INACO:  Corupţia din România - abia al cincilea indicator negativ în privinţa competitivităţii

Andrei Stan
Companii / 29 septembrie 2017

Corupţia din România - abia al cincilea indicator negativ în privinţa competitivităţii

Corupţia din ţara noastră este abia al cincilea indicator negativ în ceea ce priveşte competitivitatea, conform raportului Forumului Mondial Economic privind Competitivitatea Globală, cel mai rău stând la capitolul "sofisticării în business", se arată într-o analiză realizată de organizaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Analiza precizează: "Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial a început să fie comentat şi la noi. Este de remarcat căderea semnificativă a României într-un singur an, de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de ţări serios analizate din perspectiva a 114 indicatori economici naţionali luaţi în considerare. Graficul evo(/invo)luţiei României în ultimii ani din punctul de vedere al competitivităţii este în dinţi de fierăstrău, cu creşteri şi scăderi originale, care nu au legătură cu trendurile economice globale sau europene, semnificând lipsa de coordonare, de viziune, de eficienţă în deciziile şi acţiunile la nivel macroeconomic".

Acest lucru se petrece, potrivit sursei citate, în contextul în care vecinii noştri din estul Europei, cu care ne putem compara ca similaritate a istoriei locale, se află înaintea noastră: pe locul 29 Estonia, 31 Cehia, Rusia şi Polonia pe 38 şi, respectiv 39, Slovacia şi Ungaria pe 49 şi 60. Bulgaria, în creştere constantă a competitivităţii de circa 10 ani, a urcat pe locul 49, iar Republica Moldova şi-a îmbunătăţit poziţia cu 11 locuri în top, de pe 100 pe 89.

În analiză se mai arată: "Din punctul de vedere al celor 12 indicatori analizaţi de Forumul Economic Mondial, la indicele «sofisticării în business» suntem abia pe locul 122. Ca să fie mai clar despre ce este vorba, în cadrul acestui indice sunt analizaţi factori precum «Controlul distribuţiei internaţionale» - la care ne aflăm pe locul 128 din cele 137 de ţări analizate - fapt care arată haosul din structurarea exporturilor. Sau mai este analizată «Capacitatea de a delega autoritatea» a managerilor noştri - la care ne situăm chiar mai jos, pe locul 129, indice care subliniază managementul inerţial, încă de tip post-comunist de la noi".

În domeniul inovaţiei, ţara noastră se situează pe locul 96, în cel al sănătăţii şi al educaţiei pe locul 92, exact locul pe care îl atinge şi în eficienţa pieţei de mărfuri.

Sursa citată menţionează: "Ce ne trage în sus, de atingem totuşi locul 68 în topul general al competitivităţii? Suntem pe locul 38 la mediul macroeconomic - aşadar «macro» suntem tentanţi economic. Tot macroscopic, suntem pe locul 41 la mărimea pieţei pe care o reprezintă România. Cel mai interesant indicator favorabil este însă capacitatea tehnologică - locul 51 - indice influenţat pozitiv de calitatea Internetului naţional. Este de remarcat în raport tabelul cu «Cei mai problematici factori pentru a face afaceri» în România, în care corupţia a «căzut în top» abia pe locul 5, «devansată» fiind de alţi patru factori negativi care sunt de esenţe total diferite, financiare, economice sau educaţionale. Stăm cel mai prost la taxe, apoi la birocraţia ineficientă (pleonasm din textul raportului!) a guvernării, la accesul la finanţare şi la inadecvarea educaţiei forţei de muncă. Ar trebui să tragem o concluzie «de business» din această realitate semnalată de raportul Forumului Economic Mondial despre competitivitate. Ar trebui să nu mai dezbatem atât de mult şi fără rezultate clare în recuperarea prejudiciilor generate de corupţie, ar trebui să rezolvăm concret problemele legate de corupţie. Ar trebui să dăm atenţie şi mai mare sistemului de taxare în economie care tinde să ne sufoce şi să sperie orice investitor. Ar trebui să luăm măsuri concrete să destructurăm aparatul birocratic de stat. Ar fi strict necesar să creăm un sistem de finanţare al nenumăratelor idei de business şi al afacerilor mici, mijlocii şi majore care se sufocă în alt tip de birocraţie - cea privată, bancară. Ar trebui să dăm o mult mai mare atenţie pregătirii/trainingului forţei de muncă. România este pe un de neimaginat de jos loc 123 în lume la pregătirea angajaţilor. Suntem în topul ruşinii mondiale".

Analiza punctează că trebuie să ne propunem implementarea unei strategii naţionale de reconversie profesională "conectată la economia viitorului, de training neformal, eficient, cu rezultate cuantificabile al forţei de muncă", adăugând: "Ar trebui, trebuie... Ar trebui să trecem la treabă. Iar cele mai mici eforturi făcute în direcţiile indicate de Raportul FEM al Competitivităţii în care stăm excesiv de rău se vor vedea. Surâzând puţin concluziv, anul viitor, cu încă doar 10 traininguri făcute de firmele sau administraţiile româneşti pentru creşterea competitivităţii angajaţilor, am putea ajunge în lume de pe locul 123 pe locul 122".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb