ÎN IANUARIE 2012 FAŢĂ DE NOIEMBRIE 2011, "Novel": Contrabanda cu tutun a scăzut cu două puncte procentuale

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 24 februarie 2012

"Novel": Contrabanda cu tutun a scăzut cu două puncte procentuale

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut la 13%, în luna ianuarie 2012, comparativ cu 15%, în noiembrie 2011, potrivit ultimelor date ale companiei "Novel Research".

Scăderea este remarcabilă în comparaţie cu ianuarie 2010, când contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, ca o consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete, potrivit producătorilor din domeniu. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, cu excepţia lunilor iulie şi noiembrie din 2011.

"Piaţa neagră a scăzut semnificativ pentru că autorităţile au acţionat în mod concertat. După semnalul puternic dat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin care combaterea comerţului ilicit cu ţigarete a devenit o prioritate, legislaţia s-a modificat, a fost emis un ordin comun al Miniştrilor de Interne şi de Finanţe, s-a constituit un grup de lucru şi s-a elaborat un plan strategic de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete. De precizat şi faptul că, datorită eforturilor autorităţilor din Republica Moldova, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc a scazut. Din păcate, asis-tăm în momentul de faţă la un fenomen de majorare a contrabandei cu ţigarete provenite din Serbia", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România.

Domnia sa este de părere că legislaţia trebuie să fie îmbunătăţită în continuare, iar Calendarul de majorare a accizelor publicat în Codul Fiscal să fie respectat, pentru că piaţa neagră să scadă şi pe viitor: "Nu în ultimul rând, eforturile Ministerului Finanţelor în privinţa stabilităţii fiscale sau eforturile autorităţilor de combatere a contrabandei nu ar trebui să fie zădărnicite de iniţiative paralele, cum a fost cea a creşterii aşa numitei < taxe pe viciu > inclusă în proiectul de lege a sănătăţii (retras între timp)".

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Româ-nia, a subliniat: "Reducerea pieţei negre determină implicit creşterea sumelor colectate la bugetul statului, prin taxele şi impozitele plătite de companiile din industria tutunului. Pentru exemplificare, potrivit Autorităţii Naţionale a Vămilor, în ianuarie 2012, comparativ cu ianuarie 2011, încasările din acciza la ţigarete au fost cu 42% mai mari. Sub-liniem că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, iar dacă s-ar reduce la zero comerţul ilicit cu ţigarete aproximativ 400 milioane de euro ar intra suplimentar în bugetul statului. Pe viitor, este nevoie ca instituţiile competente să nu lase garda jos, mai ales că reţelele de contrabandişti dovedesc flexibilitate în acţiuni. Astfel, în ultima vreme se observă un reviriment îngrijorător al contrafacerilor. Totodată, autorităţile au semnalat o situaţie nouă: introducerea ilegală de ţigarete - aşa numitele < illicit whites >, mărci neconsacrate - pe teritoriul comunitar prin porturile greceşti, acestea ajungând să tranziteze România spre ţările din vest".

La rândul său, Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania consideră îmbucurător faptul că începem anul cu o scădere a contrabandei la tutun: "Producătorii de ţigarete apreciază semnarea Planului Strategic Naţional de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete în perioada 2012-2014 şi susţin în continuare o abordare integrată. Companiile din industria tutunului vor continua să pună la dispoziţia autorităţilor expertiza dobândită pe alte pieţe şi vor colabora cu instituţiile competente, în vederea combaterii contrabandei. Pe viitor, este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze contrabanda şi evaziunea fiscală deopotrivă. Aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală/contrabandă, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei, ar fi de natură să simplifice procedurile".

Producătorii de ţigarete din ţara noastră consideră că o măsură necesară îmbunătăţirii cadrului legislativ referitor la contrabandă/evaziune ar fi atribuirea unor competenţe clare poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru sancţionarea vânzărilor ilegale în pieţe, târguri sau pe stradă.

O altă situaţie care trebuie clarificata este cea legata de cunoaştere şi intenţie, sunt de părere jucătorii din piaţă care arată că, în prezent, dacă persoana care transportă ilegal ţigaretele declară că nu cunoaşte provenienţa mărfii, nu i se întocmeşte dosar penal şi nu se confiscă vehiculul, pentru că se consideră că nu a existat intenţia de contrabandă.

În 2011, cele trei mari companii din domeniu au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde euro, reprezentând accize şi TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb