Documentele licitaţiei de spectru au fost publicate ieri de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), urmând ca acestea să fie consultate de către operatorii mobili şi să primească observaţii până pe 17 aprilie. După primirea observaţiilor din partea părţilor implicate, ANCOM va face analiza acestora timp de două săptămâni, iar la 1 mai va fi publicată versiunea finală a caietului de sarcini, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Marinescu, preşedinte ANCOM. Licitaţia va începe după această dată şi va dura o săptămână, a adăugat Marinescu. ANCOM va scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile - voce şi date - pe o perioadă de până la 15 ani. Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt, până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 de MHz care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz. Astfel, toate frecvenţele în discuţie vor deveni disponibile la acelaşi moment.
ANCOM a propus Secretariatului General al Guvernului preţurile minime de pornire a licitaţiei, acestea fiind stabilite şi în funcţie de procedurile realizate în alte state europene.
Astfel că fiecare bloc de frecvenţe cu licenţă pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz, au detaliat ieri reprezentanţii ANCOM. "Dacă preţurile ar rămâne cele propuse de noi şi toate blocurile de frecvenţe s-ar vinde, operaţiunea ar aduce la bugetul statului aproximativ 700 milioane euro", a mai spus Marinescu. Preţul final va fi stabilit de Guvern prin hotărâre de guvern.
• Condiţii de licitare
Licitaţia din vară va avea loc la sediul ANCOM, iar ofertanţii şi Comisia vor utiliza un sistem electronic suport ce verifică corectitudinea ofertelor. Preşedintele ANCOM a precizat că ofertanţii trebuie să depună un dosar de candidatură care să conţină situaţia candidatului, îndeplinirea obligaţiilor către bugetul de stat, un plan de dezvoltare a reţelei (cu specificaţii de acoperire a zonelor albe), un preţ de pornire al licitaţiei şi o scrisoare de garanţie bancară. Condiţiile impuse de ANCOM implică existenţa a patru operatori care vor avea spectru sub 1 GHz, cumpărătorii de licenţe cu o durată de 15 ani sunt obligaţi să ofere acces operatorilor mobili virtuali (MVNO), iar a treia condiţie majoră este ca, în funcţie de benzile câştigate, operatorii să ofere un anumit procent de acoperire, a punctat reprezentantul ANCOM.
Preşedintele ANCOM speră să fie atribuite toate benzile de frecvenţă disponibile şi nu neagă posibilitatea ca licenţele să aibă o durată mai mare de 15 ani - până la 20 ani -, menţionând că acest termen prelungit ar favoriza investiţiile mari şi recuperarea lor de operatori.
• RCS & RDS: "Considerăm că preţurile de pornire sunt mari"
RCS & RDS şi-a exprimat dorinţa de a participa la licitaţia organizată de ANCOM, compania dorind să achiziţioneze blocuri în bandă de 800 MHz şi 900 MHz, participarea la licitaţia pentru alte blocuri de frecvenţă nefiind încă confirmată, a declarat ieri Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al companiei. Domnia sa a declarat că preţurile de pornire a licitaţiei propuse de ANCOM sunt mari şi că va face aceste observaţii autorităţii.