Emiratele Arabe Unite au comandat atacurile informatice de la sfârşitul lunii mai, care au vizat conturile Guvernului qatariot de pe reţelele de socializare, precum şi mai multe site-uri de ştiri şi care au permis publicarea unor declaraţii false atribuite emirului de la Doha, ce au declanşat o criză diplomatică de proporţii în regiune, au declarat oficiali din serviciile americane de informaţii, potrivit Reuters.
Serviciile americane de informaţii au aflat săptămâna trecută de noi informaţii şi date care arată că înalţi oficiali guvernamentali din Emiratele Arabe Unite au discutat despre atacurile informatice pe 23 mai, cu o zi înainte să aibă loc, se mai arată în sursă.
Oficialii, citaţi sub acoperirea anonimatului, au precizat că nu este clar dacă Abu Dhabi a spart serverele sau doar a plătit pentru spargerea lor, conform sursei din presa externă.
Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Yousef al-Otaiba, a respins informaţiile apărute în presă.
"Ceea ce este adevărat este comportamentul Qatarului. Finanţarea, susţinerea şi ajutarea extremiştilor, de la talibani la Hamas (...). Incitarea la violenţă, încurajarea radicalizării i subminarea stabilităţii vecinilor", se arată într-un comunicat al diplomatului.
Emirul Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani a fost citat în mai ca lăudând Hamas şi numind Iranul o "putere islamică". În replică, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au rupt, pe 5 iunie, legăturile diplomatice şi de transport cu Doha, acuzând ţara de susţinerea terorismului.
Potrivit sursei citate, Qatarul a afirmat la sfârşitul lunii mai că declaraţiile nu sunt adevărate şi că au fost publicate de hackeri, dar explicaţia a fost respinsă de restul statelor din Golf.