ÎN PERIOADA 2007-2013 Circa 500 milioane de euro vor fi alocaţi pentru protecţia mediului

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 august 2005

Ţara noastră va primi, în perioada 2007-2013, circa 500 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor din domeniul protecţiei mediului. "În domeniul protecţiei mediului, ţara noas-tră urmează să primească, estimativ, între 400 şi 500 de milioane de euro, pentru perioada 2007-2013", ne-a declarat Attila Korodi, secretar de stat pentru integrare europeană în cadrul MMGA. Domnia sa a mai spus că circa trei sferturi din aceste fonduri vor fi alocate proiectelor de infrastructură cu valori cuprinse între 60 şi 100 de milioane de euro, cu o perioadă de derulare de doi-trei ani.

Suma pe care ţara noastră urmează să o cheltuie nu este mare, avînd în vedere necesităţile din domeniu. "Pentru anul 2007 estimăm existenţa a peste 20 de proiecte eligibile", a subliniat domnul Korodi.

Ministerul Mediului şi Gos-podăririi Apelor (MMGA) a preluat, zilele trecute, expertiza privind implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la Oficiului Phare de Contractare şi Plăţi (OPCP), în domeniul protecţiei mediului.

Acest transfer se impune ca urmare a obligaţiilor asumate de către autorităţile române în Documentul de Poziţie elaborat pentru Capitolul 21 "Politici Regionale şi Coordonarea Instrumentelor Structurale", pentru asigurarea managementului proiectelor de infrastructură de mediu finanţate prin intermediul Instrumentelor Structurale.

Conform protocolului încheiat, în prima etapă, un număr de 15 experţi din cadrul MMGA vor începe stagiul la OPCP în vederea specializării la locul de muncă în mai multe funcţii şi domenii: Manager de Proiect, Ofiţer financiar, Control preventiv, Iregularităţi, Publicitate şi Secretar de comisie licitaţie. Această specializare are ca scop formarea, la nivelul MMGA, a unei echipe specializate în vederea gestionării cît mai eficiente a fondurilor europene, în domeniul protecţiei mediului. Protocolul încheiat acoperă o perioadă de un an şi jumătate, iar din 2007 ţara noastră, prin Ministerul Mediului, va începe procedura de management al fondurilor europene în calitate de stat membru. Acest lucru înseamnă că autorităţile vor trebui să fie mai aproape de beneficiari, să ajute la accesarea fondurilor europene şi la derularea programelor la nivel local şi regional. Ministerul Mediului va avea un rol de coordonare şi ajustare în derularea proiectelor în domeniul protecţiei mediului, rolul de programare şi implementare fiind preluat de Agenţiile Regionale de Protecţia Mediului şi de beneficiari. Totodată, secretarul de stat - responsabil naţional cu autorizarea finanţării din Ministerul Finanţelor Publice, Nicolae Ivan, a subliniat faptul că această acţiune este importantă deoarece reprezintă "o des-centralizare de fapt şi nu de formă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb