ÎNAINTE DE DECIZIA FINALĂ, Investitorii vor să fie consultaţi în problema "Rasdaq"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2012

Investitorii vor să fie consultaţi în problema "Rasdaq"

"Duţescu şi Asociaţii" face propuneri pentru soluţionarea dilemei "Rasdaq"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită CNVM consultarea investitorilor cu privire la clarificarea statutului pieţei Rasdaq, având în vedere că aceştia au investit de mai bine de 15 ani în acţiunile companiilor listate pe această piaţă, fiind convinşi că Rasdaq este o piaţă reglementată, potrivit unui comunicat transmis ieri de AIPC.

Asociaţia afirmă că ştia că CNVM nu-şi va asuma niciodată responsabilitatea care îi revine pentru situaţia deplorabilă în care se află piaţa de capital din ţara noastră, neimaginându-şi, însă, că va da dovadă de "atâta zel până şi în demolarea structurilor existente ale pieţei şi în afectarea încrederii investitorilor în această piaţă".

Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat, săptămâna trecută, că CNVM a susţinut mereu că Rasdaq nu este piaţă reglementată, deşi emitenţii se supun aceloraşi reguli ca şi cei de pe piaţa reglementată. Mai mult, domnia sa ne-a spus că, în această săptămână, se va întâlni cu reprezentanţii Bursei de Valori să rezolve, definitiv, statutul pieţei Rasdaq.

Surse din piaţă ne-au spus însă că aceste discuţii au avut loc încă de săptămâna trecută, iar, în următorul interval de timp, Comisia urmează să dea o serie de instrucţiuni privind mutarea companiilor de pe Rasdaq pe ATS.

Din punct de vedere tehnic, se pare că nu vor interveni modificări, acestea fiind doar formale, piaţa Ras-daq devenind ATS, conform surselor citate. Acestea mai susţin că procesul de mutare a emitenţilor de pe o piaţă pe alta nu necesită acordul acţionarilor, aceştia urmând să-şi dea consimţământul doar în situaţia în care emitentul, odată ajuns pe ATS, doreşte să treacă pe piaţa reglementată BVB.

Propunerile "Duţescu şi Asociaţii"

Casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii" a depus, la CNVM, un proiect de instrucţiune referitor la rezolvarea situaţiei juridice a pieţei "Rasdaq", potrivit unui comunicat transmis ieri.

"Acest proiect vizează încetarea activităţii pieţei Rasdaq, sistem de tranzacţionare care nu se încadrează, în prezent, în dispoziţiile Directivei MiFID a Parlamentului European, şi admiterea emitenţilor, tranzacţionaţi pe această piaţă, pe piaţa reglementată administrată de BVB sau în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare, gestionat de acelaşi operator", se arată în comunicatul citat anterior.

Dacă proiectul va fi aprobat, Bursa de Valori Bucureşti ar urma să întocmească lista emitenţilor tranzacţionaţi pe "Rasdaq" care îndeplinesc condiţiile de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată.

"În cazul societăţilor prezente pe această listă, adunările generale ale acţionarilor ar trebui să decidă fie iniţierea procedurilor de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată, fie retragerea de la tranzacţionare prin ofertă publică şi exercitarea dreptului de «squeeze out» (n.r. retragerea obligatorie a acţionarilor), ori prin plata, de către emitent, a unui preţ corect acţionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, în temeiul Regulamentului CNVM nr. 1/2006", se arată în comunicatul transmis de "Duţescu şi Asociaţii".

Admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată a societăţilor tranzacţionate pe "Rasdaq", aflate pe lista întocmită de BVB, ar urma, potrivit propunerii casei de avocatură, să se facă cu scutirea obligaţiei de a întocmi un prospect sau de a îndeplini altă formalitate, aceste societăţi fiind ţinute să îndeplinească cerinţele necesare tranzacţionării pe piaţa reglementată în termen de 180 de zile de la data adunării generale.

În acest fel, iniţiatorii proiectului, consideră că s-ar asigura transparenţa şi protecţia acţionarilor societăţilor de pe actuala piaţa "Rasdaq" care vor fi tranzacţionate pe piaţa reglementată, ori în cazul în care adunarea generală se va pronunţa împotriva tranzacţionării pe piaţa reglementată se va asigura un preţ corect de retragere din societate, evitându-se "cap-tivitatea" într-o societate nelichidă.

"Nerespectarea de către emitenţi a obligaţiei de a convoca adunarea generală, dar şi de a plăti, dacă este cazul, preţul de retragere acţionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, ar urma să se sancţioneze contravenţional şi să declanşeze dreptul oricărui acţionar minoritar de a solicita acţionarului, care deţine controlul asupra emitentului, plata unui preţ corect de retragere", se mai menţionează în comunicatul transmis.

AIPC, nemulţumită de interpretarea dată deciziei CJUE

AIPC îşi exprimă consternarea şi faţă de modul în care a fost interpretată decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 22 martie.

"Prin articole de presă şi/sau intervenţii repetate, acestea au acreditat ideea că această decizie declară piaţa Rasdaq nereglementată şi au clamat desfiinţarea acestei pieţe", susţin reprezentanţii AIPC.

În motivarea susţinerilor anterioare AIPC precizează că "declararea pieţei Rasdaq ca reglementată/nereglementată nu constituie obiectul de fond al acestei decizii, Curtea fiind chemată să se pronunţe în privinţa unor aspecte apărute într-un proces penal în care o serie de brokeri şi o persoană fizică sunt acuzaţi de manipularea pieţei de capital de către DIICOT şi nu ia nicăieri în discuţie situaţia concretă de pe piaţa Rasdaq (autorizare, emitenţi, investitori etc.)".

De asemenea, AIPC apreciază că autoritatea europeană constata doar că situaţia de piaţă reglementată a "Rasdaq" nu poate rezulta din fuziunea prin absorbţie a BVB (ca operator de piaţă reglementată) şi a "Ras-daq" SRL (operatorul pieţei Rasdaq).

"Ne mirăm şi noi că DIICOT a avut nevoie de o solicitare la nivel european pentru a face distincţia între piaţă şi operator de piaţă. În ceea ce ne priveşte, nu am susţinut niciodată că piaţa Rasdaq este o piaţă reglementată din acest motiv, ci am avut în vedere decizia CNVM din 1996 de autorizare a pieţei Rasdaq ca piaţă reglementată, dar şi situaţia de facto a pieţei Rasdaq din 1996 până în prezent", se mai arată în comunicatul citat anterior.

Amintim că, săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, strict prin interpretarea legii, că piaţa Rasdaq nu este reglementată, chiar dacă acţiunile de pe acest segment sunt tranzacţionate prin intermediul suportului tehnic pus la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numai astfel se vor ingropa toate abuzurile si nedreptatile facute de CNVM impreuna cu actionarii majoritari in ultimii 15 ani pe aceasta piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb