapta). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb