Listările la bursă au s-au redus, în trimestrul al treilea, dar se pregătesc de revenire, potrivit raportului trimestrial EY - Global IPO Trends Report.
Numărul de oferte publice iniţiale (IPO) a fost de aproximativ 200 de tranzacţii, în trimestrul al treilea, în total fiind atrase circa 24,4 miliarde de dolari, conform EY, care arată că activitatea globală de IPO-uri a înregistrat o scădere de 4% la nivelul numărului de tranzacţii şi de 47% la nivelul valorii tranzacţiilor, comparativ cu trimestrul al doilea.
40% din totalul ofertelor înregistrate au fost realizate în Asia, 33% în Statele Unite ale Americii şi 15% în Europa.
SUA este însă în top, după capitalul atras din ofertele iniţiale, cu 49% din totalul la nivel mondial.
În primele nouă luni, s-au înregistrat în jur de 566 de IPO-uri, totalizând 94,8 miliarde de dolari, după calculele EY.
Maria Pinelli, vicepreşedinte global EY pentru creşterea pieţelor strategice, pune datele privind listările din trimestrul al treilea pe seama încetinirii activităţii pe durata lunilor de vară. Domnia sa apreciază că este aşteptat ca activitatea globală de IPO-uri să ia din nou avânt în lunile care au mai rămas din acest an şi în 2014. Maria Pinelli a spus: "Acest reviriment al activităţi va fi diferit de la o regiune la alta, atât la nivel de calendar, cât şi ca ritm de lansare. Este de aşteptat ca piaţa din SUA să-şi continue evoluţia foarte bună şi ne aşteptăm la intensificarea activităţii de IPO-uri pe bursele europene, în special în cazul celor din Marea Britanie şi Germania. De asemenea, estimăm o creştere a activităţii bursiere în Asia de Sud-Est".
• Sectorul de sănătate, cel mai atractiv în SUA
Conform prognozelor, până la sfârşitul lui T3 2013, bursele din S.U.A. au atras 11,8 miliarde de dolari din 65 de IPO-uri, reprezentând 33% din numărul total al IPO-urilor la nivel global şi 49% din totalul global de capital atras, potrivit EY.
Compania de audit mai arată: "Sectorul de sănătate s-a dovedit a fi cel mai atractiv, clasându-se pe primul loc ca număr de tranzacţii încheiate şi pe al doilea în privinţa capitalului atras (21 de IPO-uri, capital atras de 2,4 miliarde de USD). Sectorul tehnologiei a fost al doilea cel mai activ ca număr de tranzacţii şi se clasează pe locul al treilea după capitalul atras (12 IPO-uri, capital atras de 1,4 miliarde de USD). Sectorul energiei ocupă primul loc ca valoare şi cel de-al treilea ca număr de tranzacţii (9 IPO-uri, 3,4 miliarde de USD capital atras)".
Conform studiului citat, este de aşteptat ca 6 din cele mai mari 10 IPO-uri globale realizate în T3 2013 să fie cele de pe piaţa din SUA, inclusiv cea mai mare tranzacţie din trimestrul trei, listarea Envision Healthcare Holdings Inc pe bursa de la New York (NYSE), care a atras 1,1 miliarde de dolari.
• Sectorul de real estate, primul loc în Europa
În Europa au avut loc 30 de IPO-uri din care s-au strâns 3 miliarde dolari, respectiv 15% din numărul total de oferte la nivel global şi 13% din totalul capitalului atras, în trimestrul al treilea, reiese din raportul EY.
Martin Steinbach, EMEIA IPO leader EY, se aşteaptă la mai multe IPO-uri de dimensiuni medii şi mari, în Europa, având la bază afaceri susţinute de fonduri private de investiţii (PE-uri), mai ales în economiile mature precum cele din Marea Britanie şi Germania. Domnia sa a declarat: "Volatilitatea pieţei s-a atenuat, iar evaluările se ameliorează, pe măsură ce condiţiile economice se îmbunătăţesc şi creditarea regională se stabilizează. Suntem de părere că sunt îndeplinite condiţiile pentru o creştere a ofertelor publice în Europa, în perioada rămasă din 2013".
În Europa, nivelul capitalului atras în primele trei trimestre din 2013 (101 de IPO-uri şi o valoare estimată la 12,9 miliarde de dolari) este mai ridicat cu 204% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 (130 de oferte, 4,2 miliarde dolari).
Potrivit EY, pe prima poziţie se clasează sectorul de real estate din Europa în ceea ce priveşte capitalul atras, reprezentând 59% din sumele înregistrate în acest trimestru. Această poziţionare a fost determinată de două dintre cele mai mari IPO-uri care au avut loc în regiune în acest trimestru, şi anume listarea Deutsche Annington Immobilien GmbH, care a atras 738 milioane de dolari pe bursa din Frankfurt, şi listarea Foxtons Group plc la bursa din Londra care a atras 558 milioane de dolari, reiese din studiu.
• Reducerea IPO-urilor în Polonia afectează rezultatul Europei
EY arată că volumul total mai mic înregistrat în Europa în T3 2013 şi în 2013 până în prezent ar putea fi cauzat de o încetinire a listărilor companiilor cu capitalizări bursiere mici şi medii pe piaţa din Polonia. În T3 2013, au existat două oferte, una pentru piaţa principală din Varşovia şi alta pentru piaţa junior NewConnect, un număr în scădere de la două, respectiv 17 listări înregistrate în T3 2012. Până în prezent, în 2013 au existat şase IPO-uri pe piaţa principală din Varşovia şi 20 pe NewConnect faţă de 6 şi, respectiv, 62 de IPO-uri în primele nouă luni ale anului 2012, arată cei de la EY.
• Numărul IPO-urilor din Asia, afectat de suspendarea unor listări în China
Bursele din Asia au înregistrat 78 de IPO-uri, în trimestrul al treilea în valoare de 6,4 miliarde de dolari, adică 40% din totalul ofertelor înregistrate la nivel global şi 26% din totalul capitalului atras.
Studiul EY arată că sectorul de real estate s-a dovedit a fi cel mai activ în ceea ce priveşte numărul de listări şi de capital atras (11 IPO-uri, estimate la 2,1 miliarde de USD). Sectorul bunurilor de consum (7 IPO-uri, 1,5 miliarde de USD) şi cel al energiei (9 IPO-uri, 0,9 miliarde de USD) s-au clasat, de asemenea, pe primele locuri în funcţie de totalul capitalului atras.
Ringo Choi, lider EY pentru creşterea pieţelor strategice din zona Asia Pacific, comentează: "Suspendarea repetată a noilor listări pe bursele din China continentală a afectat nivelurile de activitate ale IPO-urilor din Asia. Şi scăderea IPO-urilor din Japonia, în urma performanţelor din T2, a cântărit greu în cazul veniturilor totale înregistrate în T3. Activitatea a scăzut şi pe celelalte burse, reflectând condiţiile economice şi de piaţă nefavorabile. Cu toate acestea, se aşteaptă o îmbunătăţire a condiţiilor din regiune în ultimele luni ale anului 2013 şi în 2014, cu o listă tot mai mare de companii care intenţionează să lanseze IPO-uri cu valoare mare în Hong Kong şi Japonia. Un reviriment se aşteaptă şi în China Continentală de îndată ce piaţa de IPO-uri se < redeschide >" .
EY se aşteaptă ca, în trimestrul al patrulea, IPO-urile să ajungă la 200-250 de listări la nivel global, generând venituri de aproximativ 30-40 de miliarde de dolari, în linie cu nivelurile din perioada similară din 2012.