Sectorul energiei regenerabile are nevoie de investiţii în valoare de peste 12 trilioane de dolari, în următorii 25 de ani, cu 75% mai mult decât se estimează în prezent, ca să fie atinse obiectivele asumate la conferinţa de la Paris de a împiedica cele mai grave efecte ale încălzirii globale.
Acordul de la Paris din decembrie 2015 a creat cadrul necesar pentru ca peste 195 de ţări să-şi reducă emisiile cu efect de seră.
Parcurile eoliene şi solare, precum şi alte alternative la combustibilii fosili vor atrage, conform scenariului considerat probabil în prezent, 6,9 miliarde dolari, în următorii 25 de ani, prin investiţii private încurajate de mecanisme de sprijin ale statelor, potrivit Mediafax.
Sunt, însă, necesare investiţii de încă 5,2 miliarde de dolari ca să fie atins obiectivul ONU de a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, conform acordului încheiat la finele anului, potrivit Bloomberg New Energy Finance şi Ceres, o organizaţie ce reuneşte investitorii şi ecologiştii.
Investiţiile s-ar ridica, în medie, la circa 484 miliarde dolari pe an, în această perioadă.
În anul 2015, sectorul energiei regenerabile a atras investiţii totale record de 329 miliarde dolari.
Deşi suma de 12.100 de miliarde de dolari este ridicată, aceasta se situează sub cea înaintată de Agenţia Internaţională pentru Energie, care estimează un necesar pentru investiţii de 13.500 de miliarde (13,5 trilioane) de dolari, în sectorul energiei regenerabile, până în 2030.