ÎN PROIECTUL TRINITY - 1X Lukoil, Romgaz şi GSP încep forajul în Marea Neagră

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 28 octombrie 2019

Adrian Volintiru, Romgaz (stânga) şi Gabriel Comănescu, GSP

Adrian Volintiru, Romgaz (stânga) şi Gabriel Comănescu, GSP

Adrian Volintiru, SNGN Romgaz SA: "Resursa estimată ar ajunge la peste 30 miliarde mc"

Gabriel Comănescu, Grup Servicii Petroliere: "În cazul optimist, zăcământul ar putea fi la fel de mare precum Neptun Deep, iar în cel pesimist ar putea ajunge la jumătate"

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA şi Grup Servicii Petroliere (GSP) au anunţat, vineri, demararea operaţiunilor din cadrul proiectului Trinity - 1X, în Perimetrul Trident situat în apele teritoriale ale Româ­niei din Marea Neagră.

Resursa de gaze naturale este estimată la aproximativ 30 miliarde de metri cubi, iar cei doi parteneri, Lukoil şi Romgaz (care are o participaţie de 12,2% în proiect) vor opera sonda, cu ajutorul GSP şi al italienilor de la Saipem.

Adrian Volintiru, director general SNGN Romgaz SA, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa: "Instalaţia de foraj semisubmersibilă Scarabeo 9 va opera, de acum înainte, în Perimetrul Trident, explorat de Lukoil şi Romgaz în co-participare, cu ajutorul GSP şi, de asemenea, al companiei Saipem, care asigură partea de operare, precum şi alte servicii. Este un mare succes din punctul meu de vedere şi sperăm să preceadă alte şi alte realizări importante în ceea ce priveşte explorarea în Marea Neagră. Resursa estimată ar ajunge la pes­te 30 miliarde mc. Această estimare vine după ce am efectuarea tuturor calculelor, iar aici vorbim de seismică, de interpretarea datelor, de forare, de toate celelalte".

Aceasta va fi cea de-a doua sondă din Perimetrul Trident, prima fiind cea din 2014, când s-a descoperit o cantitate de gaze de aproximativ 30 miliarde mc, similară cu cea estimată pentru cel de-al doilea lead.

Gabriel Comănescu, CEO Grup Servicii Petroliere SA, a afirmat: "Aceasta este cea de-a doua sondă în Perimetrul 30, descoperit la prima campanie, din 2014, numai că acum se face cercetare pe un nou lead, cel de-al doilea. Aşadar, urmează tot o sondă de explorare, tot în Blocul 30. Dacă şi acest lead dovedeşte o rezervă, urmează faza doi de explorare pentru sondele de conturare, iar decizia pentru cea de-a doua fază se ia într-un termen de 6-12 luni. Costurile asociate etapei de foraj a sondei Trinity - 1X depăşesc 100 milioane de dolari. Scarabeo 9 pleacă astăzi spre poziţionare în mare şi în jurul datei de 4-5 noiembrie ar trebui să înceapă forajul. Durata fermă este 61 de zile, urmând o perioadă de testare. Dacă intră în strat şi este ceea ce caută, urmează perioada de testare de 30 de zile. Discutăm de 61 de zile până la 90 de zile".

Directorul general al GSP estimează că, într-un scenariu optimist, zăcământul care urmează să fie explorat ar putea fi la fel de mare precum Neptun Deep, sau ar putea ajunge la jumătate din cantitatea de gaze naturale des­coperită la Neptun Deep, într-un scenariu pesimist.

Potrivit domnului Comănescu, GSP şi Saipem efectuează împreună operaţiunea din proiectul Trinity - 1X, ca parte a unei colaborări mai largi şi pentru că Scarabeo 9 a fost platforma disponibilă ce a putut fi adusă la momentul oportun, menţionând că aceas­ta este special proiectată spre a putea opera în Marea Neagră.

Contribuţia GSP în calitate de contractor general, în cadrul acestui proiect, constă în managementul sondei şi coordonarea tuturor contractelor: contractul de foraj, contractul de servicii, de logistică, permise, tot pachetul, a precizat domnia sa, adăugând: "Avem o echipă de project management care se ocupă cu asta, strânge şi coordonează. Lukoil şi Romgaz au preferat să aibă un contractor care să coordoneze toate aceste aspecte şi să le strângă într-un singur pachet, în locul unei armate de oameni. Astăzi, premiera pentru GSP este faptul că are managementul sondei, începe forajul în Marea Neagră. Pentru noi, Grup Servicii Petroliere, este prima dată, istoric vorbind, când facem foraj de mare adâncime".

Comănescu, GSP: "Primele gaze offshore ar putea să intre în sistem în 2021"

Primele gaze din sursă offshore (n.r. exploatate din apele teritoriale ale României în Marea Neagră) ar putea intra în reţea în anul 2021 şi ar fi cele de la Black Sea Oil&Gas (BSOG), cele de la Lukoil şi Romgaz în patru-cinci ani şi apoi cele din perimetrul Neptun Deep, operat de OMV Petrom şi Exxon, susţine directorul general al GSP.

Domnia sa a explicat: "Prima care intră, în mod cert, este BSOG, în 2021, în martie. Şi estimarea mea este că, dacă se găseşte ceva acum, Lukoil ar urma să intre în patru-cinci ani, cam în acelaşi timp cu gazele din Neptun Deep. Din păcate, s-a pierdut ţinta 2024, s-a pierdut un an, dar Lukoil şi Romgaz sunt foarte agresive şi se vor mişca mai repede decât se aşteaptă lumea, dacă vor găsi o cantitate semnificativă. Acesta nu este primul contract pe care GSP îl are cu Lukoil şi atunci când au "mirosit" un zăcământ, nu stau foarte mult pe gânduri şi iau rapid o decizie, mult mai rapid decât alte companii (...) În ceea ce priveşte Perimetrul Neptun Deep, e ceaţă. Ştiu că Petrom vrea, pentru că are nevoie de gazele din Marea Neagră, producţia lor fiind în declin. Ar fi ca o gură de oxigen pentru ei să dea drumul la Marea Neagră, pentru că au nevoie de zăcăminte importante. Pentru Neptun Deep nu s-au sistat licitaţiile, eu sunt contractor intrat în licitaţie şi ofertele merg. Chiar de curând, acum aproximativ trei săptămâni, Exxon ne-a cerut prelungirea contractelor pentru Marea Neagră. Toate licitaţiile sunt conduse de Exxon, nu de Petrom. Din câte ştiu eu, în faza aceasta, operatorul de proiect este Exxon, Petrom devenind operator după faza de producţie".

GSP are, în prezent, şapte platforme (trei în Mexic, una în Grecia, una în Turcia şi două în Marea Neagră) şi are în plan să achiziţioneze, în viitor, şi platforme de adâncime mai mare, a mai spus domnul Comănescu, adăugând: "Urmează să reîncepem forajul în Mexic, iar ţinta mea este să mai stăm trei ani de zile şi să ne retragem pentru că vrem să ne concentrăm pe zona aceasta de la noi, este foarte mult de lucru aici. Într-o zi, tot se va lua o decizie în privinţa Neptun Deep şi eu estimez că lucrurile se vor pune în mişcare în maxim un an de zile, indiferent de către cine, indiferent că va fi Exxon sau altcineva. Lukoil continuă, mai avem Petrom cu două licitaţii, din care una pentru efectuarea de reparaţii capitale - ei trebuie să facă lucrări ca să îşi aducă partea de operare şi pe cea de active, de la conducte, la absolut tot, în conformitate cu normele comunităţii europene".

Zona de offshore românească acoperă o suprafaţă de 22.000 de kilometri pătraţi şi atinge adâncimi de peste 1.000 de metri, arăta Deloitte în mai 2018.

Sonda Trinity - 1X este a treia sondă ce urmează să fie săpată în Româ­nia, în cadrul Perimetrului EX-30 Trident. Având o adâncime propusă de 2.975 metri, sonda va fi săpată vertical şi este proiectată să confirme prezenţa gazelor şi să deschidă noi oportunităţi de explorare în cadrul Perimetrului Trident.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Imi doresc foarte mult sa stiu, de ce GSP condus de domnul Comanescu, intarzie plata salariilor catre muncitori. Cu ce gresesc acesti oameni care au credite, rate la banci. Sunt oameni cu familii in spate care lucreaza la GSP pt a castiga o paine. Ce se intampla domnilor? Sute de oameni si-au depus demisiile din acest motiv, si totusi GSP supravietuieste.

    Ma bucur sa vad ca domnul Comanescu se mandreste cu ce nu are. Angajatii sai de la GSP au salariile neplatide de 6-12 luni, este cunoscut faptul ca a ajuns sa plateasca doar de Pasti si de Craciun. Gsp este o companie falimentara condusa de niste pensionari depasiti moral si tehnic.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb