ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI, Profitul BVB a urcat cu 71%

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2014

Nicu Grigoraş: "Schimbările majore în arhitectura pieţei şi volatilitatea ridicată a pieţelor externe au făcut investitorii să adopte poziţii de aşteptare, în trimestrul al patrulea"

Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a urcat cu 71% în primele nouă luni, la 9,33 milioane de lei (2,1 milioane de euro), pe fondul unei cifre de afaceri de 18,88 milioane lei, cu 38,5% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar publicat de societate.

Rezultatele BVB la nouă luni au fost impulsionate şi de oferta Electrica, de 444 milioane euro, care a avut loc în trimestrul al doilea.

Astfel, valoarea tranzacţiilor, inclusiv ofertele publice, a crescut cu 56% faţă de primele nouă luni ale anului 2013 până la 10,3 miliarde lei, iar excluzând segmentul ofertelor publice suma a fost de 8 miliarde lei, în creştere cu 40%.

BVB precizează că a realizat, deja, 94% din câştigul bugetat pentru tot anul în curs.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că rezultatele BVB la nouă luni confirmă aşteptările optimiste pentru piaţa locală de capital. Domnia sa ne-a spus: "Cu o vară care a ieşit puţin din tiparul obişnuit (lichiditatea nu s-a mai încadrat în specificul estival) şi alimentată de trecerea la «investment grade», valoarea tranzacţiilor a crescut comparativ cu perioada similară din 2013. Un alt factor determinant în prezenţa investitorilor în piaţă este şi discuţia privind accederea la statutul de piaţă emergentă. Toţi aceşti catalizatori, împreună cu un management bun al costurilor, au contribuit la rezultatul pozitiv al BVB la nouă luni".

Trimestrul al treilea s-a încheiat pentru BVB cu un profit net de 3,69 milioane lei, sau 0,48 lei pe acţiune, de trei ori peste cifra raportată în perioada similară a anului trecut şi cu 13% mai jos faţă de trimestrul al doilea al anului curent.

Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office la SSIF "Intercapital Invest", ne-a declarat: "IPO Electrica, cea mai mare operaţiune de acest gen din istoria BVB, a influenţat puternic rezultatele obţinute de BVB în T2 2014. O comparare a ultimelor rezultate publicate de BVB (T3 2014) cu aceste rezultate record (T2 2014) este în acest caz destul de nepotrivită. Scăderile în cifra de afaceri, rezultat operaţional, profit net sau valorile medii ale tranzacţiilor în T3 2014 faţă de T2 erau uşor de estimat.

Eliminând efectul IPO Electrica din rezultatele din T2, rezultatele financiare publicate de BVB pentru primele 9 luni ale anului în curs pot fi considerate pozitive. Comparativ cu perioada similară din 2013 (primele 3 trimestre cumulat din 2013) sunt creşteri la aproape toate capitolele".

Totuşi, domnia sa precizează că ultimul trimestru al anului a început destul de negativ din punct de vedere al lichidităţii şi este posibil să fie un trimestru cu lichiditate mai scăzută decât media înregistrată în primele 9 luni: "Schimbările majore în arhitectura pieţei (separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post tranzacţionare, schimbarea perioadei de decontare la T+2, etc.) dar şi volatilitatea ridicată a pieţelor externe au făcut investitorii să adopte poziţii de aşteptare".

Profitul financiar al BVB la sfârşitul lunii septembrie 2014 a fost de 2,27 milioane lei, în scădere faţă de perioada similară a anului precedent. Lipsa dividendelor de la subsidiare (Depozitarul Central) şi diminuarea veniturilor din dobânzi au fost compensate parţial de diferenţele pozitive din reevaluare determinate de deprecierea leului faţă de euro şi USD, potrivit comunicatului citat.

Sub influenţa pieţelor internaţionale, iulie a fost singura lună din primele nouă în care BET, indicele de referinţă al pieţei locale, a înregistrat un declin. Pentru întreaga perioadă analizată, BET a înregistrat un avans de 3,6%. Această evoluţie a fost strâns legată de listarea companiei Electrica şi de rezultatele financiare publicate de companii în sezonul de raportări, potrivit BVB. În plus, dobânzile bancare scăzute, influenţate de noile reduceri ale dobânzii de politică monetară până la minimul record de 3%, au determinat investitorii să acorde mai multă atenţie industriei de asset management şi pieţei de capital, consideră reprezentanţii BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb