Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele trei luni ale anului curent, un profit net de 2,72 milioane de lei, cu 32% sub cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, scădere provenită îndeosebi de diminuarea cu 24% a activităţii de tranzacţionare pentru toate pieţele, de la 3,78 miliarde de lei, în primul trimestru al anului trecut, la 2,87 miliarde de lei pentru primul trimestru al acestui an, se arată în raportul publicat de operatorul pieţei noastre de capital pe propriul site.
"Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din diminuarea valorii ofertelor pe piaţa principală de acţiuni, atât a celor publice iniţiale dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 865 milioane de lei, în primul trimestru din 2018, la 51 milioane de lei, în primul trimestru din 2019", se explică în comunicatul BVB, în condiţiile în care, luna februarie a anului trecut a marcat listarea Purcari Wineries (WINE), ultima companie ce a făcut pasul către bursa noastră.
Piaţa reglementată de acţiuni (excluzând ofertele publice iniţiale şi secundare), care a generat 92% din totalul veniturilor din tranzacţionare în primul trimestru din 2019, a rămas stabilă, înregistrând o valoare a transferurilor similară cu cea obţinută în primul trimestru al anului 2018, respectiv 2,64 miliarde de lei.
În aceste condiţii, după primele trei luni ale anului, veniturile operaţionale ale Grupului BVB s-au ridicat la 8,86 milioane de lei, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, când veniturile operaţionale au fost de 11,9 milioane de lei.
Pentru primul trimestru din 2019, cheltuielile operaţionale ale BVB au fost de 7,24 milioane de lei, cu 1,6% mai mari faţă de cele din primele trei luni ale anului trecut, în principal pe fondul creşterii cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor si a celor facturate de către furnizori în echivalent euro, leul depreciindu-se cu 1,7% faţă de euro în primele trei luni din 2019, comparativ cu primul trimestru a anului trecut.
Astfel, profitul operaţional la nivel consolidat raportat de BVB pentru primele trei luni ale anului curent este de 1,62 milioane de lei, cu 66% mai redus decât cel din aceeaşi perioadă a anului 2018.
Veniturile financiare nete au crescut de şapte ori în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu perioada similară anului 2018, până la valoarea de 1,69 milioane de lei, diferenţele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută generând un câştig de 0,96 milioane de lei, faţă de o pierdere de 0,46 milioane de lei după primele trei luni din 2018.
După primele trei luni ale anului curent, activele totale ale Grupului BVB erau în valoare de 201,71 milioane de lei, în scădere cu 5,8% faţă de cele înregistrate la finele anului trecut, în condiţiile diminuării celor circulante cu aproximativ 9%, până la 126,22 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt şi, la sfârşitul lunii martie 2019, erau în sumă de 78,36 milioane de lei, cu circa 16% mai mici decât cele de la data de 31 decembrie 2018, aproximativ 68% din suma înregistrată în primul trimestru al acestui an reprezentând dividendele de plată deţinute în numele clienţilor de către Depozitarul Central, în timp ce 24% reprezintă fonduri de garantare, compensare şi marjă pentru decontarea tranzacţiilor.
Bursa de Valori Bucureşti este societatea mamă a Grupului BVB care include Depozitarul Central, Fondul de Compensarea a Investitorilor, Casa de Compensare Bucureşti şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.