ÎN PERIOADA 2015-2020 Guvernul a alocat 15 miliarde lei pentru cercetare, dezvoltare şi inovare

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 23 iulie 2015

Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru perioada 2015-2020, cu un buget total de cel mult 15 miliarde lei pentru întreaga perioadă. Bugetul va fi asigurat din fonduri de la bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile şi contribuţii ale partenerilor la proiecte, planul menţionat fiind unul dintre instrumentele principale de implementare a Strategiei naţionale din domeniu. Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III, pentru perioada 2015-2020, include cinci programe. Primul dintre ele se referă la dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, principalele tipuri de proiecte fiind cele de cercetare pentru doctorat/post-doctorat, pentru stimularea tinerelor echipe independente, premierea rezultatelor cercetărilor, proiecte complexe pentru reintegrarea cercetătorilor din diaspora, proiecte de investiţii în infrastructura de cercetare-dezvoltare de interes regional, naţional sau pan-european, precum şi proiecte de specializare pe domenii ştiinţifice şi tehnologice.

Al doilea program priveşte creşterea competitivităţii economiei, în timp ce următoarele programe vizează cooperarea europeană şi internaţională, cercetarea fundamentală şi de frontieră, sau cercetarea în domenii de interes strategic.

Potrivit Executivului, prin implementarea Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III se urmăreşte transformarea sistemului naţional de CDI într-un sistem naţional de inovare eficient, care să se ridice la nivelul mediei europene pentru sistemele din această categorie. De asemenea, este vizată asigurarea masei critice de cercetători în sistem şi dezvoltarea noilor generaţii de cercetători competitivi la nivel internaţional.

În plus, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III susţine dezvoltarea infrastructurilor de cercetare de mari dimensiuni, integrate în infrastructurile paneuropene de cercetare, considerate cele mai importante la nivel european şi cu relevanţă la nivel mondial, precum Infrastructura de cercetare pentru Lumină cu Strălucire Extremă (Extreme Light Infrastructure - ELI), inclusă pe lista de priorităţi a European Strategy Forum on Research Infrastructures. Din infrastructura ELI face parte instalaţia de cercetare ELI-NP, în curs de construcţie la Măgurele (componenta ELI din România) sau Centrul internaţional pentru cercetări avansate Fluvii-Delte-Mări Danubius, care va fi situat în Delta Dunării. Acesta este considerat proiect-pilot al Strategiei Dunării a Uniunii Europene şi urmează să intre anul viitor în competiţie pentru înscriere în lista Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare.

Aprobarea Planului Naţional 2015-2020 permite lansarea noilor competiţii de proiecte şi cofinanţarea programelor şi proiectelor internaţionale la care ţara noastră sau entităţi de cercetare din România sunt parte, inclusiv în cadrul programului Orizont 2020, conform angajamentelor asumate la nivel internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb