Încă un acţionar pentru privatizarea rapidă a "Oltchim"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2011

Încă un acţionar pentru privatizarea rapidă a "Oltchim"

Jedrzejewski, şeful fondului de investiţii raportat cu 11,9% din "Oltchim", spune că a luat în considerare şi posibilitatea ca societatea să nu supravieţuiască până la privatizare

"Carlson Private Equity", un fond care investeşte în companii de talie mijlocie aflate în dificultate, şi-a sporit participaţia la 11,9% din "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), în urma tranzacţiilor speciale de marţea trecută, când a fost transferat 8,8% din capitalul social al combinatului chimic, dar şi prin achiziţia a circa un milion de acţiuni pe segmentul Regular. "Carlson Private Equity" a cumpărat acţiunile OLT printr-un offshore înregistrat în Cipru, "Nachbar Services" LTD, care deţinuse anterior, 2,76% din combinat. Tranzacţiile de săptămâna trecută au avut loc după cinci şedinţe consecutive de apreciere a acţiunilor "Oltchim", acestea atingând cel mai mare preţ din ultimii doi ani.

Contactat de ziarul BURSA, Artur Jedrzejewski, polonezul din fruntea "Carlson Private Equity", spune că investiţia în "Oltchim" este foarte riscantă, luând în considerare că societatea ar putea să nu mai supravieţuiască până la privatizarea ei, anunţată de Guvern pentru prima jumătate a anului viitor.

Totuşi, investiţiile cu un grad ridicat de risc fac parte din strategia "Carlson Private Equity", un fond care acţionează ca un investitor speculativ ce aşteaptă momentul oportun ca să îşi facă exitul din companie, de obicei, la privatizarea ei, susţine Jedrzejewski.

Domnia sa ne-a declarat: "De obicei, cumpărăm pachetul majoritar ale unor companii unde nu există guvernanţă corporativă şi obligaţia raportărilor frecvente, pentru că este mult mai uşor să ne vindem participaţia apoi, însă, în cazul companiilor listate, precum Oltchim, achiziţionăm pachete minoritare. De obicei, ne facem exit-ul la privatizarea companiei, dar totul depinde de preţ, situaţia de piaţă şi, cel mai important, de cum percem investitorul strategic".

CEO-ul "Carlson Private Equity" ne-a precizat că fondul pe care îl conduce nu are o strategie operaţională pentru "Oltchim", dar este de părere că societatea are nevoie urgentă de restructurare, o idee susţinută, de altfel, şi de alt acţionar al combinatului vâlcean, PCC SE. Artur Jedrzejewski susţine, însă, că nu i-a contactat pe cei de la PCC SE înainte să ia decizia să investească în combinatul chimic.

"Oltchim trebuie să treacă printr-un proces rapid şi drastic de restructurare şi doar un investitor strategic poate să se ocupe de acest lucru în mod eficient, după cum arată cele mai multe exemple", ne-a mai spus Artur Jedrzejewski, adăugând: "De aceea considerăm că privatizarea rapidă a Oltchim este o idee foarte bună şi va duce la creşterea valorii companiei pe termen mediu. Am luat în considerare şi că societatea întâmpină dificultăţi majore şi s-ar putea să nu supravieţuiască până la privatizare de vreme ce deja are capitalurile proprii negative şi probleme importante cu furnizorii. Înţelegem că investiţia noastră are un grad ridicat de risc, dar se încadrează în standardele strategiei noastre. Am citit comunicate de presă despre planurile şi îngrijorarea PCC SE faţă de Oltchim, consider că PCC SE este perceput de către piaţă ca investitorul strategic care vrea să ia parte la procesul de privatizare. Nu am contactat PCC SE înainte să luăm decizia să investim la Oltchim, dar ne-am instruit brokerii să se uite în piaţă după pachete importante la combinat şi, din câte ştiu, în afară de SIF Oltenia, i-au contactat şi pe cei de la PCC SE, dar presupun că nu au dorit să vândă".

Zaremba, PCC SE: "Dacă altcineva va prelua Oltchim la privatizare, vom rămâne acţionari minoritari şi vom coopera pentru restructurarea companiei"

Anunţul că fondul de investiţii cu sediul la Londra deţine 11,9% din "Oltchim" pare să îi fi luat prin surprindere şi pe polonezii de la PCC SE. Reprezentanţii PCC SE spun că sunt în continuare interesaţi să participe la privatizarea Oltchim şi că, dacă nu vor reuşi să preia combinatul, vor rămâne totuşi acţionari semnificativi şi vor coopera pentru redresarea societăţii vâlcene.

"PCC SE a aflat astăzi (n.r. vineri) de pe BVB despre intrarea în acţionariatul Oltchim a unui nou acţionar semnificativ", ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC pentru România, adăugând: "PCC SE nu deţine detalii cu privire la compania care a decis să investească în Oltchim şi nici nu a avut discuţii cu reprezentanţii ei, ţinând cont de faptul că astăzi (n.r. vineri) am aflat despre această schimbare în acţionariatul Oltchim. PCC nu a cumpărat şi nici nu a vândut acţiuni OLT din 2007. Interesul PCC rămâne acelaşi: să participe la privatizarea Oltchim, să devină acţionar majoritar la societate în urma unui proces deschis şi transparent de privatizare, să implementeze planurile sale de restructurare şi dezvoltare a Oltchim pe baza celor mai bune practice şi a principiilor de business, dând astfel Oltchim şansa de a se redresa.

În cazul în care, în urma procesului de privatizare, un alt investitor privat va prelua Oltchim, PCC SE va rămâne acţionar minoritar şi intenţionează să coopereze cu viitorul acţionar majoritar şi cu ceilalţi acţionari minoritari, inclusiv cu firma care a achiziţionat recent 11,92% din acţiunile Oltchim, pentru a implementa împreună o restructurare reală a Oltchim, care să ducă la revitalizarea companiei".

Wojciech Zaremba este de părere că apariţia unui acţionar privat care deţine un pachet semnificativ la "Oltchim" şi dublarea preţului acţiunilor OLT, în urma anunţului Ministerului Economiei despre privatizarea societăţii, arată că a crescut interesul pentru combinatul chimic, confirmând că privatizarea este cea mai bună soluţie, dorită şi aşteptată de către piaţă.

"Oltchim" are o capitalizare bursieră de 147,5 milioane de lei.

Compania a raportat, în primele nouă luni ale anului trecut, pierderi de 178,19 milioane de lei. Datoriile companiei totalizau 2,19 miliarde lei, la finele lunii septembrie, anul trecut.

"Oltchim" şi-a bugetat un profit brut de 2,1 milioane lei în 2011

Bugetul de venituri şi cheltuieli al "Oltchim", aprobat de Guvern şi publicat, vineri, în Monitorul Oficial, prevede venituri totale de 2,43 miliarde de lei şi un profit brut de 2,1 milioane de lei. Societatea a planificat investiţii totale de 600,5 milioane de lei, din care 188 milioane lei sunt din surse proprii şi restul din credite bancare. Plăţile restante la finele anului curent se vor ridica la 971 milioane de lei. Numărul total de salariaţi este de 4.125, cu un venit mediu lunar de 2.234 de lei. (A.T.)

Constantin Roibu, directorul general al "Oltchim", ne-a declarat: "Sper ca noul acţionar minoritar semnificativ să fie de bună credinţă, să vrea binele şi nu să blocheze activitatea şi dezvoltarea companiei. Eu înclin să cred că este un acţionar de bună credinţă, având în vedere suma investită în acţiunile Oltchim". (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb