ÎN URMĂTORII ANI "Producţia agricolă din România poate creşte mai mult decât de două ori"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 noiembrie 2015

Tom O'Mahony

Tom O'Mahony

(Interviu cu Tom O'Mahony, CEO Origin Enterprises PLC)

Origine Enterprises PLC, furnizor internaţional de servicii cu valoare adăugată, tehnologii şi informaţii strategice pentru producătorii primari din sectorul agricol, a achiziţionat, recent, două companii româneşti din acelaşi domeniu, respectiv Redoxim din Timişoara şi Comfert din Bacău. Cele două tranzacţii cumulează o investiţie de 54,5 milioane de euro şi reprezintă pasul iniţial pe care grupul irlandez l-a făcut în ţara noastră.

Recent, Tom O'Mahony, CEO Origin Enterprises PLC, a declarat: "Redoxim şi Comfert reprezintă o potrivire strategică excelentă pentru Origin, prin furnizarea de expertiză complementară, extinderea geografică semnificativă şi reputaţia puternică în ferme".

Origin Enterprises PLC este listată la bursele de valori din Londra şi Dublin şi are sediul în Dublin, Irlanda. Furnizor de îngrăşăminte, seminţe, produse de protecţie a culturilor, dar şi de know-how în domeniu, Origin Enterprises are o cifră de afaceri de peste 1,4 miliarde euro şi o forţă de muncă mai mare de 1.450 de angajaţi.

Tom O'Mahony ne-a vorbit, într-un interviu, despre achiziţia companiei făcută la noi şi despre oportunităţile de investiţii în agricultura autohtonă.

Reporter: Ce v-a determinat să investiţi pe piaţa noastră?

Tom O'Mahony: Agricultura românească oferă un potenţial extraordinar, pe termen lung. Privim către România deja de un număr de ani şi am ajuns să conştientizăm oportunităţile pe care această ţară le are în ceea ce priveşte îmbunătăţirea producţiei sale agricole, prin adoptarea şi adaptarea unor sisteme durabile de producţie. Apoi, a urmat acţiunea de identificare a oportunităţilor de afaceri potrivite cu filosofia noastră de business.

Reporter: Aşadar, consideraţi că agricultura românească are potenţial de dezvoltare...

Tom O'Mahony: România are una dintre cele mai mari suprafeţe arabile din UE şi este extrem de relevantă ca producător de cereale şi oleaginoase. Creşterea potenţialului de randament va fi realizată prin adoptarea celor mai bune practici de management al fermei şi tehnologiei afacerii, sprijinite prin investiţii planificate şi prin aplicarea tehnologiilor durabile adecvate. Producţia agricolă din România poate creşte mai mult decât de două ori, în următorii ani.

Reporter: Care va fi rolul Origin în dezvoltarea agriculturii autohtone?

Tom O'Mahony: Nu dorim să le spunem fermierilor români cum să-şi conducă afacerile, în special pentru că suntem nou veniţi pe această piaţă. Exeperienţa noastră de până acum ne-a adus în contact cu români care sunt pasionaţi de ţara lor şi de dezvoltarea acesteia. Rolul Origin va fi să lucreze alături de partenerii noştri locali şi să spijine în mod pozitiv fermierii români într-un proces care să le permită să genereaze o mai mare sustenabilitate a profiturilor şi a încasărilor din afacerile lor cu fermele.

Origin este o companie concentrată pe oameni şi suntem extrem de impresionaţi de cunoştinţele şi angajamentul pe care l-am văzut la noii noştri colegi din România. Ne vom baza pe ei să facă faţă provocărilor şi să compeseze orice dezavantaje cu care ne-am putea confrunta.

Reporter: Cum vedeti mediul nostru investiţional, atât din punct de vedere legislativ, cât şi fiscal şi concurenţial?

Tom O'Mahony: Fiecare nouă piaţă are şi profilul său de risc. În acest sens, nici România nu este diferită. Desigur că ne-am uitat la România prin prisma tuturor acestor aspecte înainte de a ne hotărî să investim. Ţara dumneavoastră este echipată cu o reţea profesională de consiliere legală, financiară şi comercială.

Reporter: În ce alte ţări mai aveţi investiţii?

Tom O'Mahony: Pe lângă sediului central din Irlanda, operăm în Marea Britanie, Polonia şi Ucraina, unde oferim o gamă de servicii agronomice şi tehnologice, combinată cu o serie de informaţii strategice. Origin are un program de cercetare-dezvoltare de mai multe milioane de euro aflat în derulare şi suntem încrezători că roadele acestor cercetări vor ajuta clienţii noştri din România.

Reporter: Cu ce planuri veniţi în acţionariatul celor două companii?

Tom O'Mahony: Este puţin cam devreme pentru a intra în detaliile acestor planuri, dar cred că este suficient să spun că noi vom asista şi sprijini ambele companii în furnizarea către fermierii români de consultanţă agricolă, suport tehnic şi informaţii strategice, pentru a-i ajuta să-şi crească producţia fermelor şi profitabilitatea.

Reporter: Intenţionaţi să demaraţi noi investiţii pe piaţa românească?

Tom O'Mahony: Obiectivul nostru imediat va fi dezvoltarea viitoare a Redoxim şi Comfert. Prioritatea noastră este să sprijinim aceste două companii cu investiţii, instrumente de planificare şi managementul resurselor. Mixul dintre creşterea organică şi dezvoltarea prin achiziţii în viitor nu este ceva care trebuie stabilit în acest stadiu.

Reporter: Veţi continua activitatea pe care companiile achiziţionate o desfăşoară în prezent sau veţi schimba profilul acestora (veţi modifica structura, personalul, tehnologia etc. din respectivele societăţi)?

Tom O'Mahony: Scopul nostru nu este să desfiinţăm aceste companii pe care le-am achiziţionat, ci, mai degrabă, să sprijinim dezvoltarea lor viitoare şi, astfel, să îmbunătăţim poziţionarea lor pe piaţă. Vom urmări să construim o ofertă de servicii îmbunătăţită a ambelor companii, în beneficiul clienţilor noştri fermieri.

Reporter: Ce rezultate financiare speraţi să obţineţi după primul an de activitate?

Tom O'Mahony: Obiectivul nostru este să construim o platformă de afaceri robustă şi durabilă în România, pe termen mediu. Profilul de performanţă pe termen mai scurt al celor două companii este, din acest motiv, mai bine contextualizat. Suntem încrezători că rezultatele vor fi în linie cu aşteptările noastre de la momentul deciziei de a investi aici. Origin Enterprises este în România ca să rămână aici pe o perioadă îndeplungată.

Reporter: Cum se vede din afară mediul nostru politic?

Tom O'Mahony: Noi nu suntem politicieni, dar este corect să spunem că nu am fi venit în România dacă nu am fi fost confortabili cu sistemul de guvernare care operează în această ţară. România este o republică democratică, la fel ca Irlanda, şi un membru important al Uniunii Europene.

Reporter: Mulţumesc!

Săptămâna trecută, la reşedinţa Execelenţei Sale Derek Feely, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, a fost aniversată cea de-a 20-a ediţie a târgului agricol INDAGRA, ocazie în care majoritatea participanţilor au subliniat potenţialul agricol din ţara noastră şi intereseul investitorilor irlandezi pentru piaţa românească.

În cadrul evenimentului au fost prezenţi atât oficiali ai ambasadei Irlandei, cât şi reprezentanţi din Enterprise Ireland şi de la Asociaţia de Afaceri Româno-Irlandeză (RIBA). Obiectivul principal al RIBA este să construiască legături economice mai puternice între România şi Irlanda. Ambasada Irlandei sprijină puternic astfel de iniţiative de dezvoltare a relaţiilor profesionale bilaterale, la nivel cultural şi de afaceri, potrivit conducerii Avalon Comp, care, în calitatea sa de companie de consultanţă, lucrează îndeaproape atât cu Origin - Grupul irlandez care a intrat, recent, pe piaţa noastră -, cât şi cu Enterprise Ireland. Comitetul de export irlandez Enterprise Ireland are un rol esenţial în cadrul colaborării dintre cele două ţări, prin aducerea companiilor irlandeze în România, în vederea identificării oportunităţilor de cooperare bilaterală.

MONALISA UNGUREANU, CFO ORIGIN ÎN ROMÂNIA:

"România are terenuri suficiente să hrănească 40 de milioane de oameni"

Persoana care va ocupa funcţia de Chief Financial Officer (CFO) al operaţiunilor Origin în România este doamna Monalisa Ungureanu, care are o experienţă importantă în domeniu. Urmând să deţină postul său de conducere în cadrul companiei irlandeze de la data de 1 decembrie, Monalisa Ungureanu a absolvit Academia Română de Studii Economice din Bucureşti şi deţine un EMBA de la ASEBUSS România, care colaborează cu Kennesaw State University Statele Unite ale Americii.

Domnia sa ne-a spus, într-un scurt interviu, că a aplicat pentru funcţia de CFO Origin fiind atrasă de modelul de business al companiei.

Reporter: Ce v-a determinat să aplicaţi pentru această funcţie?

Monalisa Ungureanu: Mi s-a oferit ocazia să cunosc care sunt valorile lor. M-au atras apropierea faţă de oameni, industria în care lucrează şi modelul de business.

Reporter: Mai concret, care este modelul de business al Origin?

Monalisa Ungureanu: Compania îşi desfăşoară activitatea în strânsă relaţie cu ştiinţa, cu dezvoltarea şi aduce know-how în agricultură, iar noi ştim că în România avem mari probleme cu know how-ul, cu cercetarea şi dezvoltarea.

România are suprafeţe agricole suficiente să hrănească 40 de milioane de oameni, iar noi suntem o ţară care avem nevoie de sprijin în acest domeniu. Este clar că voi interacţiona cu oameni care au orientare către cunoaştere, către cercetare.

Reporter: Avem terenuri, dar nu avem tehnologie şi specialişti...

Monalisa Ungureanu: Aşa este - avem teren, dar ne trebuie echipamente, care, în ultimul an, datorită investiţiilor cu fonduri UE au început să apară. Trebuie să ştim, însă, cum să le utilizăm, cum să folosim materiile prime, să ştim să facem managementul culturilor şi, la sfârşit, să ne bucurăm de roade. Avem oameni pregătiţi, dar ştiinţa evoluează. Totul trebuie întreţinut, iar compania face exact acest lucru - întreţine totul, aduce noutăţile şi ajută agricultura.

Reporter: Aţi mai lucrat în multinaţionale?

Monalisa Ungureanu: Este prima mea experienţă într-o companie internaţională, însă am lucrat în companii mari, care au guvernanţă corporativă, cu cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, cu o anumită rigurozitate în domeniu. Primul conact cu industria a fost în Cristim, unde am lucrat zece ani, am activat pentru scurt timp şi într-o fermă destul de mare a Grupului A&S Internaţional, am lucrat şi în domeniul medical, la Medlife, şi, de patru ani, activez în cadrul companiilor Carmistin, care au investiţii în domeniul agricol - pe segmentul creşterii animalelor şi înprocesare.

Reporter: Cum vedeţi achiziţiile Origin?

Monalisa Ungureanu: Cred că Origin a tras două lozuri câştigătoare, pentru că cele două companii sunt entităţi care deja o cotă de piaţă şi echipe foarte bune şi sunt convinsă că vom continua cu oamenii de acolo. Vom încerca să implementăm modelul de business pe care Origin îl are în celelalte ţări şi să creştem cota de piaţă, venind cu acest know-how suplimentar pe care cei de la Origin îl au în cultura noastră şi în fermele din România.

Reporter: Care sunt primele segmentele din agricultură către care ar trebui să se îndrepte investitorii?

Monalisa Ungureanu: Din experienţă, domeniile din agricultură sunt două - culturile vegetale, care contribuie cel mai mult la ceea ce numim noi agricultură, dar şi creşterea animalelor, care este foarte interesantă. România beneficiază de subvenţii în acest domeniu şi sunt convinsă că în ambele sectoare trebuie investit.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb