ÎN SCANDALUL DUBLULUI STANDARD Petre Daea l-a scos din minţi pe Mihai Tudose

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 iulie 2017

Petre Daea (Sursa foto: captură Youtube)

Petre Daea (Sursa foto: captură Youtube)

Ministerul Agriculturii continuă să ascundă numele produselor cu dublu standard şi ale producătorilor acestora

"Ministrul agriculturii a gestionat defectuos problema dublului standard al alimentelor", susţine Costel Stanciu, preşedintele APC, care a cerut demisia lui Petre Daea

Rezultatele analizelor privind dublul standard, efectuate la unele alimente şi prezentate, miercuri, de ministrul agriculturii Petre Daea a ridicat o serie de semne de întrebare, indignând atât presa, cât şi pe reprezentanţii asociaţiilor pentru consumatori şi determinându-l chiar pe şeful Guvernului Mihai Tudose să ceară explicaţii pe subiect.

Mai exact, ministrul agriculturii a anunţat, sec, că nouă produse alimentare de la noi au caracteristici diferite faţă de produsele din vest şi că nu poate să ne spună care sunt numele mărcilor, ale producătorilor şi ale comercianţilor acestora.

Două dintre întrebările pe care ni le-am pus cu toţii sunt de ce testele au fost făcute doar la unele produse alimentare şi nu şi la mărfuri nealimentare de genul detergenţilor sau cosmeticelor şi de ce nu putem şti care sunt, exact, produsele neconforme.

Răspunsul ministrului de resort la aceasta din urmă este că nu poate oferi detalii legate de numele comercianţilor şi producătorilor în cazul cărora s-au descoperit produse alimentare susceptibile de dublu standard întrucât există riscul unor procese juridice, care ar costa foarte mult.

Şi răspunsurile transmise, ieri, de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) sunt evazive, în condiţiile în care, autorităţile din alte ţări care se confruntă cu problema dublului standard, au menţionat care sunt numele produselor în cauză şi le-au retras de pe piaţă.

În acest context, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori (APC), a cerut, ieri, demisia lui Petre Daea, considerând că întreaga situaţie care s-a creat în jurul scandalul dublului standard al alimentelor a fost gestionată defectuos de către acesta. Domnul Stanciu ne-a declarat: "Trebuia să solicităm această demisie, pentru modul defectuos în care domnul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, a gestionat, timp de cinci luni, problema dublului standard al alimentelor. Situaţia aceasta a tot fost tărăgănată".

APC mai notează: "Solicităm Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să procedeze la prezentarea către opinia publică a buletinelor de analiză ale produselor neconforme, prin publicarea acestora pe site-ul instituţiei şi la luarea măsurilor care se impun pentru intrarea în legalitate a comercianţilor, prin reetichetarea produselor neconforme sau dispunerea retragerii de la comercializare a loturilor în care se găsesc cele nouă produse identificate ca fiind neconforme".

Preşedintele APC ne-a declarat: "Am analizat la rece, împreună cu colegii mei, ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi am constatat că există o soluţie simplă la această problemă, şi anume retragerea produselor neconforme de pe piaţă, în baza art. 55 din Legea pentru Protecţia Consumatorului, care prevede ca, în cazul în care sunt găsite produse al căror conţinut nu corespunde cu cel înscris pe etichetă, fără să pună, însă, în pericol sănătatea oamenilor, acestea să fie retrase de pe piaţă".

În cursul zilei de miercuri, Petre Daea menţiona că, deşi sunt neconforme, cele nouă produse alimentare nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor.

De asemenea, domnul Costel Stanciu ne-a mai menţionat că, în opinia domniei sale, sintagma "dublu standard" vine în ajutorul producătorilor care ne înşală, şi îi salvează pe aceştia de la reetichetarea produselor şi chiar de la retragerea lor de pe piaţă. Domnia sa ne-a explicat: "Până când Comisia Europeană va defini ce înseamnă «dublu standard», până când se va stabili o metodologie comună, va mai trece destul timp, timp în care aceşti producători şi comercianţi ne vor vinde produsele lor, nestingheriţi, iar noi vom fi înşelaţi în continuare".

Premierul cere cadru legislativ "care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră ţară de mâna a doua"

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, ieri, ministrului Justiţiei ca, în colaborare cu ministrul Agriculturii şi cu instituţiile de resort, să elaboreze o normă legislativă internă care să permită menţionarea numelui firmelor care consideră România o ţară "de mâna a doua", în ceea ce priveşte scandalul alimentelor susceptibile de dublu standard.

Şeful Guvernului a afirmat, potrivit Agerpres: "Poate găsim o modalitate ca, până când facem noi nu ştiu ce normă europeană, să facem o normă internă. (...) Sau măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră a fi o ţară de mâna a doua şi să-i tratăm şi noi ca atare".

La rândul său, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a explicat că baza discuţiei în găsirea unei soluţii juridice porneşte de la chestiunea unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii, toţi cetăţenii UE.

Tudorel Toader a afirmat: "Sigur, vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuţie se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii, toţi cetăţenii UE, indiferent că sunt membri ai unui stat sau ai altuia. Aceasta este baza de discuţie, aceasta este baza de la care vom porni spre identificarea soluţiei juridice, pe de o parte, şi soluţiei practice, faptice, pe de altă parte".

Ministerul Agriculturii susţine că a comunicat, deja, rezultatele analizelor către Comisia Europeană (CE).

ANPC: "Au fost alese produse alimentare consumate zilnic, care pot ridica probleme în afectarea sănătăţii consumatorului"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ne-a spus, ieri, că echipa interinstituţională formată din specialişti de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi ANPC au ales ca probele prelevate să fie din categoria produselor alimentare pentru că aceste produse sunt cele mai utilizate de consumatori: "Au fost alese produse alimentare (preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peşte şi ciocolată) consumate zilnic, care pot ridica probleme în afectarea sănătăţii consumatorului. Din cele 29 de probe prelevate, la nouă dintre acestea s-au găsit diferenţe referitoare la valoarea energetică a produselor. Valoarea energetică este determinată printr-un calcul matematic care însumează nutrienţii ingredintelor conţinute de un produs.

Acest raport a fost transmis Comisiei Europene pentru că la nivelul Comisiei se centralizează datele din ţările Uniunii Europene, cu scopul de a evalua dacă este vorba despre o problemă de standard dublu est-vest sau una mai amplă şi, de asemenea, pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ".

ANSVSA: "Costul analizelor a fost de 7.206 de lei"

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), analizele de laborator realizate la Institutul de Igienă, din cadrul ANSVSA, au determinat parametri precum conţinutul de grăsime, proteină, umiditate, glucide sau valoare energetică.

Reprezentanţii ANSVSA ne-au transmis: "Analizele de laborator realizate în institut, în conformitate cu atribuţiile Autorităţii, pe baza echipamentelor specifice, prin metode validate şi acreditate, au fost cele pentru determinarea următorilor parametri: conţinutul de grăsime, proteină, umiditate/substanţă uscată, hidraţi de carbon (glucide), valori nutriţionale (valoare energetică), conţinut de peşte/carne în conservă, substanţe adăugate (aditivi şi alergeni) specificaţi pe eticheta produsului: sare, nitriţi, fosfaţi".

Conform ANSVSA, costul analizelor de laborator a fost de 7.206 lei, la această sumă adăugându-se cheltuielile de deplasare ale specialiştilor, în valoare de 32.884 lei.

Premierul slovac, Robert Fico, care s-a plâns Comisiei Europene de calitatea produselor alimentare vândute în supermarketurile din ţara sa, a cerut, ieri, măsuri în urma reclamaţiilor potrivit cărora unele companii vând produse de o calitate mai scăzută în Europa Centrală şi de Est (CEE) decât în restul continentului, transmite AP, potrivit Agerpres.

Problema variază de la ciocolată şi carne de porc presată de slabă calitate până la detergenţi cu un conţinut mai scăzut de ingrediente active, a explicat Robert Fico.

Acesta a afirmat: "Nu putem tolera ca ciocolata din Austria să fie de calitate mai bună. Este acelaşi preţ, acelaşi ambalaj şi calitatea nu este aceeaşi în Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia".

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a afirmat, ieri, că produsele alimentare aparent identice nu ar trebui să fie vândute cu ingrediente inferioare în Europa de Est, pe fondul controverselor legate de acest subiect, arată Reuters.

Comisia Europeană pregăteşte o metodă comună pentru a vedea dacă în anumite state calitatea alimentelor este mai scăzută, aşa cum se pretinde, după cum a declarat, marţi, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Avem sau nu dreptul la o corecta informare?

    Ar trebui sa nu consumam niciun fel de produse din gama celor analizate indiferent de provenienta! 

    Acest ministru are interese sa ascunda adevarul si e mentinut in functie?

    Ceva e in neregula ... 

    1. Asa zic si eu . Ar trebui sa faca publice produselel si producatorii si atunci noi decidem daca le mai cumparam produsele sau nu. Sunt convins ca acest ministru oaie este tinut in brate de cineva, intrucat nu cred ca am avut pe agricultura un ministru mai slab ca asta.

      Daca cetatenii ar fi mult mai educati ar stii ca nu este nimic neconform sa vinzi sub acelasi brand produse cu calitati diferite cu conditia ca ingredientele sa fie corect mentionate pe eticheta. Este absolut normal sa iti adaptezi strategia de calitate si pret la fiecare piata in parte. Romanii datorita nivelului scazut de trai pe care singuri si l-au ales prin votul lor inca din 1990 nu vor avea parte in curand de produse calitative similare cu cele din Austria de exemplu. Ar trebui sa se faca si o cercetare la diferite produse romanesti care se exporta pe piata din vest si se va ajunge la aceeasi concluzie. Cele pt export sunt mult superioare celor comercializate in tara, atat in ceea ce priveste ambalajul cat si calitatea produsului in sine. Deci nu va lasati manipulati de politicieni incompetenti si cautati sa judecati singuri atat cat va duce mintea

      Noroc cu alte tari din estul Europei, ca altfel noi am fi stat linistiti, convinsi ca asta este soarta noastra, a saracilor Europei... sa cumparam masinile lor second hand, mâncarea de proasta calitate...

      Romania ar trebui sa isi protejeze cetatenii. UE nu are cum sa se opuna la asa ceva. Doar ca o astfel de miscare este o politica de dreapta, nu una de stanga. 

      Statul ar putea impune ca in Romania sa nu se vanda decat produse alimentare sau ne-alimentare care sa indeplineasca un anumit standard de calitate. 

      Doar ca asta ar duce la scumpirea produselor, care evident ca vor trebui sa fie ceva mai scumpe decat in vestul Europei, fiindca implica costuri de transport suplimentare, adaosuri comerciale ale mai multor intermediari, plata mai multor angajati, pierderi datorate infrastructurii slabe din Romania etc. 

      Iar rezultatul ar fi unul bun, insa doar pentru cei care au o situatie materiala buna si isi permit sa plateasca mai mult. Pentru ei rezultatul ar fi unul bunAm avea o tara ca afara. 

      Doar ca pentru cei care si asa abia isi permit produsele de proasta calitate vandute in prezent... nu ar fi bine deloc. Iar ei sunt electoratul PSD. 

      In lipsa unor standarde de calitate si a unei legislatii clare care sa ne protejeze, in lipsa unor institutii si a unor specialisti care sa faca verificari, furtuna aceasta intr-un pahar cu apa se va termina nu peste multa vreme chiar daca teoretic se vor lua unele masuri, fiindca firmele vor putea aduce produse de calitate cat de cat buna o perioada, dupa care vor incepe sa vanda din nou produse proaste. 

    Avem cadru legislativ pentru o corecta informare!

    Cu ceva timp in urma un producator roman de lactate a fost aproape desfiintat prin prezentarea unor buletine de neconformitate! 

    Unde era ministrul Daia? 

    L-a aparat pe producatorul roman? 

    Acum sa dovedeasca ca tine cu consumatorul roman si sa ne spuna clar, negru pe alb, cine-i considera pe romani cetateni de mana a doua din UE?

    Sau are interes ca Romania sa importe si astfel de produse?  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb