În septembrie, "Oltchim" trimite în şomaj tehnic 1.161 de angajaţi

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2011

În septembrie, "Oltchim" trimite în şomaj tehnic 1.161 de angajaţi

O treime din angajaţii com­paniei "Oltchim" Râm­nicu-Vâlcea vor fi menţinuţi în şomaj tehnic şi în luna septembrie, motivul fiind lipsa materiei prime şi a capitalului de lucru, anunţă un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Combinatul chimic va trimite, în septembrie, în şomaj tehnic 1.161 de salariaţi, după ce, între 10 şi 31 august, a decis să trimită în şomaj 1.025 de oameni, din cei 3.454 de angajaţi. Vor fi afectaţi atât salariaţi care lucrează la combinatul din Râmnicu-Vâlcea, cât şi cei la divizia Petrochimică din Bradu, Argeş.

Potrivit comunicatului, "trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor din serviciile funcţionale se poate face prin rotaţie pentru a asigura continui­tatea şi competenţa în rezolvarea problemelor specifice fiecărui loc de muncă".

Suspendarea contractelor individuale de muncă se va face pe întreaga lună septembrie, iar în acest timp salariaţii vor rămâne la dispoziţia angajatorului, compania având oricând posibilitatea să dispună reluarea activităţii în condiţii normale de lucru. "Pe durata suspendării contactelor, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază al fiecăruia, corespunzător locului de muncă ocupat", se precizează în comunicat.

AGA în această săptămână: Oltchim vrea să împrumute 250 milioane de euro

În această săptămână, acţionarii Oltchim vor discuta posibilitatea atragerii unor credite de 150 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar funcţionării la întreaga capacitate a complexului Oltchim-Arpechim, precum şi a altor 100 de milioane de euro pentru investiţii la combinat şi în activitatea de petrochimie. Compania are nevoie, în prezent, numai la Oltchim de capital de lucru în valoare de 70 milioane euro.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca până la finele anului în curs să demareze privatizarea Oltchim, iar compania PCC, înregistrată în Germania, s-a aliat cu fondul de investiţii britanic Carlson Ventures în vederea participării la privatizare. PCC şi Carlson deţin împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim, iar statul are 55% din capital.

Consiliul de Administraţie al Oltchim SA Rm. Vâlcea a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru 29 şi 30 august, având pe ordinea de zi aprobarea modificării unor prevederi din actul constitutiv al societăţii, la cererea Ministerului Economiei. Astfel, va fi supus votului ca preşedintele Consiliului de Administraţie să nu poată îndeplini în acelaşi timp funcţia de Director General al Societăţii.

De asemenea, acţionarii sunt convocaţi să aprobe contractarea unor finanţări în sumă de 100 milioane de euro necesare investiţiilor demarate, cât şi pentru finanţarea investiţiilor care trebuie efectuate în continuare, atât în activitatea de petrochimie cât şi a celor de pe platforma de la Rm. Vâlcea. Va mai fi supusă votului acţionarilor aprobarea pentru contractarea unor finanţări în sumă de 150 milioane euro pentru capitalul de lucru necesar funcţionării la capacitate a Oltchim, precum şi aprobarea garanţiilor suplimentare în valoare de 72.782.257 lei, solicitate de către Banca Comercială Română pentru creditul în suma de 72,47 milioane de euro.

Printre alte puncte pe ordinea de zi a AGA se află: aprobarea vânzării activului "Staţia de Epurare Stejăreţ"; aprobarea închirierii, pentru o perioadă de cincisprezece ani, către Linde Gas România SRL, a unui teren intravilan, în suprafaţă totală de 21.401 mp, situat în intravilanul comunei Bradu, în vederea construirii unei fabrici de oxigen azot pentru furnizarea de gaze tehnice unităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti; aprobarea prelungirii contractelor de închiriere între Oltchim şi Protectchim SRL, Mentchim SA şi Designro SA.

Un alt punct pe ordinea de zi este aprobarea limitării vânzărilor de produse prin intermediari la maximum 5% şi aprobarea realizării a cel puţin 95% din vânzările fiecărui produs direct către utilizatorii finali ori solicitarea Consiliului de Administraţie al Societăţii să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.

În AGA va mai fi supusă aprobării încetarea vânzărilor de produse prin societăţi comerciale rezidente în paradisuri fiscale, cum ar fi Cipru, Elveţia, Insulele Cayman, fără aprobarea prealabilă a AGA ori solicitarea Consiliului de Administraţie al Societăţii să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.

Consiliul de Administraţie al SC Oltchim a mai completat ordinea de zi, la cererea PCC, care deţine 18,22% din societate, cu un punct referitor la o informare privind motivul îmbunăţirii rezultatelor financiare ale combinatului, din primul trimestru al acestui an, solicitând completarea Ordinii de zi a Adunării Generale din 29 august cu acest punct.

În solicitarea PCC SE, se arată că Oltchim a înregistrat, în primul trimestru al anului 2011, o pierdere netă de 2.648 milioane lei, comparativ cu 36.220 milioane lei, pierdere generată în trimestrul patru al anului 2010, în timp ce datoria totală a societăţii a crescut de la 2,293 miliarde lei, la peste 2,351 miliarde lei (un total de 58,5 milioane lei).

Reprezentanţii PCC SE cer explicaţii şi pentru creşterea datoriei "Oltchim", în ciuda rezultatelor financiare îmbunătăţite - cifră de afaceri mai mare şi pierderi financiare mai mici. Cifra de afaceri a combinatului a crescut, în primul trimestru al anului, la 464,6 milioane de lei, în timp ce în anul 2010 cifra totală de afaceri a societăţii a fost de 1,3 miliarde lei.

Lupta declaraţiilor Roibu - PCC

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a anunţat săptămâna trecută că va demisiona, dacă PCC, acţionar minoritar al combinatului, va prezenta soluţii realiste pentru redresarea combinatului şi va garanta performanţa acestora cu acţiunile deţinute la Oltchim şi PCC Rokita.

El a cerut PCC ca prezentarea soluţiilor să fie însoţită de studii tehnico-economice, întocmite de firme recunoscute internaţional, iar grupul german să prezinte resursele financiare proprii, certificate de către bănci, prin care să demonstreze că are capacitatea de a susţine financiar activitatea de producţie a combinatului. Roibu a mai solicitat acţionarului minoritar să prezinte modalitatea prin care va împrumuta Oltchim, condiţiile şi costurile acestei finanţări, precum şi un "angajament ferm" că va păstra cei 3.450 de angajaţi, le va asigura nivelul salariilor actuale şi le va indexa anual cel puţin cu nivelul inflaţiei, până la privatizarea companiei. Altă cerere adresată PCC de Roibu se referă la prezentarea soluţionării datoriei înregistrate de Oltchim la AVAS.

PCC susţine că directorul general al combinatului, Constantin Roibu, trebuie să demisioneze necondiţionat, fiind răspunzător pentru situaţia dificilă a companiei. "Constantin Roibu, aflat de peste douăzeci de ani în funcţiile de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Oltchim, a adus societatea într-o situaţie catastrofală, ceea ce îl descalifică pe domnul Roibu ca manager. Prin urmare, acesta ar trebui să demisioneze necondiţionat. PCC SE nu vede nicio posibilitate de discuţie pe această temă cu domnul Roibu. Acesta nu este în măsură să solicite celorlalţi acţionari soluţii de reabilitare a companiei, pe care el însuşi nu a fost capabil să le identifice", se arată într-un comunicat al grupului german PCC SE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb