ÎN SCANDALUL LIBERALIZĂRII PIEŢEI DE ENERGIE ANRE, acuzată că favorizează marile companii

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 ianuarie 2021

ANRE, acuzată că favorizează marile companii

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie acţionează doar în interesul companiilor, susţin Răzvan Nicolescu, expert şi fost ministru al Energiei şi Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) din Parlamentul European.

Afirmaţiile celor doi au fost făcute după ce reprezentanţii ANRE s-au întâlnit cu reprezentanţii operatorilor care sunt şi furnizori de ultimă instanţă (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) înainte de a pune în dezbatere publică un ordin controversat care îi favorizează pe aceştia din urmă. Este vorba despre prelungirea până la 31 martie a posibilităţii de a încheia contracte pe piaţa liberă, timp în care un consumator rămâne la furnizorul de ultimă instanţă, plătind preţuri mai mari pentru servicii universale. Proiectul de act administrativ urmează ordinului din 23 decembrie, privind unele condiţii de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanţă. La dezbaterea proiectului privind noul ordin nu au fost chemate toate părţile interesate, cum ar fi reprezentanţii consumatorilor sau şi alţi furnizori în afară de cei patru menţionaţi mai sus.

Referitor la prevederile din viitorul ordin, Răzvan Nicolescu afirmă că deciziile ANRE ar putea fi considerate ajutor de stat.

"Măsura propusă ar putea fi declarată ilegală din perspectiva legislaţiei europene de concurenţă, putând fi considerată un ajutor de stat pentru patru furnizori sau chiar o acţiune a ANRE de constituire de cartel şi segmentare de piaţă. (...) Încă un argument că ANRE trebuie integrată în Consiliul Concurenţei. Între furnizori trebuie să existe un mediu concurenţial corect iar cei care aleg Hidroelectrica, de exemplu, nu trebuie penalizaţi", a scris Răzvan Nicolescu, pe pagina oficială de Facebook.

Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, consideră că ANRE nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieţei de energie electrică în România. De aceea, el solicit demisia preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriţă.

"Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituţie a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze şi să îi protejeze. Reuşita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care îşi schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic. Având în vedere aceasta situaţie, solicit public preşedintelui ANRE să îşi depună mandatul. (...) Este timpul să reprofesionalizăm această instituţie şi să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituţională a statului român", a scris Cristian Buşoi, pe pagina oficială de Facebook.

Amintim că în 23 decembrie 2020 ANRE a emis Ordinul 241 privind unele condiţii de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanţă. Reamintim că acest statut de furnizori de ultimă instanţă îl au doar companiile ENEL, CEZ, Electrica şi E.ON.

Deoarece majoritatea consumatorilor casnici nu ştiau că urmează liberalizarea, în ordin apare o prevedere care lasă posibilitatea de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 până la sfârşitul lui ianuarie. Ordinul mai prevede la art. 4, alin. 4, că operatorii care au şi calitatea de furnizori de ultimă instanţă compensează sumele plătite în plus pe serviciul universal, în perioada de la 1 ianuarie 2021 până în momentul în care este încheiat contractul în regim concurenţial. Mai exact, furnizorul emite o factură de regularizare, deşi de la 1 ianuarie, persoanele care primeau energie în regim reglementat sunt transferate automat la furnizorii de ultimă instanţă, dacă nu au încheiat un contract pe piaţa liberă.

Astfel, la furnizorii de ultimă instanţă vor fi obligaţi să plătească serviciul universal, la preţ mai mare decât dacă încheie un contract pe piaţa liberă.

Luni, pe 4 ianuarie, ANRE a postat pe site-ul instituţiei un alt proiect de ordin prin care prelungeşte această perioadă până pe 31 martie. Astfel, dacă respectivul consumator încheie un contract în 31 martie, furnizorul de ultimă instanţă îi va emite o factură de regularizare pentru perioada 1 ianuarie- 31 martie. Ideea de a primi factură de regularizare pare şi mai tentantă pentru un consumator captiv marilor furnizori.

Deşi acest ordin nu a fost încă aprobat, unul dintre marii furnizori a şi trimis un comunicat de presă prin care anunţă clienţii că au timp până pe 31 martie să aleagă oferta "potrivită nevoilor lor" şi că oferă discount pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021. Din această reacţie rapidă a marilor companii reiese că ordinul ANRE convine intereselor furnizorilor de ultimă instanţă, care pot astfel să ţină în continuare captivi actualii clienţi prin oferirea de discount-uri care sunt, aparent, atractive. Numai că respectivul discount poate fi considerabil mai mic comparativ cu diferenţa dintre preţul pentru serviciul universal şi oferta altor furnizori din piaţa liberă a energiei.

Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorii actuali nu distorsionează concurenţa pe piaţă, însă ANRE va analiza acest aspect împreună cu Consiliul Concurenţei, a declarat, ieri, citat de Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

"Am lansat proiectul în dezbatere publică tocmai pentru a lămuri aceste lucruri. Oricine are propuneri şi observaţii are termen să le trimită până pe 14 ianuarie. În altă ordine de idei, ANRE are un Colegiu Consultativ în care există şi un reprezentant al Consiliului Concurenţei. Orice ordin trece şi prin Consiliul Consultativ, deci ajunge la cunoştinţa Consiliului Concurenţei, care are posibilitatea să ridice aceste probleme şi chiar sunt binevenite orice păreri. Deci, vom analiza împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu juriştii noştri aceste aspecte", a arătat Bege.

El a precizat că, din punctul său de vedere, propunerea ANRE nu încalcă principiul concurenţei între companii şi nu îi avantajează pe furnizorii actuali ai clienţilor casnici: "Eu nu oblig niciun consumator casnic să rămână la furnizorul la care este acum, el este liber să semneze cu acelaşi furnizor la care este, dar este decizia lui. Evident că din punct de vedere birocratic este mai simplu să rămâi la acelaşi furnizor, pentru că nu trebuie depuse toate documentele necesare pentru contractare, toate acestea trebuie trimise pe mail. Deci birocratic, administrativ vorbind, este mai simplu pentru client să rămână la acelaşi furnizor. Dar nu neapărat şi din punctul de vedere al preţului".

Potrivit acestuia, ordinul dă posibilitatea ca aceeaşi reducere să fie oferită şi de ceilalţi furnizori, astfel încât să îi determine pe consumatori să încheie contracte cu ei.

Afirmaţiile lui Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE, au fost aspru criticate de expertul Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

"Deşi domnul Zoltan Nagy Bege este printre cei 20 de oficiali ANRE pe care îi respect din punct de vedere profesional, în această problemă greşeşte. Încercarea ANRE de a atenua lipsa de acţiune pe partea de informare cu o măsură anti-concurenţială este evidentă. Este bine totuşi că vor lucra împreună cu cei de la Consiliul Concurenţei care sper să reinstaureze legalitatea. (...) Sper ca instituţia Consiliului Concurenţei să pună legalitatea, sobrietatea şi respectul faţă de milioane de oameni care au dreptul de a fi trataţi corect pe termen lung mai presus de solidaritatea instituţională. Am speranţa că statul român va reuşi să găsească o cale legală de rezolvare a acestei situaţii şi nu va fi nevoie de intervenţia unor instanţe şi instituţii europene. În acelaşi timp ANRE trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru haosul creat", a scris Răzvan Nicolescu, pe pagina oficială de Facebook.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Falsa alegere este de fapt între mai multe "oferte", una mai scumpă decât cealaltă.

    Omul nu-și schimbă ușor furnizorul tocmai pentru că e bătaie de cap și exista temeri. 

    Iar, daca il schimba, câștiga 3 lei la factură...adică aproape nimic. 

    Cam toată lumea va plăti mai mult și nu va avea decât false variante de fugă.

    Piata liberă e ca și societatea actuală, o uriașa pușcărie in care mai aruncă periodic unii niste monezi de 50 de bani pe jos și suna dintr-o goarna, să poată sclavii să-și spargă capetele culegând un mic avantaj din țărână. 

    nu avem concurenta reala , sint intelesi intre ei , pentru ca nu are cine sa-i traga de maneca . consiliul concurentei cu chiritoiu de ani de zile la conducere ia bani din doua parti si de la noi si de la ei , ca doar nu din dragoste pentru companii straine o face .asa cred .

    Este clar ca prin liberalizare pretul total va creste. Am primit de la Renel oferta lor cu 3 variante dar care nu specifica si pretul taxelor aplicate pentru energie verde, cogenerare ect.

    Puzderia de asa zisi noi furnizori nu prea au credibilitate si nu se cunosc date si referinte privind bonitatea lor.

    Nu sunt prevazute si unele situatii practice: cine efectuaza citirea periodica a contuarelor, in caz de avarii pe retea la cine te adresezi pt rezolvarea reclamatiei ect 

    1. Ești prostoc nu are nici o legătură furnizori cu distribuitorii

    Haos și bătaie de joc.

    E DUMNEZEUL , ȘEFUL SIMPLU ELECTRICIAN,RESTUL CU ALTE MESERII ; REZULTAT = ZERO.

    Sefi slabi care nu stiu sa explice .Mai exact POLITRUCI CORUPTI !

    Ce sa mai zic ca pe site la ANRE pretul final include "contravaloare certificate verzii" la toti cei ce furnizeaza energie 100% regenerabila

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb