ÎNCĂ O AMÂNARE Pragul limită la SIF-uri rămâne la 1%

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2011

Pragul limită la SIF-uri rămâne la 1%

Ovidiu Marian: "Deputaţii au fost prea leneşi"

Investitorii nemulţumiţi suspectează manipularea pieţei

Deputaţii nu au votat, nici ieri, proiectul privind ridicarea pragului limită de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, după cum unii dintre ei anticipaseră, încă de luni.

Vestea a fost urmată de scăderi drastice ale cotaţiilor celor cinci acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare, iar unii investitori şi-au manifestat, pe Internet, nemulţumirea, ridicând sus-piciuni de manipulare a pieţei de capital prin discuţiile despre acest proiect.

Un cititor a comentat pe site-ul ziarului BURSA: "Domnilor deputaţi, de ce vă bateţi joc de acest popor? Chiar nu aţi avut timp să votaţi acest proiect de lege sau trebuia amâ-nat pentru a scădea cotaţiile şi a mai cumpăra voi la preţuri mici?! Mai este nevoie să explicăm de ce toată lumea aşteaptă creşterea pragului?! Verificaţi: de câte ori s-a adus în dis-cuţie creşterea pragului cotaţiile au crescut. Mai e nevoie de alt argument?"

După ce a aşteptat aproape doi ani să fie luat în discuţie, proiectul a primit, pe 7 noiembrie, un aviz fulger favorabil din partea Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, ocazie în care acţiunile au înregistrat aprecieri-. Aşteptările privind votul în plen au ridicat de asemenea preţurile, săptămâna trecută, la fel cum a făcut-o şi anunţul senatorului Ovidiu Marian, iniţiatorul legii, care dădea ca sigură analizarea în şedinţa de plen de ieri. Luni, însă, unii deputaţi au declarat că, cel mai probabil, dis-cuţiile asupra pragului vor fi amâ-nate, astfel că acţiunile SIF au încheiat şedinţa bursieră în scădere, deşi o începuseră pe creştere.

Domnul Marian ne-a declarat, ieri, că dezbaterile au fost amânate pentru săptămâna viitoare. "Nu au fost dezbătute punctele prevăzute pe ordinea de zi. Deputaţii au fost prea leneşi", ne-a spus domnia sa.

Unii parlamentari ne-au precizat că nu au avut timp să voteze ridicarea pragului de deţinere la SIF, chiar dacă în agenda de lucru a Camerei Deputaţilor votul final asupra proiectelor era programat de la ora 11 " până la finalizare". Pe ordinea de zi de luni şi marţi s-au aflat aproape 100 de iniţiative.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF1 ,,Banat-Crişana", ne-a declarat că "amânarea dezbaterilor pentru săptămâna viitoare nu constituie un motiv pentru a crede că are loc o manipulare a pieţei de capital".

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", ne-a spus că bursa a fost puternic influenţată, ieri, de situaţia în care se află societăţile de investiţii financiare. "SIF-urile sunt influenţate decisiv şi dramatic de propunerea privind modificarea pragului", ne-a declarat domnia sa.

În prima parte a zilei de ieri, SIF-urile au înregistrat o creştere de până la 4%, însă BET-FI, indicele care reflectă tendinţa de ansamblu a acestor acţiuni, a încheiat ziua cu un minus de 4,03% faţă de luni.

"Investitorii îşi doresc ca acest prag să fie votat", ne-a spus brokerul de la IFB Finwest.

Mihai Chişu este de părere că SIF-urile îşi vor recupera o parte din pierderile suferite în situaţia primirii unui vot favorabil din partea deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Am sa ma refer doar la afirmatiile domnului Chisu.Este de notorietate, ca, Domnul Chisu este pupila Domnului Vantu.Este de notorietate Domnul Vantu.De ce am schimba ceva, cind Domnul Chisu e sprijinit de "Domnul", la administratia SIF2?Degeaba.Domnul Chisu este cel mai competent, cel mai avizat, celmai celmai.Lui si numai lui ii sufla vintul pri n par.Cat o mai fi avand...

    1. N.Ghe.

    Se va vota probabil, undeva-candva, intr-o zi in care, si mai probabil, nici nu va figura pe ordinea de zi... adica tot in sistem fulger.

    Astia suntem noi, romanii - mioritici! Nu trebuie sa acuzam pe nimeni, toti am face la fel daca am fi in locul lor! 

    1. ronis esti foarte prost si ticalos..Nu toti romanii sunt,din fericire,ca tine.

      E interesanta reactia ta, ANONIM! Te simti cumva cu musca pe caciula...?

    Deputatii din Romania sunt o specie rara de putori care ar merita fiecare un stagiu de un an in mina.Numai huiduiti, luati la alergat si intrebati de sanatate ar face ceva.In plus trebuie trimisi la origini cu fiecare ocazie.

    oare intr-o tara normala organismul de reglementare lasa nesuspendate de la tranzactioanre titlurile si ii ruga pe politicieni sa iasa tot cate unul cu cate o declaratie ... ba se amna banu se amana ???

    1. pai mai fratilor voi ce vreti sa voteze deputati cind ei nu stiu cite sifuri sint?niste idioti care nu pot trece strada singurisint pusi sa voteze in conditiile incare habar nu au cu ce se maninca piata de capital.eu sint convins ca acesti idioti care ne reprezinta de vreo 20 ani nu au citit o carte.imi este sila si scirba.eu sint actionar sif-uri o sa le vind si o sa ramin tot pe profit .dar este pacat ptr ca sif-urile tineau piata si cnvm in viata.

      pai mai fratilor voi ce vreti sa voteze deputati cind ei nu stiu cite sifuri sint?niste idioti care nu pot trece strada singurisint pusi sa voteze in conditiile incare habar nu au cu ce se maninca piata de capital.eu sint convins ca acesti idioti care ne reprezinta de vreo 20 ani nu au citit o carte.imi este sila si scirba.eu sint actionar sif-uri o sa le vind si o sa ramin tot pe profit .dar este pacat ptr ca sif-urile tineau piata si cnvm in viata.

    Cred ca am gresit in comentariul de ieri la care face referire articolul in sensul ca doar unii dintre deputati pricep importanta ridicarii pragului la SIF-uri, iar altii habar nu au ce inseamna asta. Intr-o discutie mai veche cu un deputat mi-a zis ca daca se ridica pragul si cresc cotatiile la SIF-uri, unii investitori vor castiga iar altii vor pierde. Nu l-am putut lamuri ca toti care au actiuni la SIF-uri vor castiga. Ganditi-va ce si cat a priceput acest om, iar ca el mai sunt si altii. De astia ii trebuie lui Fercala, ca-i poate manipula cum vrea.

    1. Pai tu de ce crezi Dom' Petrica ca legile sunt atat de strambe in Romania. Parlamentul este o adunatura de politicieni hoti si corupti care se pricep la toate si nu stiu nimic in afara de buzunarul si interesul propriu.

    Ce sa facem noi cu lenesii astia din parlamentul Romaniei cum ii descrie un lenes de-al lor senator.

    PS.

    Dl. Chisu nu mai dati atatea previziuni de la o zi la alta ca zapaciti investitorii. Daca a-ti fi asa de vizionar ar trebui sa fiti in Hawai la relaxare.  

    Ce sa facem noi cu lenesii astia din parlamentul Romaniei cum ii descrie un lenes de-al lor senator.

    PS.

    Dl. Chisu nu mai dati atatea previziuni de la o zi la alta ca zapaciti investitorii. Daca a-ti fi asa de vizionar ar trebui sa fiti in Hawai la relaxare.  

    NU CRED CA APUCAM SA VEDEM SIFURILE SCOASE DIN GHEARELE LUI FECALA, GUZMAN, SPRITSZEL, ETC CARE MAI VOR INCA VREO 50 DE ANI PRAG 1% CA SA JEFUIASCA SI SA PRADUIASCA CEA MAI RAMAS DIN SIFURI ....DOAR CU UN PRAG DE 5% SCAPAM DE RELICVELE ASTEA COMUNISTE DUPA VREAMEA LU NEA NELU SI VOTCAROIU.

    PACAT CA NULITATILE DIN CAMERA DEPUTATILOR FAC JOCURILE SMENARILOR CARE CONDUC SIFURILE DE VREO 15 ANI. ROMANIA ERA DEPARTE FARA CLASA ASTA POLITICA DE TOT CACATUL. CRED CA DACA IN ASTIA 21 DE ANI DE TEMBELISM ERAM CONDUSI DE BATRANII UNUI TRIB MASAI DIN AFRICA, ROMANIA NU MAI ERA IN COADA EUROPEI SI LA ACELASI NIVEL CU SUDANUL

    O simpla analiza a evolutiilor acestei legi in Parlamentul Romaniei ar scoate la iveala lucruri interesante. In primul rand, acelasi grup de interese este cel care beneficiaza de orice noua reactie a pietei la toate "pseudo-stirile" legate de pragul de la SIF-uri.

    II. se apropie sfarsitul anului si unii trebuie sa gaseasca orice solutie pentru a marca un cat de mic profit astfel incat sa-si justifice existenta in aceasta "pseudo-piata de capital"; 

    III. Parlamentarii catalogati ca fiind necunoscatori in ale pietei de capital nu sunt deloc necunoscatori in ceea ce priveste profitul lor imediat. Ar fi foarte interesant de vazut modul in care acestia au speculat pana acum pe baza informatiilor privilegiate detinute si in acelasi timp cum s-au transmis aceste informatii catre piata. 

    IV. CNVM-ul ca organ de supraveghere si control este in fapt cel care pare a gira toata aceasta mascarada. 

    Interesant este ca DNA-ul nu se implica in nici un fel desi pe aceasta directie ar fi de lucru ani buni. Oare de ce? 

    1. Mai,draga anonimule!!

      Subscriu cu amandoua mainile la Punvtul IV!! Si chiar as mai aduga ceva: CNVM-l trebuie sa isi imbunatateasca neaparat statutul si regulamentul!!! Deputatii au informatii preferentiale pe care nu le au toti muritorii de rand asupra pietii de capital , u numia licitatii, negocieri etc etc!! Spravegherea si controlul CNVM trebuie extins in asa fel incat sa faca imposibila bagarea nasului in tot ce tine de capita in interesul lor propriu!!! Se impune schimbarea legii si in aceste cazuri!! Iti amintesti de lansarea pe piata a actiunilor RRC de catre Patriciu? Si cum s-au imbogatit peste noapte Tariceanu, Verestoy Atila si Felix motanul? Iar noi , pulimea am ramas cu gura cascata !!! Adevarat!! Unii de admiratia escrocilor!!!!!! 

      ai dreptate.... sa fie controlati deputatii cate actiuni au cumparat la sif-uri de cand e pe piata zvonurilor aceasta chestune cu sif -urile....dna mai exista sau doarme ??alo domnu presedinte astia din parlament mai nou fura inteligent pe bursa nu mai fura cu licitatii trucate si alte smenuri...baietii sau emancipat .....si vedeti si pe presedinti de sif-uri ,nu cumva ei i au invatat pe deputatii sa manipuleze piata si sa faca valuri in interesul acestor hoti???alo base cand te trezesti baby???tu nu vezi nimic sau te facu de fapt ca nu vezi.....un loc la puscarie o sa ai oricum impreuna cu deputatii tai si senatorii tai de tit rahatu...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb