Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, ieri, că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.
"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct de vedere", a declarat ministrul Muncii, citat de Mediafax.
El a precizat că discutat cu soţia lui şi au ajuns la concluzia ca ea să se retragă din proiectul european.
Ioan Botiş a mai precizat că asociaţia este constituită din societăţi comerciale din Bistriţa pentru a atrage fonduri europene şi penttru a iniţia cursuri de formare profesională. Ministrul a spus că a sprijinit înfiinţarea asociaţiei încă de la început, de pe vremea când lucra la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa şi că îi cunoaşte pe toţi membrii asociaţiei. "Sper că până în Paşti se vor muta în sediul lor social", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, asociaţia avea din 3 septembrie 2007 sediul social pe strada Ecaterina Teodorescu, iar din 11 ianuarie 2011 sediul social s-a mutat în strada Industriei nr. 4A şi, practic, beneficiază pentru o perioadă determinată de locaţia din Mobil Construct.
Acesta a reluat afirmaţia că, "în mod clar", dacă ANI constată un conflict de interese în cazul său, va demisiona "în următorul moment".
Ministrul a susţinut însă că acest proiect care a primit finanţare la sfârşitul lunii octombrie 2010 a urmat calea legală, neexistând o influenţă directă din partea sa. "Nu am atribuţii directe în acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu există pentru că nu am calitatea de membru".
Botiş a ţinut să-şi ceară scuze public pentru această situaţie, precizând că nu doar soţia lui se va retrage din proiect, şi că şi un consilier de la cabinetul ministrului, Ioan Iany Moroşanu, şi-a prezentat demisia.
Potrivit ministrului Muncii, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.
• Între 2.500-9.200 lei de la Asociaţia Euroactiv pentru 11 persoane, inclusiv consilierul lui Botiş
Unsprezece persoane au avut, în februarie, venituri brute între 2.500 şi 9.200 lei de la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, între care soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, consilierul personal al lui Botiş Ioan Iany Moroşanu (8.400 lei) şi managerul de proiect Carmen Diana Magda (9.200 lei). Potrivit unei copii a declaraţiei lunare depuse, în luna februarie, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de către Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, a obţinut un venit brut de 8.400 de lei, din care au fost scăzute contribuţiile.
8.400 de lei venit brut a avut şi Alina Căpraru, fosta şefă la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botiş şi fost purtător de cuvânt al AJOFM Bistriţa-Năsăud în perioada în care acesta a fost directorul instituţiei.
Tot 8.400 de lei au obţinut şi Csaba Bartha, dar şi Irina Hădărean Şomlea. Aceasta din urmă a fost angajată a AJOFM Bistriţa-Năsăud, iar într-o perioadă a condus interimar instituţia.
Un venit brut de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ovidiu Lăzăroaie, care este pensionat din Armată, dar totodată redactor la cotidianul "Mesagerul de Bistriţa-Năsăud" (ziar despre care deputatul Emil Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, a afirmat, recent, într-o conferinţă de presă, că a fost cumpărat de patru-cinci reprezentanţi ai PDL Bistriţa-Năsăud cu suma de 120.000 de euro) şi a cărui fiică, Carmen Diana Magda, este manager al acestui proiect.
De altfel, conform sursei citate de Mediafax, cel mai mare venit, de 9.200 de lei, l-a avut chiar Carmen Diana Magda, care este şi angajat al firmei Leoni Wiring Systems Ro Bistriţa, firmă germană de cablaje auto.
Venituri din partea Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa au obţinut, în luna februarie, şi Paul Daniel Deneş (4.300 de lei brut), care este jurist al firmei Leoni Wiring Systems Ro, şi Mirela Sălăgen (5.500 de lei brut). Cu venituri de câte 2.500 de lei figurează şi Cristina Magda şi Cristian Maxian.
Membrii asociaţiei sunt câteva companii importante din Bistriţa Năsăud, între care SC Rombat SA, SC Teraplast SA sau SC Leoni Wiring System Ro SRL, dar şi filiala locală a Blocului Naţional Sindical (BNS), cea a Universităţii Tehnice sau Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa.
Conform celei mai recente raportări privind activitatea în proiect, datând din 9 martie 2011, 130 de persoane din grupul ţintă au participat la "servicii integrate", o sută la "serviciile de testare, evaluare", 65 au fost selecţionate pentru a participa la un curs de sudor iar alte 40 la un curs de stivuitorist.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2011, 09:49)
SANSA LA DEMNITATE ? pompos ! atata doar ca astia in loc sa atraga/aduca fonduri care sa ajute pe nevoiasi, mananca fonduri. Si inca cum !!.
Nesimtirea la romani.....