ÎN URMA ACCEPTĂRII PROGRAMULUI DE REORGANIZARE, "Romarm" nu mai este monitorizată de FMI

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 17 noiembrie 2011

"Romarm" nu mai este monitorizată de FMI

Interviu cu Vasile Crişan, directorul general al companiei "Romarm"

Reporter: "Romarm" urmează să intre într-un proces de reorganizare. Care este obiectivul principal al aces-tei reorganizări?

Vasile Crişan: Ceea ce înseamnă cu adevărat o reorganizare a "Rom-arm" se produce acum. Am propus Guvernului un proiect al acestei reorganizări şi ne-a fost acceptat atât de către Executiv, cât şi de Fondul Monetar Internaţional. Consider că ceea ce vrea Fondul Monetar, pentru "Romarm" cel puţin, este un lucru pe care şi noi îl dorim, adică independenţa financiară. O societate comercială, indiferent dacă este de stat sau privată, este sănătoasă din punct de vedere economic dacă nu depinde financiar de cineva. Ceea ce este cel mai important, acum, este că, în urma aprobării acestui plan de reorganizare, "Romarm" nu mai este o companie monitorizată de FMI. De asemenea, după cea de-a doua evaluare pe care au făcut-o autorităţile asupra companiei, "Romarm" se află încă în studiu de analiză privind implementarea unui management privat.

Reporter: Ce urmează să faceţi pentru a vă dobândi independenţa financiară?

Vasile Crişan: Urmează să implementăm măsurile propuse în cadrul programului de reorganizare şi rentabilizare economică.

Reporter: Concret, care sunt aces-tea?

Vasile Crişan: În primul rând, ne-am propus să transformăm compania, ca structură. Să nu mai func-ţioneze pe cele 16 filiale, ci pe patru divizii. Prima divizie va fi cea de armament, muniţie şi echipamente pentru infanterie. Iar ca fabrici care fac parte din această divizie sunt Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Cugir şi Metrom Braşov. Divizia a doua va fi divizia de artilerie şi vehicule blindate de luptă, formată din fabricile Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Bucureşti şi Arsenal Reşiţa. Divizia a treia va fi de muniţie pentru artilerie, fiind formată din fabricile U.P.S. Dragomireşti, Uzina Mecanică Mija, Tohan, Carfil şi U.M. Plopeni, iar divizia a patra - de rachete - va fi formată din fabricile Electromecanica Ploieşti şi Centrul de Producţie Industrială Clinceni. Fabricile care intră în componenţa unei divizii se completează una pe alta. Cu alte cuvinte, în momentul în care primeşte una o comandă, imediat, pentru a se scurta timpul de livrare pentru beneficiari, oricare din fabricile unei filiale poate să preia o parte din comanda aceea, întrucât sunt aproape identice, din punctul de vedere al produselor pe care le execută.

Reporter: Ce se va întâmpla cu fabricile care au datorii istorice?

Vasile Crişan: Pentru celelalte fabrici - Pirotim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş şi Uzina de Produse Speciale Făgăraş -, având în vedere situaţia lor economică şi lipsa perspectivelor de a oferi produse cu caracter special în condiţii de eficienţă economică şi de competitivitate, propunem reorganizarea lor ca societăţi comerciale sub autoritatea Ministerului Economiei. Acesta va declanşa un proces accelerat de privatizare, în cazul primelor două, şi de lichidare în cazul Uzinei de Produse Speciale Făgăraş.

Reporter: Aţi estimat ce economii veţi reuşi să faceţi prin acest proces de reorganizare?

Vasile Crişan: Pe lângă economia făcută cu fabricile care vor rămâ-ne la MECMA, vom realiza o economie foarte mare mai ales la cheltuielile de personal, pentru că nu vor mai fi 16 directori generali, vor fi patru. Altfel spus, nu vor mai fi 16 salarii de director general, 16 salarii de director economic, 16 salarii de director comercial, 16 salarii de director general adjunct etc.

Reporter: Când va deveni, practic, "Romarm" o companie independentă din punct de vedere financiar?

Vasile Crişan: După ce vom implementa toate măsurile pe care ni le-am propus.

Reporter: Şi acest lucru când este prevăzut că se va întâmpla?

Vasile Crişan: Ne-am propus ca anul viitor să implementăm acest program.

Reporter: Pe lângă reorganizarea companiei în patru divizii, ce mai presupune programul acceptat de Guvern?

Vasile Crişan: Mai urmărim atragerea unor entităţi din sectorul economic privat, român sau străin, pentru parteneriate cu "Romarm". Dorim o formă de asociere, poate să fie joint-venture, cumpărare de acţiuni, asta rămâne de văzut în cadrul discuţiilor. La ora actuală avem în derulare discuţii cu aproximativ şapte companii private de profil, cinci străine şi două cu capital românesc, cu care negociem o astfel de colaborare.

Reporter: Sunt discuţii concrete de colaborare?

Vasile Crişan: Da, sunt discuţii concrete.

Reporter: Puteţi să ne daţi şi nume?

Vasile Crişan: Nu pot face acest lucru, pentru că avem încheiate acorduri de confidenţialitate.

Reporter: Înţeleg că aţi fi dispuşi inclusiv să vindeţi un pachet din acţiunile "Romarm"...

Vasile Crişan: Da, să facem vânzare de acţiuni, vânzare de active...

Reporter: Aţi discutat cu vreuna din cele şapte companii cu care purtaţi negocieri şi despre această posibilitate?

Vasile Crişan: Nu, pentru vânzarea de acţiuni nu am discutat cu nimeni. De altfel, cred că cei mai mulţi vor să vină şi să participe împreună cu noi la dezvoltarea unui produs şi, ulterior, să se stabilească proporţia cu care a contribuit fiecare parte.

Reporter: Vă gândiţi şi la o listare pe Bursă, atunci când va fi posibil?

Vasile Crişan: Listare pe bursă... Nu ştiu dacă în momentul acesta suntem atractivi pentru o astfel de mişcare. În momentul de faţă, obiectivele sunt cele pe care vi le-am prezentat, ceea ce înseamnă că, prin acest mod de acţiune, ne asigurăm un nucleu dur din componenta de finanţare, capital pentru investiţii, fapt ce conduce la o independenţă financiară faţă de stat, dar şi la o piaţă mult diversificată şi extinsă la nivel mondial, având în vedere şi interesul major al partenerului.

Reporter: Veţi lansa produse noi?

Vasile Crişan: Da. Deja în aproximativ o săptămână vom avea cel mai nou produs cu marca "Romarm" şi acesta este puşca de asalt cu calibrul 5,56. Mai lucrăm la transportorul blindat de trupe şi al cărui prototip va fi lansat în 2013.

Reporter: Ce alte investiţii veţi derula anul viitor?

Vasile Crişan: Cercetarea-dezvoltarea este un capitol foarte important pe care punem accent. De asemenea, avem în vedere retehnologizarea, acolo unde, din cauza costului de producţie nu suntem atât de competitivi. În momentul în care vizăm o retehnologizare, avem în vedere ca şi costul de producţie să ni se micşoreze şi, în felul ăsta, să fim pe piaţă cu produsele din portofoliul nostru la nişte preţuri mai mici.

Reporter: Câţi angajaţi are compania?

Vasile Crişan: 5400.

Reporter: Intenţionaţi să faceţi disponibilizări?

Vasile Crişan: Nu, din contră, probabil că anul viitor vom mai angaja personal.

Reporter: 90% din producţia "Romarm" merge la export. Ce, mai precis, exportaţi?

Vasile Crişan: Exportăm produse din sectorul armelor de infanterie, din sectorul rachetelor şi armelor cu destinaţie antiaeriană.

Reporter: În ultima vreme a cres-cut foarte mult cererea de armament. Care sunt ţările care şi-au crescut cererea în acest domeniu?

Vasile Crişan: America şi-a mărit cel mai mult cererea de armament.

Reporter: Înseamnă că se pregăteşte de război?

Vasile Crişan: Nu neapărat. Întotdeauna, pe timp de pace, trebuie să te pregăteşti de război. De altfel, în America nu există cerere pentru arme militare, ci de autoapărare. Pe acest segment avem o cerere foarte mare, pentru că noi producem şi arme cu destinaţie pentru sectorul civil.

Reporter: În România, cum a evoluat cererea de armament?

Vasile Crişan: În România, cererea este foarte bună, pentru că avem un program naţional cu Ministerul Apărării Naţionale. Pentru prima dată, Armata Română a iniţiat un program naţional în vederea dotării cu armament şi tehnică militară de producţie românească. Până acum, toţi miniştrii Apărării făceau aprovizionări din străinătate, iar acum ministrul de resort a decis să demareze un program naţional şi să implice economia românească în acest proiect - un lucru foarte bun, pentru că industria sprijină economia românească.

Reporter: În ce constă acest program naţional?

Vasile Crişan: Acest program naţional constă în livrarea unui avion fără pilot, care se face la Romaero, cu o companie tot din domeniul militar, a transportorului blindat de trupe la care lucrăm - 8X8, cu nivel de protecţie trei - şi a puştii de asalt 5,56.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa pe care activaţi?

Vasile Crişan: Noi suntem foarte bine aşezaţi pe piaţă, avem o tradiţie de 70 de ani, avem profesionişti foarte buni, produsele noastre sunt foarte căutate. Sunt multe companii pe piaţă, dar nu avem nicio concurenţă, sunt companii mici, cu alt obiect de activitate, nu ne intersectăm pe domeniul nostru. În orice caz, noi vrem să atingem foarte bine capitolul de competitivitate, dar avem în vedere şi reducerea pierderilor. Vreau să menţionez că, datorită acestui program, la sfârşitul lui 2012 noi nu vom mai avea pierderi.

Reporter: În acest moment, "Romarm" este pe pierdere...

Vasile Crişan: Per total, da, suntem pe pierdere, din cauza filialelor care au datorii istorice, însă unul dintre obiectivele majore ale programului nostru de reorganizare şi rentabilizare economică este creşterea cifrei de afaceri şi extinderea pieţei de profil.

Reporter: Mulţumesc!

"Romarm" este cea mai importantă companie românească producătoare de armament şi este deţinută de stat, fiind principalul furnizor autohton de tehnică de apărare, muniţie, armament, explozive, elemente de protecţie, vehicule blindate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. felicitari pentru interviu! mi-ar fi placut sa citesc si ceva despre aceasta societate, de ce este ea sau a fost importanta pentru romania!

    de gustibus non discutandum..

    dar RAMI mai traieste? 

    ghinararii mai au banuti?

    da...noi ne revenim? 

    De ce BURSA ,un ziar cu pretentii, il tamaie pe acest plutonier spagar?

    Povesti de adormit copii! Industria de aparare se scalda intr-o mocirla de nedescris! Este un buboi care se va sparge in curand!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb