ÎN PRIVINŢA PROIECTELOR DE INVESTIŢII STRĂINE ATRASE, România intră în top 15 cele mai atractive ţări din Europa

Marius Constantin
Companii / 27 mai 2015

România a creat 10.892 noi locuri de muncă în 2014

România urcă pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa, privind numărul proiectelor cu investiţie străină atrase în 2014, conform raportului anual European Attractiveness Survey (EY), care a sondat opiniile a 808 executivi de top, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Dacă, în 2014, în acest clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă, anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia. Astfel, România a reuşit să atragă 62 de proiecte Investiţii Străine Directe (FDI) în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013.

În plus, România a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de job-uri create de investiţiile străine, devansând Spania, Turcia şi Slovacia. Ţara noastră a oferit un număr record de 10.892 noi locuri de muncă generate de investiţiile străine şi a atras aproape la fel de multe job-uri noi ca Germania, înregistrând o creştere de 77% a numărului job-urilor create prin FDI faţă de anul trecut.

Investiţiile străine directe ating un nou record în Europa, cu 305 miliarde USD atrase în regiune în 2014, înregistrând o creştere de la an la an de 36%, în pofida încetinirii creşterii globale. În cursul anului trecut, 43 de ţări europene - inclusiv Rusia şi Turcia - au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%).

Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investiţiile globale în anul 2014, un procent în creştere faţă de 45% cu un an înainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii şi depăşeşte China, care a cunoscut o scădere de 6% a numărului de proiecte şi a ajuns la 38% în 2014. Creşterea procentului investiţiilor derulate în America de Nord, care a ajuns la 39% faţă de 31% în 2013, a plasat regiunea pe locul doi în topul atractivităţii, împingând China pe locul al treilea.

Marea Britanie continuă să ocupe prima poziţie în privinţa proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinaţii atractive pentru investiţii după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă şi înlocuind Finlanda pe această poziţie. Pe celelalte poziţii în top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia şi Irlanda.

Revenirea economică, deprecierea monedei euro şi scăderea preţurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producţie din Europa. Împreună, toţi aceşti factori au generat o creştere de 20% a proiectelor de investiţii străine directe şi a locurilor de muncă din sectorul de producţie.

Alimentate de redresarea sectorului industrial şi de explozia comerţului electronic, operaţiunile de logistică şi cele de execuţie au cunoscut şi ele o creştere de 27%. Serviciile au avut o evoluţie diferită, în funcţie de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au înregistrat o creştere de 27% a proiectelor de investiţii atrase, serviciile de intermediere financiară - o creştere de 37%, iar operaţiunile de back-office - o creştere de 15%, marcând creşteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au înregistrat o scădere de 24% şi cele de cercetare şi dezvoltare, cu o scădere de 1%.

În contextul în care investiţiile companiilor europene reprezintă jumătate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinaţionalelor americane un sfert (25%), companiile din China le-au depăşit în investiţii pe cele din Japonia şi au devenit al cincilea cel mai mare investitor în Europa în 2014. Cu un număr de 210 proiecte şi o creştere de aproape 40% faţă de anul anterior, investiţiile chinezeşti în Europa sunt rezultatul politicilor derulate de guvernul chinez de promovare a investiţiilor externe ca modalitate de achiziţionare de tehnologie, mărci şi resurse din afara ţării pentru a stimula piaţa internă de producţie şi a serviciilor cu mare valoare adăugată.

Conform studiului EY, 59% dintre investitori sunt încrezători în perspectivele de dezvoltare a Europei în următorii trei ani, însă, doar 32% dintre directorii executivi au planuri de stabilire sau extindere a operaţiunilor în Europa în următorul an, în timp ce 64% nu au niciun plan.

Pentru a valorifica această redresare economică, investitorii îşi doresc eliminarea obstacolelor care împiedică dezvoltarea unui mediu de afaceri eficient - cum ar fi birocraţia excesivă şi creşterea lentă, care sunt încă percepute drept obstacole majore. De asemenea, ţările europene trebuie să-şi consolideze procesul de flexibilizare a pieţei muncii, să simplifice reglementările şi să genereze medii de afaceri prietenoase.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb