În iulie, nivelul activelor nete înregistrat de fondurile deschise de investiţii a fost cu 4,5% mai mare decât în iunie

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 august 2006

  • document ataşat GRAFICE
    apasă aici pentru a descărca.

    Luna iulie a acestui an aduce pentru industria fondurilor de investiţii, atât pentru cele deschise cât şi pentru cele închise, potrivit UNOPC, creşteri semnificative de active nete, la care se adaugă şi trendul cres-cător al performanţelor pe care fondurile de acţiuni şi cele diversificate le-au înregistrat în această perioadă.

    Astfel, nivelul activelor nete înregistrat de fondurile deschise de investiţii la finele lunii iulie a fost de pes-te 493,5 milioane de lei, adică cu 4,5% mai mare decât în luna anterioară. Exprimat în moneda europeană, acest nivel a fost de 139,2 milioane euro, adică cu 7 milioane euro mai mult decât în luna iunie.

    Şi în această lună, fondurile diversificate îşi menţin poziţia de lider de piaţă deţinând peste 37% din aceasta. Pe poziţia a doua însă, în locul fondurilor monetare, au urcat fondurile de acţiuni care au ajuns să deţină peste 25% din piaţă, urmate de fondurile monetare cu 22,6% şi cele de obligaţiuni cu 14,3% din piaţă.

    În luna iulie, activele nete ale fondurilor de acţiuni şi diversificate consemnează creşteri însemnate de 6,6% la cele diversificate şi 12,7% la cele de acţiuni, în timp ce fondurile de obligaţiuni au înregistrat o uşoară diminuare cu 0,1% faţă de luna anterioară, iar la fondurile monetare, activele nete au scăzut cu 3,6% în aceeaşi perioadă.

    Fiind o lună de vacanţă, volumul tranzacţiilor a fost modic, nivelul intrărilor nete de capital fiind de 3,81 milioane lei, adică cu puţin peste 1 milion euro. La obţinerea acestui rezultat pozitiv, ca şi în luna anterioară, o contribuţie substanţială au avut-o tocmai fondurile cele mai expuse pe piaţa bursieră, adică cele diversificate şi cele de acţiuni.

    Indicele Fondurilor Mutuale -IFM- a înregistrat în luna iulie o apreciere de 4,25% (+385,36 puncte), perioadă în care inflaţia a fost de 0,11%. De la începutul anului 2006, IFM are o scădere de 1,30 puncte procentuale. Faţă de perioada similară a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 7,57%, interval în care inflaţia a fost de 6,21%, iar pe ultimii 3 ani IFM a înregistrat o apreciere de 47,83.

    Fondurile Monetare, peste inflaţia de 2,78% în acest an

    Evoluţia din luna iunie a fondurilor din această categorie a fost una în nota obişnuită, adică cu performanţe între 04% şi 0,5% fără schimbări semnificative în structura de portofoliu, atât FDI Simfonia 1 cât şi FDI Banc-post Plus înregistrând creşteri de active nete. Excepţia a fost FDI Stabilo, care pe fondul unui volum important de răscumpărări, fapt care i-a diminuat activul net cu circa 60%, a început un proiect investiţional de investiţii în instrumente sintetice de venit fix, obţinute din combinaţii între acţiuni şi contracte futures cu suport acţiunile res-pective. Practic, deşi apare ca o expunere pe piaţa de acţiuni, în realitate investiţia trebuie privită împreună cu contractele futures aparente, din care rezultă echivalentul unui instrument de dobândă. Urmare acestei opţiuni, FDI Stabilo poate fi considerat un fond investit în ins-trumente de venit fix, cu cea mai mare pondere încă în instrumentele monetare, cu scadenţe apropiate şi risc scăzut şi care se va încadra în viitor la categoria fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.

    Fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, cu 6,5%, au depăşit nivelul inflaţiei pe 12 luni

    Chiar dacă în anul acesta performanţele înregistrate de fondurile din această categorie sunt încă sub nivelul aşteptărilor, cu ajutorul performanţelor înregis-trate în luna iulie, au reuşit să echilibreze situaţia şi să depăşească rata inflaţiei. Cu performanţă remarcabilă pe ultimile 12 luni se remarcă FDI Orizont cu 10,2%, urmat de FDI BCR Clasic cu 6,6%. În ceea ce priveşte activele nete, acestea înregistrează pe categorie o uşoară scădere cu 0,1% faţă de luna anterioară, singurele fonduri care au realizat creşteri de activ net fiind FDI Orizont cu 2,7% şi FDI Raiffeisen Benefit cu 2%.

    În schimb, FDI Europa Obligaţiuni a sporit ponderea obligaţiunilor emise în Uniunea Europeană, precum şi a celor din România, folosind exclusiv resurse disponibilizate din lichidităţi/investiţii pe termene foarte scurte. Din întregul portofoliu de titluri, pe toate valutele pe care există expunere, a rezultat, transformat în lei, un randament lunar de 0,86%, randament care ţine cont şi de evoluţia cursurilor valutare ale EUR, PLN, HUF, faţă de moneda românească.

    Fondurile "Diversificate", randament de 15,2% pe ultimele 12 luni

    Dacă la finele lunii anterioare performanţa medie înregistrată de la începutul anului a fost de -6,1%, la finele lunii iulie, aceasta a fost de -0,9%, fapt care a permis realizarea unei performanţe pe ultimele 12 luni de peste 15%. Aceasta a fost posibilă datorită rezultatelor foarte bune înregistrate în această lună, rezultate care consemnează performanţe situate între 2% la FDI BT Clasic şi 9,7% la FDI Fortuna Clasic. Între aceste două extreme se remarcă : FDI Bancpost Active cu 7,9%, FDI FCEx cu 7,4% şi FDI Transilvania cu 7,1%. Toate fondurile din categorie au înregistrat în cursul lunii iulie creşteri de active nete, cele mai importante fiind la FDI Transilvania cu 13,5%, FDI Bancpost Active cu 9,3%, celelalte creşteri de active nete situându-se în intervalul 1,6% (FDI BT Clasic) şi 7,6% (FDI Star Focus).

    Privite prin prisma performanţei realizate pe ultimele 12 luni, fondurile din această categorie care sunt în piaţă de la începutul acestui interval, realizează randamente cuprinse între 19,1% (FDI Transilvania) şi 11,4% (FDI FCEx), excepţie fiind FDI Fortuna Clasic care cu toată performanţa remarcabilă obţinută în luna raportată, nu a reuşit să recupereze integral. Confirmând şi în această lună nivelul de atractivitate ridicat, fondurile din aceas-tă categorie au înregistrat intrări nete de capital de pes-te 1,3 milioane euro.

    Fondurile "de Acţiuni" recuperează în iulie peste 67%, faţă de corecţiile înregistrate în ultimile luni

    Datorită nivelurilor ridicate de expunere, în medie pes-te 61%, pe piaţa bursieră a fondurilor din această categorie şi a politicilor de plasamente practicate de administratori, evoluţia pieţei de capital din luna iulie le-a permis fondurilor să realizeze în cursul lunii raportate performanţe remarcabile cum ar fi : 14,3%-FDI Active, 12,9%-FDI Premio, 12,8%-FDI Napoca sau 9,6%-FDI Omninvest. La rândul lor, performanţele din luna iulie au permis fondurilor de acţiuni să recupereze (peste 62%) din nivelul de -11,2% randament mediu în anul 2006 înregistrat la finele lunii iunie, până la -3,7% randament mediu la finele lunii iulie.

    Cum era şi firesc, aceste rezultate au condus la realizarea unor performanţe foarte bune pe intervalul ultimilor 12 luni dintre care se remarcă: 24,1% -FDI Omninvest, 22,2%-FDI Napoca, 20,2%-FDI Active Dinamic şi 13,0% FDI Intercapital. Randamentele bune înregistrate în luna iulie, la care se adaugă faptul că toate fondurile de acţiuni au înregistrat creşteri de active nete în luna raportată, relevante fiind cele înregistrate de FDI Active Dinamic -61%, FDI Napoca-22%, FDI FON-21,8% şi FDI Premio-15%, împreună cu nivelul intrărilor nete de capital de peste 1,3 milioane euro, menţin la un nivel ridicat atractivitatea de care se bucură fondurile de acţiuni.

    Fondurile închise de investiţii - active nete cumulate de peste 188 milioane lei

    Semestrul I a.c. găseşte fondurile închise de investiţii cu active nete cumulate de peste 188 milioane lei sau 52,7 milioane euro. Deoarece aceste fonduri din categoria AOPC sunt extrem de specializate, modificările structurilor de portofoliu produse au fost nesemnificative şi s-au înscris în profilul specific fiecărui fond.

    DEPFA ROMÂNIA MONEY MARKET a avut şi în luna iulie aceeaşi evoluţie corespunzătoare trendului pieţei monetare, iar performanţa şi activul net au avut aceeaşi creştere şi anume cu 0,2%. Pe cele şapte luni ale anului, performanţa fondului a fost de 2,6%, iar pe ultimile 12 luni de 4,2%.

    BT Invest 1, cu o expunere pe piaţa bursieră de peste 94% din active, a beneficiat în luna iulie, ca şi fondurile deschise de acţiuni, de evoluţia favorabilă a pieţei bursiere, înregistrând un randament de peste 20% în această lună, reuşind să recupereze peste 85% din handicapul de -23,2% înregistrat la finele lunii anterioare. Tot în cursul acestei luni, fondul înregistrează şi o creştere considerabilă cu peste 20% a activului net.

    Fondul Privat Comercial, înregistra la finele lunii iulie o creştere de activ cu 1,2% faţă de luna anterioară, iar performanţa pe aceeaşi perioadă a fost tot de 1,2%, când a intrat pe piaţă. Performanţa înregistrată din momentul intrării pe piaţă în anul 2006 şi până la finele lunii iulie a fost de 4%. Spre deosebire de celelalte două fonduri închise care nu au avut operaţiuni de subscriere/răscumpărare, FPC a înregistrat în luna iulie un nivel de intrări nete de capital de -0,023 milioane lei.

    În luna iulie numărul membrilor UNOPC a sporit din nou prin intrarea a SAI Investica Asset Management S.A., iar în lunile următoare atât SAI Investica cât şi alţi membrii mai vechi pregătesc lansarea unor noi fonduri.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb