ÎN ULTIMII PATRU ANI, În Bucureşti, consumul mediu zilnic de apă potabilă s-a redus cu circa 45%

Ziarul BURSA #Companii / 8 august 2005

Consumul mediu zilnic de apă potabilă în Bucureşti s-a redus cu circa 45% în ultimii patru ani, de la 430 litri/persoană în 2001 la 240 litri de apă/ persoa-nă/zilnic în 2005, potrivit datelor furnizate de Apa Nova Bucureşti. În Bucureşti consumul de apă potabilă a început să se apropie de cel din Uniunea Europeană, media înregistrată în capitalele europene fiind totuşi mai scăzută, de aproximativ 150-200 litri de apă de persoa-nă, a declarat Andreas Baude, directorul general al Apa Nova Bucureşti, citat de Rompres.

Potrivit raportului United Nations Environment Programme din 2003, în Franţa şi Elveţia, o persoană consumă, în medie, 160 litri de apă zilnic, Olanda şi Norvegia apropiindu-se de consumul din Bucureşti, circa 220 litri/persoană. La Praga şi Budapesta, unde Apa Nova este, de asemenea, furnizor de servicii de alimentare cu apă şi canalizare, consumatorii utilizează zilnic mai puţin de 150 litri de apă. În aceste capitale s-a ajuns la aceste rezultate în timp, pentru că în urmă cu cinci ani consumul era de peste 300 litri de persoană zilnic.

Cele mai mici consumuri, conform raportului, sunt înregistrate în Lituania - aproximativ 80 litri pe persoană zilnic, Estonia - 100 de litri, iar în Belgia, Slovenia, Polonia şi Germania, consumul nu depăşeşte 125 de litri/persoană/zi. Pe de altă parte, Spania deţine recordul în privinţa consumului cu circa 270 litri de apă/persoană.

"Motivul principal al consumului încă ridicat de apă înregistrat în Bucureşti este preţul mic al serviciului de alimentare cu apă potabilă şi mai ales ponderea acestuia în < coşul zilnic >. Avînd în vedere că în valută forte cifra de afaceri este aproximativ constantă rezultă că şi factura pentru serviciu a rămas constantă", a precizat Andreas Baude. Începînd din 2001 s-a constatat o tendinţă de scădere a volumului de apă vîndut, acesta fiind legat pe de o parte de conştientizarea de către consumator a valorii apei şi pe de altă parte de contorizarea individuală. În 1999, cînd compania Apa Nova se afla în negocieri pentru preluarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, în România consumul zilnic era de peste 600 litri de apă de persoană, în viitor ţinta de consum pentru populaţie fiind de circa 150-160 litri apă de persoană pe zi.

Potrivit directorului general al Apa Nova, canicula nu a condus la o creştere a consumului de apă pentru că s-a suprapus cu perioada concediilor, cînd o parte din bucureşteni părăsesc localitatea. În ceea ce priveşte pierderile de apă înregistrate de Apa Nova, acestea se cifrau la finele lui 2004 la aproximativ 47%, fiind cauzate atît de defecţiunile din reţea, dar şi de consumatorii ilegali. "Dacă în noiembrie 2001 Apa Nova avea zilnic circa 900 de avarii în reţea, în prezent se înregistrează doar 12 avarii pe zi", a mai spus directorul general al Apa Nova.

Pentru 2005, Apa Nova estimează o producţie totală de apă potabilă de 330 milioane m.c.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb