ÎN PRIMUL SEMESTRU FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2014 Pierderile Oltchim s-au redus la 9 milioane lei

Companii / 13 august 2015

Pierderile Oltchim s-au redus la 9 milioane lei

Pierderea Oltchim la jumătatea anului curent s-a situat la valoarea de 9 milioane de lei, mai mică faţă de 114,51 milioane lei în aceeaşi perioadă din anul precedent, arată un raport semestrial remis azi Bursei de Valori Bucureşti.

Anularea datoriilor, în special a creditorilor chirografari, a dus la un rezultat brut de 2,35 miliarde lei. Compania notează de asemenea un impozit pe profit de 32,3 milioane lei ca urmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii şi o pierdere de 9,12 milioane lei din activitatea curentă, rezultând un profit net de 2,31 miliarde lei.

Pierderea totală din activitatea curentă s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei în prima jumătate a acestui an. EBITDA s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane lei, de la -65,7 milioane lei în primul semestru din 2013 la plus 24,4 milioane lei în semestrul I 2015, arată compania.

Cifra de afaceri a crescut cu 35% faţă de jumătatea anului trecut, la 364 milioane lei.

"Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curentă înregistrate de Oltchim în ultimii patru ani. Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarrea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie", mai arată comunicatul transmis de Oltchim.

Planul de reorganizare, aprobat în aprilie, a prevăzut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorată de Oltchim.

Creditorii garantaţi, printre care BCR, grupul Electrica şi Banca Transilvania, au rămas prin reorganizare cu trei sferturi din creanţe. În plus, creditorii garantaţi şi bugetari au primit şi opţiunea de a converti creanţele în acţiuni la companie.

Totodată, planul a inclus ştergerea aproape integrală a datoriilor către creditorii chirografari, în rândul cărora se află şi furnizorii Oltchim de materii prime.

Potrivit comunicatului, în ultimele 18 luni Oltchim a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru toţi salariaţii. "În acelaşi timp, personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie şi mai suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar", potrivit sursei citate.

Oltchim are circa 2.200 salariaţi.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este profitul brut de 2,35 miliarde lei. Este bineinteles realizarea exemplars a unui fost ministry actual viceguvernator, actual prim ministry SI actual sef al consililului concurentei SI care prin miscarea dibace de a nu face debt to equity swap au eliminat un concurent major al firmei Borealis. Ramane insa in istorie angajamentul unui om cu dragoste de Tara si get ija pentru lucratorii sau, o martoaga in viziunea domnului Piperea un armasar pur sange in opinia mea. E usor Sa faci un castig sau o pierdere din pix. S-a putut vedea la Petrom si observam la Oltchim.

    1. Fiti amabil, mai concret, in povestea Oltchim cum ii cheama pe cei rai si cum ii cheama pe cei buni ?

      Singurul argument care este important este faptul ca Oltchim este un concern PE care nu avem voie sa-l lasam la indemana unor manageri care obtin VENITURI SCRIPTICE. CHELTUIELI SCRIPTICE au fost in 2004 si la Petrom.

      Totusi ... s-au pierdut miliarde si inca nu a fost nimeni tras la raspundere pentru Oltchim, Hidroelectrica, RAAN, CEH, Oil Terminal ... administratorii judiciari spun fara exceptie ca a fost management defectuos, dar nu urmaresc pe nimeni. Asta permite banditilor de ieri sa capete o aura de legalitae pentru banii storsi din companiile statului. Nu este o forma de participare la spalarea banilor ?

    Orice haircut (reducerea creantelor) transfera partea respectiva din pierderea insolventului la creditorii sai - care, daca mai exista in momentul haircut-ului, inseamna ca sunt/erau capabili sa stea in piata pe picioarele proprii. Raportat la suma rezultatelor insolventului+creditorilor, statul primeste aceeasi suma ca impozit pe profit. Ramane de vazut in ce masura fostii creditori comerciali care si-au pierdut creantele pot rezista in continuare si daca impactul pe termen mediu este pozitiv (insolventul se redreseaza, fostii creditori rezista) sau negativ (insolventul tot moare, dupa ce si-a omorat si creditorii). Subscriu la observatia din C.1 - pixul si hartia pot si inselatoare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb